Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Notaris » Notaris-Friesland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Notaris-Friesland en krijg online een antwoord van de specialist in Notaris-Friesland

Zelf een vraag over Notaris-Friesland? Klik hier.
Meer vragen over Notaris-Friesland.

Beheerder worden?

De rubriek Notaris-Friesland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Notaris-Friesland Klik hier.

RSS over Notaris-FrieslandVragen over Notaris-Friesland via RSS. Klik hier.
RSS over Notaris-Friesland op jouw website?Vragen over Notaris-Friesland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Notaris-FrieslandVragen over Notaris-Friesland via E-mail. Klik hier.

Gechte mevrouw de Vries

[Gesteld op: 24-09-2009]

Toelichting:
Naar aanleiding van uw antwoord op mijn vraag: e vorige eigenaar van een stukje grond naast ons had recht van overpad over ons erf. Momenteel is dit stukje grond verkocht aan de achterbuurman waardoor het land nu grenst aan zijn eigen erf. Gaat het recht van overpad mee over? Hij zou over zijn eigen grond nu een begaanbaar pad kunnen maken om op dit land te komen. Gaat dit er automatisch af of moet het wettelijk worden geregeld. En als het recht van overpad wel moet blijven bestaan mag er dan ook steeds met een rijpaard overheen worden gereden. Wij moeten nu steeds onze auto's aan de kant zetten om hem met verschillende landbouwvoertuigen toegang te verschaffen. Alvast bedankt voor uw antwoord
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Als eerste dient u te kijken in uw eigendomsakte (de akte waarbij u uw erf in eigendom heeft gekregen) en wellicht ook in de eigendomsakte van de nieuwe eigenaar van het stukje grond. Als hierin melding is gemaakt van deze erfdienstbaarheid, dus van dit recht van overpad, dan blijft dat liggen op het strook grond en bestaat het dus altijd; en blijft dat bij elke overdracht hierop bestaan.

Hoe de erfdienstbaarheid kan worden uitgeoefend (hoe vaak, met paarden, voertuigen enz), dan dient gekeken te wroden hoe het recht destijds is gevestigd en wat hierover staat in de akte (alleen voor het leiden van vee ? of met voertuigen ?); voorts moet het uitoefenen van het recht geschieden op de minst bezwarende wijze voor u.

Wel kunt u opheffing vragen bij de rechter (op grond van artikel 79 boek 5 Burgerlijk Wetboek) indien er geen redelijk belang meer is dat het recht wordt uitgeoefend.

Met vreindelijke groet,

Anna de Vries

notaris Ureterp
------------------------------------
In onze oude koopakte staat de volgende zin.........is dat bevoorrecht met het recht van weg om tek omen naar en van den Rijkstraatweg over en ten laste van het aan......... behorende perceel(weg) van gezegde sectie en gemeente, om te komen naar en van bedoelde weg ... en naar de rijksstraatweg wordt het aan den ondergetekende van de Vlugt ( dit zijn wij niet) overgedragen gedeelte van gezegd nr... belast met "hetrecht van den weg ten behoeve en ten nutte van het aan den ÷ngergetekende Mast ( zijn wij ook niet) overgedragen gedeelte daarvan. Geen enkel van de namen behoort bij ons of van de destijdse eigenaar. Het zouden de vorige of nog vorige eigenaars geweest kunnen zijn
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Ai...; dat ziet er wel uit als een echte erfdienstbaarheid, en niet als een persoonlijk recht/plicht dat Mast en Van de Vlugt betreft.

Ik begrijp dat het lastig is voor u te lezen, maar het is wel een erfdienstbaarheid. "Het perceel is bevoorrecht met het recht van weg, ten behoeve en ten nutte van het overgedragen gedeelte.", ofwel het recht kleeft dus aan de grond en niet aan de personen, en gaat dus bij elke verkoop van een van de twee percelen mee over met de grond.

Zoals eerder gemeld kan de erfdienstbaarheid alleen worden opgeheven als partijen het allebei eens zijn (moet geregeld worden bij de akte van de notaris), door vervallenverklaring door verjaring (dit is ook een aparte procedure, laat u goed informeren bij de notaris, hangt af van de feitelijkheiden), en door opheffing als het geen belang meer heeft (rechter)

Met vriendlijke groet,

Anna de Vries

notaris te ureterp

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Gechte mevrouw de Vries:

Ticket van getrouwde vrouw
      [Gesteld in Reizen]
2010-04-19 14:48:47
vermogenbeheer/huisbezit demente ouder
      [Gesteld in Notaris-Friesland]
2007-10-02 20:55:20
Wanneer recht op kindsdeel?
      [Gesteld in Notaris-Friesland]
2007-12-24 20:27:28
Vormfout of dwaling van de notaris
      [Gesteld in Notaris-Friesland]
2008-03-10 10:17:41
Executeur, dan toch verklaring van erfr. nodig ?
      [Gesteld in Notaris-Friesland]
2008-05-07 16:31:22

Gemiddelde score Notaris-Friesland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+