Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Peuters & Kleuters
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Peuters & Kleuters en krijg online een antwoord van de specialist in Peuters & Kleuters

Zelf een vraag over Peuters & Kleuters? Klik hier.
Meer vragen over Peuters & Kleuters.
De huidige beheerder van de rubriek Peuters & Kleuters:
Naam: Elin Zwier
Bedrijf: -
Reactiesnelheid: 733 uur
Waardering: 10.0 (van max. 10)
Meer informatie over Elin Zwier vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Peuters & KleutersVragen over Peuters & Kleuters via RSS. Klik hier.
RSS over Peuters & Kleuters op jouw website?Vragen over Peuters & Kleuters op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Peuters & KleutersVragen over Peuters & Kleuters via E-mail. Klik hier.

wat moet ik nu????

[Gesteld op: 28-09-2009]

Toelichting:
vandaag te horen gekregen dat mijn zoontje zijn piemeltje in de billen van zijn vriendje heeft gestopt toen ze samen aan het spelen waren het zijn allebei kleuters van 5 ik heb mijn zoontje gevraagd waarom hij dat gedaan heeft maar zegt ik weet niet waarom wat moet ik nu doen?? de moeder van het vriendje wil er nu werk van maken maar mijn zoontje heeft niet eens het besef van wat hij gedaan heeft
Antwoord:

Beste moeder, dit is wel erg bizar lijkt het. Natuurlijk is het schrikken en niet leuk. Zeker niet iets wat je echt verwacht. De vraag is alleen of de kinderen inderdaad niets beseffen van de daad, want de leeftijd geeft wel de neiging om te ontdekken en zeker de anale fase. Sommige kinderen willen graag hun billen laten zien op deze leeftijd, andere zitten zelf veel met hun vingers aan de nieuwe ondekte plekjes. Je zou dan zeggen dat het een normale ontwikklingsfase is. Ik denk dat u zeker met de moeder moet praten om te kijken of er niet meer aan de hand is of juist niet en dan meewerkend zijn. Ik denk niet echt dat er al sprake moet zijn van sexueel misbruik. Mocht de moeder van het kind toch werk maken van de zaak, dan is er zeker een advies van een deskundige nodig en helaas kan ik dat niet doen.

Het feit echter blijft wel, dat er spraken is van handelingen die niet door de beugel kunnen en moeten zeker besproken worden met uw kind, maar ook met dat andere kind, omdat die erbij betrokken was en of er sprake is van een spel of een dwang.  Het lijkt me heel duidelijk, dat uw zoon in ieder geval goed uitgelegd moet worden dat dit iets heel vreemds is en niet netjes en normaal. U moet uitleggen waarom en wat het kan betekenen.

Hopelijk zal het niets te betekenen hebben en zal een goede berisping helpen. Mocht er toch hulp nodig zijn, lijkt mij de meest logisch weg een huisarts die u kan verwijzen naar eventueel een kinderpsycholoog.

Hopelijk is het allemaal echt onschuldig en kan de moeder van het andere kind dit ook inzien. Ik kan echter wel begrijpen dat die moeder ook erg geschrokken is. Zeker nu er al zoveel bekend is en wordt over sexuele misstanden met kinderen.

Heel veel succes en sterkte. JP

Nog even iets voor u opgezocht:

SEKSUELE ONTWIKKELING

De seksuele ontwikkeling begint wanneer kinderen nog erg jong zijn. Peuters zijn hevig geïnteresseerd in hun eigen geslachtsdelen en raken deze aan. Daarbij kunnen ze al een "ander" gevoel krijgen dan wanneer ze een ander lichaamsdeel aanraken. De kleuter richt zich veel meer op anderen: hij is erg nieuwsgierig naar hoe het eruit ziet onder de kleertjes van zijn vriendjes en vriendinnetjes. Veel kleuters willen dan ook "vadertje en moedertje" of "doktertje" spelen. De kleuter ontdekt dat meisjes geen penis hebben. Hij kan denken dat meisjes wel een penis hebben gehad, maar dat die is weggegaan. Sommige jongetjes worden bang dat hun penis ook weg zal gaan (castratieangst).

Peuters en kleuters kunnen bewegingen maken die aan zelfbevrediging doen denken. Dit is niets om je zorgen over te maken; het hoort bij de ontwikkeling. Eigenlijk proberen ze gewoon hun lichaam uit. Probeer het dan ook niet te verbieden of te zeggen dat het "vies" is. Je kunt je kind wel duidelijk maken dat het (in gezelschap) niet gepast is, net als bijvoorbeeld neuspeuteren.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Peuters & Kleuters:
Handwerk
Kleuren & Tekenen
Prematuren
TelevisieGemiddelde score Peuters & Kleuters: 10.0 (1x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258130
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+