Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Stichting naast vereniging tbv reserves?

[Gesteld op: 08-10-2009]

Toelichting:
Onze vereniging wil een stichting oprichten ter bescherming van de reserves. Maw men wil als vereniging voor subsidies in aanmerking blijven komen daar de (groeiende) reserves straks bij de stichting ondergebracht zijn. De stichting krijgt als doel 'ondersteuning vereniging'. Is dit juridisch zuiver? Zal de subsidieverstrekker dit accepteren c.q. over het hoofd zien?
Antwoord:

Juridisch kan inderdaad een stichting naast een vereniging bestaan. Dit komt in de praktijk wel vaker voor, maar dan om naast de bestaande vereniging (die subsidie ontvangt, waarover verantwoording moet worden afgelegd) een stichting te hebben die extra gelden verkrijgt (bijvoorbeeld sponsoring) waarmee extra zaken kunnenw orden gedaan. Het voordeel van een aparte stichting is dan dat ontvangen inkomsten niet worden gekort op de subsidie.

In uw geval bent u van plan om vermogen over te dragen van de vereniging naar de stichting. Dat kan echter niet. In de eerste plaats is dat in strijd met de statuten van de vereniging, waarin is omschreven waar geld aan kan wordenbesteed. In de tweede plaats kunt u zeker verwachten dat de subsidieverstrekker hier problemen mee heeft, want u zet dit alleen maar op om onder de subsidieregels uit te komen. In de derde plaats zal u dit voorstel moeten voorleggen aan de ledenvergadering van de vereniging, en zullen ze met meerderheid dit voorstel moeten goedkeuren.
Tot slot wil ik u er ook nog op wijzen dat de stichting niet kan worden aangestuurd door de vereniging. Een stichting wordt namelijk geleid door een bestuur, en als dit bestuur niet gelijk is aan het bestuur van de vereniging kan u zich aardig in de vingers snijden als de vereniging geld wil investeren terwijl de stichting het geld niet ter bschikking wil stellen.
Mijn advies is dus: niet doen !
Als de oplopende reserves een probleem zijn kan u dit ook administratief oplossen door bijvoorbeeld voorzieningen in de balans op te nemen. Heeft de vereniging bijvoorbeeld een eigen pand? Zo ja, dan is het legitiem om een voorziening voor onderhoudskosten op te nemen, waardoor de reserves direct dalen.
Als dat geen oplossing is, dan kunt u nog overwegen om meer uitgaven te doen, door bijvoorbeeld verouderd materiaal te vervangen of inrichting te verfraaien.
Succes met uw luxeprobleem !

 
Reactie vraagsteller:
We hebben vanavond ledenvergadering over dit onderwerp. Waarschijnlijk komt het tot stemmen en zal ik als lid mijn mijn stem uitbrengen. Het is overigens de bedoeling dat minimaal 1 lid van het bestuur van de stichting door de ALV wordt aangesteld. Als de ALV akkoord gaat met overdracht van een deel van het vermogen dan kan dar toch geen bezwaar tegen zijn. Desnoods worden de statuten van de vereniging aangepast lijkt me.

De subsidieverstrekker zal om begrijpelijke redenen moeite hebben met deze rechtspersonen en ik vraag me soms ook wel af waar gaan we het vermogen van de vereniging eigenlijk voor gebruiken?
 
Antwoord Beheerder:
Als de ALV vandaag gaat stemmen over het voorstel, dan moet u zich er van overtuigen dat dit niet in strijd is met de statuten. Als namelijk achteraf blijkt dat de statuten het niet toestaan, dan is het besluit van de ALV niet geldig. Als het bestuur van de vereniging dat besluit dan al heeft uitgevoerd, is dat bestuur in prive hoofdelijk aansprakelijk voor de schade die kan ontstaan door het terugdraaien van het besluit.
U kunt niet zeggen: "dan veranderen we toch de statuten", want dat moet eerst door de ALV worden goedgekeurd. Dat kunt u teruglezen in de statuten: het bestuur moet tijdig een voorstel voor statutenwijziging aan de leden voorleggen, en dat moet op de agenda worden vermeld die weken van tevoren moet zijn toegezonden. Vanavond kan er dus niet worden gestemd, omdat aanpassing van de statuten niet op de agenda staat. Als er wel wordt gestemd, is dat besluit ongeldig.
U zal wel denken: "wat een geneuzel", maar de bestuurders moeten wel beseffen dat de statuten leidend zijn, juist om te voorkomen dat er zo maar wat wordt gedaan.
Bedenk overigens wel dat subsidieverstrekker vaak vraagt naar de statuten, en zelfs als voorwaarde voor de subsidieverstrekking kan worden gesteld dat statutenwijzging door de subsidieverstrekker worden goedgekeurd. Er bestaat dus het risico dat de subsidie geheel of gedeeltelijk wordt ingetrokken, afhankelijk van de gestelde voorwaarden.
Dan nog een opmerking over het benoemen van een lid van de ALV in het bestuur van de stichting: bedenk hierbij dat dit geen garantie is dat hetgoed gaat. Integendeel, dit lid wordt op persoonlijke titel benoemd in het bestuur, en kan daarna nooit meer door de ALV worden aangestuurd. Hij kan ook niet worden ontslagen als bestuurder van de stichting. Alleen het bestuur van de stichting zelf kan besluiten over bestuurderswisselingen. Om deze reden had ik eerder juist gewaarschuwd voor deze constructie; het kan helemaal fout lopen.

Wat uw laatste opmerking betreft: als u zich afvraagt waar het vermogen van de vereniging in de toekomst voor moet worden gebruikt, dan vraag ik mij af waarom een dergelijke constructie wordt voorgesteld. Het gevolg is namelijk dat er een aparte stichting komt met een vermogen (dat gevuld is met onze belastingcenten) en dat geld zal wellicht nooit worden gebruikt. Wat is de zin dan van een dergelijke stichting?
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Stichting naast vereniging tbv reserves?:

Statuten vereniging verplicht?
      [Gesteld in Recht]
2007-03-02 18:00:01
Oranje Vereniging Harmelen
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2009-07-09 13:17:43
aansprakelijkheisverzekering voor een vereniging
      [Gesteld in Schadeverzekeringen]
2010-02-24 13:40:39
Vereniging kent 2 oprichters bv. 1 NP + 1RP(=Stg.)
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2010-09-16 19:59:45
Overnemen van 3 jr. bestaande vereniging
      [Gesteld in Ondernemers advocaat]
2010-09-16 20:32:41

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (619x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+