Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Woningen » Vereniging Van Eigenaren
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Vereniging van Eigenaren en krijg online een antwoord van de specialist in Vereniging van Eigenaren

Zelf een vraag over Vereniging van Eigenaren? Klik hier.
Meer vragen over Vereniging van Eigenaren.

Beheerder worden?

De rubriek Vereniging van Eigenaren heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Vereniging van Eigenaren Klik hier.

RSS over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via RSS. Klik hier.
RSS over Vereniging van Eigenaren op jouw website?Vragen over Vereniging van Eigenaren op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via E-mail. Klik hier.

Stadsvernieuwing - groot onderhoud

[Gesteld op: 28-09-2009]

Toelichting:
Binnenkort begint er groot onderhoud aan ons apartementencomplex. Dat is ons door het stadsdeel opgelegd (het gaat om stadsvernieuwing, waarbij de apartementen moeten gaan voldoen aan nieuwe veiligheids- en kwaliteitseisen en er dus onder andere dubbel glas moet worden geplaatst). Een offerte is hiervoor opgesteld; voor onze vier apartementen gaat het om een bedrag van 140.000 euro. Uiteraard hebben we niet zoveel geld in onze VVE-reservepot voor groot onderhoud zitten. De stadsvernieuwing zal vanaf volgend jaar zomer worden uitgevoerd. Een van de bewoners wil echter nu al beginnen met renoveren. Een aantal vragen hierover:

- kan het stadsdeel van de bewoners eisen dat dergelijk onderhoud wordt uitgevoerd? Is er een wijze om niet te voldoen aan deze eisen?
- is het redelijk om te verwachten dat de VVE een dergelijk groot bedrag kan ophoesten? (Van het stadsdeel ontvangt iedere bewoner overigens een renteloze lening van 10.000 euro.)
- ik zou een lening moeten aanvragen voor mijn deel van de kosten. Kunnen de andere bewoners mij dwingen om dat op korte termijn te doen, zodat dit najaar reeds kan worden begonnen met het eerste deel van de - verplichte - stadsvernieuwing?
- ik wil mijn apartement verkopen voordat de gehele renovatie begint. Kan ik eisen dat de rest van de VVE wacht met renoveren totdat 'we aan de beurt zijn' (ergens volgend najaar) en ik dus - hopelijk - reeds mijn apartement heb verkocht?
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Een gemeente, of gedelegeerd haar stadsdeel, heeft het recht om huiseigenaren te wijzen op achterstallig onderhoud en ze des noods bij rechte te dwingen dit op te (laten) knappen. Desnoods kan de overheid dit opknappen op uw rekening zelf ter hand nemen als u (of een VvE in kwestie) weigerachtig zou zijn dit binnen redelijke termijn uit te voeren. Dat heet 'aanschrijven' en dat kan maar dat is een uiterste stok achter de deur. Om hier onderuit te komen zou u een procedure kunnen starten om aan te tonen dat of het onderhoud niet achterstallig is of niet zo drastisch als de gemeente voorstelt dient te worden verbeterd.

Of het redelijk is is erg subjectief en kan uiteindelijk alleen door de rechter worden 'vastgesteld'. Bekend is dat dit vaker gebeurt. Overigens is er een landelijk potje waarbij gemeenten voor dit soort opknapakties grotere leningen kunnen verstrekken (tot 35.000 per appartement geloof ik) tegen een zachte rente van ongeveer 1,5% op hypothecaire basis.

De Vereniging van Eigenaren (lees de meerderheid van de bewoners van uw complex) kunnen in een vergadering (!) bepalen wanneer een en ander uitgevoerd moet gaan worden. U kunt als u dit besluit echt onredelijk vind dit echter wel voorleggen aan de rechtbank.

Mijns inziens kunt u dus niet eisen dat men wacht tot u verhuisd bent maar hopelijk wil men u redelijkerwijs tegemoetkomen?

Met vriendelijke groet,

Reinald Don

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Stadsvernieuwing - groot onderhoud:

alementatie, erfrecht en naamswijziging
      [Gesteld in Familierecht]
2009-05-25 17:25:12
risico's bilvergroting
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2008-02-28 19:39:51
alimentatie
      [Gesteld in Advocaten]
2007-03-14 23:24:37
Onderhoud van het trappenhuis
      [Gesteld in Vereniging van Eigenaren]
2011-11-02 22:52:59
Ik wil graag weten wat mijn rechten zijn?
      [Gesteld in Huurrecht]
2012-08-10 15:29:52

Gemiddelde score Vereniging van Eigenaren: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • kunst expertise
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  257445
  Beheerders:  1024

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  168 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+