Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Is het mogelijk om een nieuwe wwb aan te vragen

[Gesteld op: 08-10-2009]

Toelichting:
Mijn WWB uitkering is stop gezet sinds vorige maand. Omdat ik een eigen bedrijf zou hebben. Dat klopt niet, het is het bedrijf van mijn zoon, een sieradenwinkel. Hij heeft het vorige maand ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Ik help hem een beetje, hij kan nog geen personeel betalen. Bovendien weet ik er veel van, ik zit al 20 jaar in het vak. Ik krijg van hem geen vergoeding.

Voorts ben ik gekort over de afgelopen 3 jaar met 20%. Dat betekent dat ik dat bedrag aan de gemeente moet terug betalen omdat ik op het moment geen WWB krijg. De reden daarvoor is dat ik meegewerkt heb in het bedrijf van mijn broer. Dat klopt niet, ik was gastvrouw.

Ik ben namelijk sinds 3 jaar in de WAO wegens arbeidsongeschiktheid. Ik had ernstige klachten die het gevolg waren van een scheiding, zowel somatisch als psychisch. Mijn broer heeft ook een sieradenwinkel. Aangezien dat mijn specialiteit is, heb ik meegeholpen. Zo kwam ik nog onder de mensen. Ik heb vroeger zelfs sieraden getaxeerd in het tv-programma ┤het kaf en het koren┤ van RTV West. Ik heb ook op beurzen gestaan. Sieraden zijn mijn specialiteit. Door omstandigheden kan ik niet werken. Maar nu heb ik geen inkomsten meer. Ik weet trouwens ook niet hoe ik die 20% kan terugbetalen. Het is ongeveer 6500 euro. Zoveel geld heb ik niet. Mijn WAO loopt wel door, maar is 750 euro per maand. Dat is te weinig om van te leven.
Ik wil weer WWB krijgen!
Antwoord:

Toen ik de eerste zin las dacht ik: dat is makkelijk op te lossen, als uw naam niet in de Handeslregister voorkomt, dan kunt u makkelijk aantonen dat het uw bedrijf niet is. Al verder lezende constateer ik echter dat u de schijn tegen heeft, en dat u wellicht door uw eigen handelen een groot probleem heeft.

Het gaat er namelijk niet zozeer om dat u een eigen bedrijf zou hebben, maar wel dat u kennelijk werkzaamheden heeft uitgevoerd. U heeft daar weliswaar geen vergoeding voor ontvangen, maar het gebeurt vaker dat wordt gezegd: laat het loon maar zitten, anders moet ik het terugbetalen aan de gemeente. Als u dit netjes wilde doen, dan had u dit vrijwilligerswerk vooraf moeten bespreken met de uitkeringsverstrekker. Als zij nu feitelijk hebben geconstateerd dat u in de sieradenwinkel van uw zoon werkt, en zij weten dat u 20 jaar in dat vak zit, dan kan ik mij voorstellen dat wordt gesteld dat het feitelijk uw onderneming is, ook al staat er iets anders in het Handelsregister. De feitelijke situatie is hier namelijk van belang.

Daarbij helpt het ook al niet dat u uw broer heeft geholpen met zijn sieradenwinkel. Weer de branche waar u zoveel ervaring in heeft, waardoor het vermoeden ontstaat dat u samen de winkel heeft, maar alleen vanwege de uitkering niet op uw naam staat. U heeft de schijn tegen, en wie zegt dat u niet onder tafel een winstaandeel toegeschoven kreeg? Hoe kunt u aantonen dat dit niet het geval was? Zoals gezegd, u heeft de schijn tegen.

Uiteraard heb ik begrip voor uw goede bedoelingen, want het is natuurlijk prettig dat u met uw uitgebreide ervaring andere mensen helpt. De vraag is alleen: is het dan wel juist dat u daar geen vergoeding voor krijgt? En u heeft een WAO-uitkering, maar kennelijk kunt u wel werken. Is die uitkering dan wel terecht? Dit zijn de vragen die een buitenstaander stelt, en waar u over na moet denken voordat u bezwaar maakt tegen het weigeren van de uitkering.

Bespreek uw situatie eerst met uw uitkeringsverstrekker, want het gaat niet alleen om terugbetaling, maar ook om het verkrijgen van een uitkering in de toekomst. Onder welke voorwaarden kunt u de WWB-uitkering weer aanvragen? En als dat niet lukt: dan zal u uw zoon moeten vragen om uitbetaling van loon. u geeft wel aan dat hij dat nog niet kan betalen, maar u moet toch ergens van leven.
Uw probleem dat u geen 6500 euro kan terugbetalen kan ook worden opgelost. U kunt daarvoor een betalingsregeling afspreken, eventueel met hulp van de schuldsanering in uw gemeente. Maar eerst is het dus raadzaam om bezwaar te maken tegen dat bedrag . Het is mij daarbij wel duidelijk dat u met goede argumenten moet komen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Is het mogelijk om een nieuwe wwb aan te vragen:

risico's bilvergroting
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2008-02-28 19:39:51
Geachte, Overname door een buitenlands bedrijf
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2011-06-03 16:58:19
welk recht heb ik als kind inspraak en inzage
      [Gesteld in Familierecht]
2011-10-04 21:22:47
Wat kan ik doen na de pabo?
      [Gesteld in Beroepskeuze]
2014-02-14 21:51:35
WAT IS VCS
      [Gesteld in Chronisch Vermoeidheidssyndroom]
2007-10-11 23:00:27

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+