Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Management » Interim Management » Wet Werk En Bijstand
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Wet Werk en Bijstand en krijg online een antwoord van de specialist in Wet Werk en Bijstand

Zelf een vraag over Wet Werk en Bijstand? Klik hier.
Meer vragen over Wet Werk en Bijstand.
De huidige beheerder van de rubriek Wet Werk en Bijstand:
Naam: Legal2People
Bedrijf: Legal2people
Reactiesnelheid: 14 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Legal2People vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via RSS. Klik hier.
RSS over Wet Werk en Bijstand op jouw website?Vragen over Wet Werk en Bijstand op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via E-mail. Klik hier.

wat is no profit work

[Gesteld op: 28-09-2009]

Toelichting:
mijn vriendin heeft gedeeltelijk een baan aangevuld met uitkering 2 johge kinderen wil baaan niet opgeven kunnen ze haar verplichten no profit woek of zoiets te doen?
Antwoord:

Beste vraagsteller,

We gaan ervan uit dat uw vriendin alleen woont en een alleenstaande ouder is:

In principe zou zij fulltime beschikbaar voor werk moeten zijn, echter de gemeente dient naar haar individuele situatie te kijken. Een en ander hangt af van de leeftijd van de kinderen. Hieronder ziet u twee situaties. Eentje waarbij de kinderen jonger zijn dan 12 jaar , een ander waarbij de kinderen jonger zijn dan 5 jaar. Indien de kinderen ouder zijn dan 12 jaar gelden deze mogelijkheden niet en kan de gemeente  haar verplichten fulltime aan het werk te gaan.

Ingevolge het tweede lid van artikel 9 van de WWB kan het College, indien daarvoor dringende redenen aanwezig zijn, in individuele gevallen tijdelijk ontheffing verlenen van een verplichting als bedoeld in het eerste lid. Daarbij is bepaald dat zorgtaken als dringende redenen kunnen worden aangemerkt, voor zover hiermee geen rekening kan worden gehouden door middel van een voorziening als bedoeld in artikel 7, eerste lid, onderdeel a, van de WWB.

Indien de tijdelijke ontheffing een alleenstaande ouder betreft dient het College in het bijzonder een afweging te maken tussen het belang van arbeidsinschakeling en de invulling die de ouder wenst te geven aan de zorgplicht.
In het vierde lid van artikel 9 van de WWB is neergelegd dat de verplichting om algemeen geaccepteerde arbeid te aanvaarden voor de alleenstaande ouder met kinderen tot 12 jaar slechts geldt nadat het College zich genoegzaam heeft overtuigd van de beschikbaarheid van passende kinderopvang, de toepassing van voldoende scholing en de belastbaarheid van de betrokkene.

Kort samengevat:  men kan vrijstelling voor zorgtaken aanvragen en de gemeente moet vervolgens een afweging maken tussen het belang van de arbeidsinschakeling en de invulling die de ouder wenst te geven aan de zorgplicht. Tevens is er een onderzoeksplicht naar de beschikbaarheid van passende kinderopvang, de toepassing van voldoende scholing en de belastbaarheid van de ouder.

 De belastbaarheid van de betrokkene vergt immers een individuele beoordeling.

Op de aanvraag om ontheffing moet binnen 8 weken een schriftelijke beslissing volgen.

Indien men bijvoorbeeld goede redenen heeft om het kind of de kinderen te verzorgen ( bijvoorbeeld omdat het speciale zorg nodig heeft van de ouder) kunt u wellicht wel vrijstelling krijgen en partime blijven werken, u dient dit echter wel gemotiveerd aan te vragen en ook  het liefst met bewijsstukken te onderbouwen ( bijvoorbeeld van de behandelend arts).

Als de kinderen jonger dan 5 jaar zijn geldt nog het volgende :

Alleenstaande ouders kunnen vanaf 1 januari 2009 verzoeken om ontheffing van de arbeidsverplichting. De Wet verbetering arbeidsmarktpositie alleenstaande ouders is door het parlement aangenomen en per 1 januari 2009 en in werking getreden. Deze wet regelt voor maximaal zes jaar een recht op ontheffing van de arbeidsverplichting op verzoek van een alleenstaande ouder met ten laste komende kinderen jonger dan vijf jaar in combinatie met een scholingsplicht. Daartoe is in de Wet werk en bijstand (WWB) een nieuw artikel 9a opgenomen. De wet vloeit voort uit het coalitieakkoord. Hierin is opgenomen dat de sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders met kinderen tot vijf jaar wordt geschrapt. Er komt daarnaast een scholingsplicht voor deze groep alleenstaande ouders, om na de vrijstelling een baan te kunnen vinden.Voor alleenstaande ouders met ten laste komende kinderen jonger dan vijf jaar die er voor kiezen geen gebruik te maken van de ontheffingsmogelijkheid blijft gelden dat de verplichting om algemeen geaccepteerde arbeid te aanvaarden alleen kan worden opgelegd indien het college zich genoegzaam heeft overtuigd van de beschikbaarheid van passende kinderopvang, de toepassing van voldoende scholing en de belastbaarheid van de alleenstaande ouder (artikel 9, vierde lid, van de WWB). Het gebruikelijke re-integratieinstrumentarium kan worden ingezet. Deze alleenstaande ouders kunnen ook gebruik maken van de toekomstige regeling die werken in deeltijd voor sollicitatieplichtige alleenstaande ouders financieel aantrekkelijk maakt (experiment bevordering arbeidsinschakeling alleenstaande ouders).Een ontheffing van de arbeidsverplichting kan worden verleend indien de alleenstaande ouder daarom verzoekt

Met vriendelijke groeten,

Legal2People

Beantwoord door:
Legal2People
profielpagina


Gerelateerde vragen aan wat is no profit work:

ik zoek een cursus vis fileren omgeving Adam
      [Gesteld in Vis fileren]
2008-06-02 00:09:35
Wijziging belastingregels goede doelen
      [Gesteld in Goede Doelen]
2009-05-04 12:22:12
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Do I need a Vergunning for thuisontvangst ?
      [Gesteld in Prostitutie]
2011-06-09 13:57:58
vragen over netwerken
      [Gesteld in Computernetwerken]
2011-11-22 11:20:38

Gemiddelde score Wet Werk en Bijstand: 8.7 (4703x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+