Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Onderwijs » Basisonderwijs
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Basisonderwijs en krijg online een antwoord van de specialist in Basisonderwijs

Zelf een vraag over Basisonderwijs? Klik hier.
Meer vragen over Basisonderwijs.

Beheerder worden?

De rubriek Basisonderwijs heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Basisonderwijs Klik hier.

RSS over BasisonderwijsVragen over Basisonderwijs via RSS. Klik hier.
RSS over Basisonderwijs op jouw website?Vragen over Basisonderwijs op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BasisonderwijsVragen over Basisonderwijs via E-mail. Klik hier.

Een heel schooljaar halve dagen, mag dat?

[Gesteld op: 07-10-2009]

Toelichting:
Mijn dochter is 5 okt. 4 geworden. Ze zit nu in groep 1/2 en vanaf januari gaat ze naar groep 0 die dan start. Ze mag verder alleen de ochtenden komen. Wij zijn het hier niet mee eens. School geeft aan dat als ze pienter is ze wel in groep 1/2 mag blijven. Ze heeft echter een spraakachterstand omdat ze lange tijd slecht gehoord heeft. Mag een school een kind weigeren in groep 1/2 te laten en hele dagen naar school te laten gaan? Juist door hele dagen te gaan pikt ze veel meer op en kan ze wat bijlopen. Hebben zelfs al aangegeven dat als ze aan het eind van groep 1 of 2 nog een jaartje moet plakken, omdat ze nog niet rijp is voor de volgende groep wij er helemaal geen problemen mee hebben. Maar niet een jaar halve dagen en dus bij voorbaat doubleren, omdat ze 5 dagen te laat is geboren en haar gehoor niet goed was. Heb volgende week gesprek op school. Wil zekerheid. Heb je tips voor het gesprek, dan zijn die erg welkom.
Antwoord:

Uw vraag bestaat uit een aantal onderdelen. Ik zal proberen op elk deel antwoord te geven.

Allereerst is het zo dat de afspraken over de 1 oktober regel al een aantal jaar veranderd zijn (hoewel veel scholen zich hier niet aan houden). Kinderen die tot 1 januari 4 jaar worden, zouden nu meteen in groep 1 moeten komen. Voor uw dochter betekent dit dat ze in januari dus niet naar groep 0 zou moeten, omdat ze immers al in oktober jarig is. Van deze regel kan afgeweken worden als een kind in zijn of haar ontwikkeling erg achter loopt en in groep 1 erg op de tenen zou moeten lopen. Deze achterstand moet dan duidelijk getoont kunnen worden (bijvoorbeeld met lage scores op toetsen, observaties van een orthopedagoog en dergelijke).

Dan is er de kwestie van het naar school gaan op de ochtenden. Kinderen van 4 jaar zijn nog niet leerplichtig, ookal sturen wij in Nederland onze kinderen wel al op die leeftijd naar school. Dit heeft wel als gevolg dat de kinderen geen verplicht aantal uren les hoeven te volgen. De school kan dus besluiten alleen halve dagen les te geven. Hiervoor moeten ze uiteraard wel een reden hebben, maar die zijn makkelijke te verklaren. Zo zijn jonge kinderen nog vaak moe en is het voor veel kinderen prettig alleen halve dagen les te krijgen. Daarnaast kan er een tekort aan leerkrachten zijn en kan het zo geregeld zijn dat de leerkrachten van groep 0 op de middagen extra les geven aan oudere kinderen.

Nu weer even naar uw dochter. Ik ben het met u eens dat uw dochter beter hele dagen naar school kan gaan, omdat ze zo qua spraak meer opsteekt. Daarnaast begrijp ik de keuze van de school niet om haar in januari in groep 0 te plaatsen. Uw dochter heeft dan tenslotte al een half jaar in groep 1 gezeten en moet dan ineens een stap terug doen, zonder duidelijke reden. Alleen een spraakprobleem is namelijk geen reden om uw kind niet in groep 1 te laten. Pas als uw kind ook andere achterstanden zou hebben, zou het voor haarzelf prettiger kunnen zijn om niet meer op haar tenen te hoeven lopen en lekker rustig in groep 0 te kunnen ontwikkelen. Maar volgens mij is daar in uw geval geen sprake van. Mijns inziens moet uw dochter gewoon in groep 1 blijven en extra hulp krijgen voor de spraak.

In het gesprek met de school zou ik zeker vragen wat de redenen zijn dat uw dochter naar groep 0 zou moeten. Alleen een spraakprobleem is niet voldoende reden. Heeft de school niet de mogelijkheid om uw dochter extra hulp te geven? Is groep 1/2 te groot om uw dochter adequaat hulp te bieden? Doubleren in groep 2 (als de taalontwikkeling dan nog niet voldoende ontwikkeld is) lijkt mij ook een beter oplossing dan nu naar groep 0 gaan. Is dit voor de school een accepteerbare oplossing?

Ik denk dat uw inzicht in uw dochter en haar kwaliteiten prima is, en dat u dus best op uw standpunt mag blijven staan. Ik hoop dat u er met de school uitkomt!

Met vriendelijke groeten!

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Basisonderwijs:
Lesmateriaal


Gerelateerde vragen aan Een heel schooljaar halve dagen, mag dat?:

hoe te handelen?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Holland]
2008-01-17 10:59:40
Verplicht vakantiedagen uitlaten betalen
      [Gesteld in Ontslagrecht]
2009-06-12 05:22:57
Inhouding vakantieuren bij ziekte
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-12-06 10:35:16
Is de berekening van mijn werkgever correct?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Gelderland]
2010-08-26 22:23:45
Wat is juiste rekenmethode parttime medewerker?
      [Gesteld in Administratie]
2010-11-09 14:28:09

Gemiddelde score Basisonderwijs: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+