Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Accountancy
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Accountancy en krijg online een antwoord van de specialist in Accountancy

Zelf een vraag over Accountancy? Klik hier.
Meer vragen over Accountancy.
De huidige beheerder van de rubriek Accountancy:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AccountancyVragen over Accountancy via RSS. Klik hier.
RSS over Accountancy op jouw website?Vragen over Accountancy op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AccountancyVragen over Accountancy via E-mail. Klik hier.

Accountant wilt geld zonder reden!

[Gesteld op: 24-09-2009]

Toelichting:
Een accountancy bureau wil van ons 8000 eu declareren. Het feit is dat ze niet het werk hebben gedaan die wij van hun hebben gevraagd, er is geen contract afgelegd, tussen ons en de accountancy bureau. Ze hebben zomaar iets gedaan, en nu willen ze geld. Maar voor wat? Net zoals ik vraag een schilder mijn keuken te schilderen en hij gaat het buitendoor schilderen… Wij hebben geprobeerd meerdere malen met hun praten, over het feit dat hun werk niet gedaan is, of voor een bewijs over wat ze precies hebben gedaan. De enige dat wij krijgen is de rekening, nu ook nog met een bedreiging dat ze naar het incasso bureau gaan. Mijn vraag, kan dat zomaar? Heeft het incasso bureau (die wel langs zal komen, omdat wij niet gaan betalen) recht om dat geld te incasseren. Of willen ze eerst ook een contract zien, voordat ze dat kunnen doen, omdat dan heeft de accountancy bureau geen poot om op te staan.

alvast bedankt,
Erika
Antwoord:

Wat betreft het incassobureau: dat is een bureau dat namens het kantoor brieven stuurt of langs de deur gaat om het geld te incasseren, vaak met dreigementen. U kunt dan gewoon weigeren om te betalen, zij hebben geen bijzondere rechten. Zij zullen dan terug moeten rapporteren aan het kantoor dat u niet wilt betalen, en ze zullen dan adviseren een procedure bij de rechtbank aan te spannen. Als u bij de rechtbank in het ongelijk wordt gesteld, dan zal u de rekening van het accountancy bureau moeten betalen, verhoogd met de kosten van het incassobureau, en de kosten van de rechtszaak. Maar u lijkt zeker van uw zaak te zijn.

Bij u leeft wel het misverstand dat er voor dienstverlening een contract nodig is. Iedere afspraak is echter geldig, mondeling of schriftelijk. Als u aan een schilder vraagt om een stukje extra te schilderen, dan zal hij ook niet eerst een contract aan u voorleggen. Als hij het echter schildert, en u wilt later de rekening niet betalen omdat u ontkent dat u opdracht heeft gegeven, dan heeft hij een bewijsprobleem. De rechter zal dan uiteindelijk een uitspraak moeten doen of het aannemelijk was dat het u opdracht had gegeven, en of het schilderwerk nodig was. In uw geval zal het "accountancy bureau" als het zover komt, bij de rechter moeten aantonen dat u de opdracht heeft gegeven. Dat kan bijvoorbeeld door aan te tonen dat er meerdere keren contact met u is geweest over de opdracht, doordat u stukken heeft aangeleverd etc.
De vraag die ik dan stel is: gaat het om een accountantskantoor, of gaat het om een administratiekantoor? Dat wordt in de praktijk namelijk veel door elkaar gehaald. Een accountantskantoor wordt geleid door een accountant (RA of AA) en moet zich houden aan beroepsregels, terwijl administratiekantoren zonder regels werken, en vaak ook niet zijn opgeleid.
Als het gaat om een accountantskantoor kan ik u nog de volgende tip geven: Accountants zijn volgens de beroepsregels verplicht om met opdrachtbevestigingen te werken, waarin de opdracht uitgebreid wordt omschreven. Als zij deze niet hebben, dan is dat een punt voor u. Daarbij komt ook nog de discussie over de omvang van de nota. Over deze punten kan u een klacht indienen. Alle accountantskantoren moeten werken met een klachtenprocedure, die ze op hun website moeten toelichten. Daar moet u allereerst uw klacht indienen. Zij zijn verplicht dat dan af te handelen. Als dit niet tot tevredenheid leidt, dan kunt u een klacht over het verrichte werk en de declaratie indienen bij de Klachtencommissie NIVRA-NOvAA. Voor meer informatie, zie http://www.nivra.nl/Sites/Files/0000025357_Brochure_Klacht_en_tuchtrecht_2009.pdf

