Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Katten » Kattenvoeding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kattenvoeding en krijg online een antwoord van de specialist in Kattenvoeding

Zelf een vraag over Kattenvoeding? Klik hier.
Meer vragen over Kattenvoeding.
De huidige beheerder van de rubriek Kattenvoeding:
Naam: Marieke
Bedrijf: Forum natuurlijke voeding
Reactiesnelheid: 7 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Marieke vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over KattenvoedingVragen over Kattenvoeding via RSS. Klik hier.
RSS over Kattenvoeding op jouw website?Vragen over Kattenvoeding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KattenvoedingVragen over Kattenvoeding via E-mail. Klik hier.

Voeding Sphinx Royal Canin Hair en Skin

[Gesteld op: 27-09-2009]

Toelichting:
Ik heb sinds kort een sphinx van 4 maanden oud. Daarnaast heb ik 2 poezen perzische colourpoint die ik Royal Canin Hair en skin geef voor een mooie vacht. Zij kunnen dit zeer goed verdragen.
Mag ik mijn sphinx ook Royal Canin Hair en Skin geven (een sphinx heeft namelijk geen haar) , dit is voordeliger in aankoop.
Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Dit soort brokken is een verzinsel van brokkenfabrikanten om zoveel mogelijk dure soorten brokken te verkopen. Dit is echter helemaal geen goede, geschikte kattenvoeding en in alle gevallen betaalt u er teveel voor en zal uw kat ook nog ziek worden door deze voeding op lange termijn.
 
Onderstaand treft u een stukje tekst aan dat ik altijd doorgeef aan mensen die problemen hebben, op wat voor manier dan ook, met wat ze voeren. 

Ik zou in de eerste plaatst graag adviseren het boek Work Wonders van de Australische dierenarts Tom Lonsdale eens te lezen. Ik heb dit boek in het verleden samen met iemand anders vertaald en u kunt het gratis lezen op zijn website http://www.rawmeatybones.com Klik daarvoor op de Nederlandse vlag. Het lijkt hoofdzakelijk over honden te gaan, die natuurlijk grote botten met vlees eten, maar alles is eveneens van toepassing op katten. 

Als u denkt dat katten het eigenlijk wel goed doen op brokken of blikvoeding, dan zou u ook dit hoofdstuk in ieder geval kunnen lezen, zodat u met een paar bladzijden volledig op de hoogte bent van de risico’s van dit soort ongeschikte voeding voor katachtigen. http://www.rawmeatybones.com/translations/Netherlands/chapter-six-dutch.pdf  

De meeste huiskatten zijn genetisch zo sterk, dat ze ongeacht de voeding makkelijk de 20 jaar halen. Maar ze hadden veel meer kat, veel gezonder en gelukkiger (de voeding heeft ook invloed op het gedrag, karakter en het gevoel van de kat) kunnen zijn op natuurlijke voeding. Verder is er minder slechte brokvoeding en minder slechte blikvoeding. Het komt nog bij lange na niet in de buurt van kvv (complete vers vlees voeding) of NRV© (Natuurlijke Rauwe Voeding, term gelanceerd door het Forum Natuurlijke Voeding, 2006), maar ik zal ze hieronder noemen.  

Ik zou proberen of uw kat een "complete vers vlees voeding" wil eten, diverse merken heb ik hieronder opgesomd. Ook de enkelvoudige (niet de complete!) varianten van Smuldier zijn aan te raden. Onderstaand wat algemene informatie. Aangezien een kat van nature een carnivoor is (vleeseter) en niet goed om kan gaan met koolhydraten (graan, fruit, etc.), is het traditionele voer een dikmaker. Vaak zitten er ook veel suikers en een overdosis zout in brokken en blikvoer, ook iets waar uw kat absoluut niets aan heeft, daarnaast zorgt het zout in de meeste gevallen voor vroegtijdige blaas- en nierproblemen. Het is dus zaak uw kat zo weinig mogelijk koolhydraten te voeren.  