&n bsp;

 
Reactie vraagsteller:
Beste A.P.de Ruyter,

Heel erg bedankt voor uw reactie, en ik kan er veel mee. Om u vraag toe te lichten, het gaat om accountantskantoor, geen administratiekantoor. Wij hebben ook (nog voor die mooie rekening) hun voor een opdrachtbevestiging of contract gevraagd. Die hebben wij nooit gekregen. Nadat wij de rekening hebben ontvangen, hebben wij hun gevraagd om te laten zien wat ze voor dat geld hebben gedaan, de enige wat ze wilde doen is laten zien de uren die ze hebben gemaakt. Niet wat ze hebben gedaan.
Het gaat om MEEUWSEN TEN HOOPEN, dat is een hele grote kantoor, dus men zou niet verwachten om zulke dingen te doen.

Ze hebben ook "toevallig" en email aan me man gestuurd, die aan een collega van hun was bestemd, en daar was opgeschreven... Ik lees met enige verbazing de gevoerde discussie en zo op het eerste gezicht lijkt mij beeindiging van de opdracht vaktechnisch een juiste weg. Nu begint natuurlijk de discussie over het geld. Er zal wel niet betaald willen worden. Naar ik aanneem is er een offerte en een opdrachtbevestiging geweest. Hierin moet toch ook gestaan hebben wat wij wel en niet doen etc. Wat is er inmiddels gefactureerd en betaald en wat staat er nog open incl. Ohw. Als het goed is heeft de man geen poot om op te staan, maar de werkelijkheid zal wel weer weerbarsiger zijn. - email afgelopen....

In iedere geval, hebben wij al alles gedaan, contact met hun opgenomen, een bemiddelaar van hun eigen kantoor was hier - die wilde eerst 5000eu als wij nu willen betalen, niet dus, dus de korting is weg en het gaat nu om 8000.
Wij gaan nu nog dan NIVRA... wij zijn heel dankbaar voor uw advies!!!!!

10000 keer bedankt,
Erika Holthuizen
 
Antwoord Beheerder:

Ik hoop u inderdaad van voldoende informatie te hebben voorzien. Hierbij aanvullend: De klachtenregeling van Meeuwsen Ten Hoopen kunt u raadplegen via http://www.mth.nl/downloads/klachtenregeling.pdf. Het eerste deel, klagen bij de relatiebeheerder, heeft u al gedaan, maar u kunt daarna ook nog klagen bij de directie. Uiteraard kunt ook rechtstreeks naar het NIVRA, maar daar kunt u geen deal maken over de nota, daar kunt u alleen klagen. Het e-mailbericht is wel duidelijk; de verzender gaat er van uit dat er een offerte en een opdrachtbevestiging is opgesteld (maar weet dat niet zeker). Ieder accountantskantoor moet een intern handboek hebben, en daar moet in zijn opgenomen dat er altijd een opdrachtbevestiging moet worden opgesteld. Als u deze niet heeft gezien, dan is de interne procedure niet goed gevolgd, maar daarom gaat de verzender er van uit dat deze opdrachtbevestiging er wel moet zijn. Zeker als het gaat om zo'n groot bedrag, dan zou ik ook veronderstellen dat deze er moet zijn. Maar als ik dan in het e-mailbericht lees "Als het goed is heeft de man geen poot om op te staan", dan zit daar toch wel een onzekerheid van hun kant in. Ik wens u succes met de verdere afhandeling.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Accountancy:
Code TabaksblatRA-Accountancy


Gerelateerde vragen aan Accountant wilt geld zonder reden!:

wanneer loon na ontslag?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-07-18 11:00:06
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
hulpverlener haakt af
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-30 11:14:07
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16

Gemiddelde score Accountancy: 7.2 (995x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+