Qua brokvoeding zou ik Acana (www.acana.nl) of Orijen (www.orijen.nl) adviseren omdat hier geen graan in zit. Een van onze katten is er flink mee afgevallen toen wij deze brokken zijn gaan voeren! Het ergste is van de meeste voedingen dat er altijd het nutteloze afval van granen wordt gebruikt dat niet meer bruikbaar is voor menselijke consumptie! Een kwalitatief betere brok is dus belangrijk. De grote, dure merken hebben echter nog niet in de gaten dat ze graan uit de voeding zullen moeten halen om betere kwaliteit te leveren. Hun merken zijn al zo lang bekend bij mensen als DE goede brok, dat ze aan de inhoud niets hoeven veranderen. Dierenartsen werken hier hard aan mee om dat soort dure, slechte brokken te blijven verkopen. Blikvoer vult de maag snel, maar dit bestaat voor 80% uit water en dat verteert weer heel snel. Geperste brokken zoals Orijen www.orijen.nl bijvoorbeeld en Acana vullen de maag en zijn moeilijk verteerbaar. Hierdoor zit een kat sneller vol dan van een geëxpandeerde brok (bijv. Farm Food, ik kan zo 1-2-3 geen ander merk bedenken). Daar hoeft dus ook minder van gevoerd te worden.

Probeer een goed merk blikvoer te kiezen met een hoge voedingswaarde en goede ingrediënten, het gaat hier dan ook om het hoge percentage vlees of vis dat erin zit. Deze merken zijn allemaal goed om te voeren. Niet allemaal goedkoop, maar u krijgt er de beste kwaliteit voor op blikvoedinggebied: Schesir, Animonda Carny, Shinycat, Snoezepoes, Almo Nature, Pet's Choice of Cosma.
 

En dan is er nog kvv (kompleet vers vlees), bijvoorbeeld:
Prins diepvriesvoeding voor katten

http://www.prinspetfoods.nl/kattenvoeding-advies/voeding/totalcare.html

Carnibest diepvriesvoeding voor katten
http://www.carnibest.nl

Bibi diepvriesvoeding voor katten
http://www.bibidiervoeding.nl en 

Herby Vers diepvriesvoeding voor katten

http://www.herbyvers.nl/productinfo.html 

Daarvan zijn de voedingsadviezen anders dan voor brokken of blikvoer, op de verpakking staat wat u uw kat moet voeren per kilo lichaamsgewicht. 

Smuldier verkoopt in de supermarkt ook allerlei voedingen, maar de zogenaamde "complete" varianten vind ik absoluut ongeschikt voor hond en kat. Er wordt gebruik gemaakt van een calcium- en vitaminepreparaat en er worden stoffen aan toegevoegd waar dieren allergisch op kunnen reageren. Ik zou van Smuldier alleen adviseren de enkelvoudige voedingen te voeren. Deze zijn niet compleet, maar kunnen heel goed gebruikt worden als onderdeel van het menu. 

De enkelvoudige voedingen van Smuldier zijn:

vlees

hart

kip

pens 

De meeste katten zullen geen pens eten en dit is ook geen natuurlijk prooidier voor een kat (de kat stamt af van de Afrikaanse huiskat en die eten geen herkauwers, ze zijn te klein om die te vangen. De Afrikaanse huiskat is ongeveer even groot als onze huiskat). Mocht uw kat wel pens eten, dan is dit een uitstekend maaltje. Pens wordt gezien als een complete maaltijd op zich omdat de calcium-fosfor-verhouding perfect is. Vlees heeft meestal meer fosfor en bot heeft meer calcium, dat is ook de reden dat vlees met bot wordt gevoerd, om van beide genoeg binnen te krijgen. 

En als laatste natuurlijk de prooidieren. Als u besluit eendagskuikens te voeren, of muis, rat, konijn, haas, etc. dan voert u uw kat "op het oog". Een eendagskuiken weegt ongeveer 40 gram.

Hier kunt u lezen wat andere katten van verschillende gewichten per dag eten aan http://natuurlijkevoeding.yourbb.nl/viewtopic.php?f=28&t=10530
 

Ik hoop dat u hiermee geholpen bent, anders hoor ik het graag.

Beantwoord door:
Marieke
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Voeding Sphinx Royal Canin Hair en Skin:

Hoe minimaal 5 kg en maximaal 10 zwaarder worden?
      [Gesteld in Bodybuilding]
2009-10-07 16:58:36
Mijn kat heeft kattenaids
      [Gesteld in Kattenvoeding]
2009-09-24 20:32:12
Slappe ontlasting van mijn hond
      [Gesteld in Honden]
2011-05-12 11:24:57
wat is nou beter voor je hond .vers voer of brokke
      [Gesteld in Hondenvoeding]
2009-03-15 21:31:13
welke suplemnten werken echt
      [Gesteld in Bodybuilding]
2009-04-14 18:04:41

Gemiddelde score Kattenvoeding: 8.6 (251x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258137
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+