Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

Kan ik mijn vriend nog vertrouwen?

[Gesteld op: 22-09-2009]

Toelichting:
Mijn vriend en ik zijn nu 2 jaar bij elkaar, maar er gaat veel mis bij ons in het vertrouwen. Toen we net een half jaar samen waren is hij tijdens dansen te close geweest met iemand anders (puur dansen). Hier ben ik een aantal maanden later achtergekomen door zijn telefoon te controleren. ik heb hem hier subtiel naar gevraagd en heeft toen opgebiecht dat ie te close met haar gedanst heeft. ik heb het hier heel lang moeilijk mee gehad, omdat voor mijn gevoel ik nu moet blijven controleren. Het gebeurt ook regelmatig dat achteraf de waarheid anders is dan hij vertelt. Zo blijkt dat hij in zijn vorige relatie vaker is vreemdgegaan dan hij mij verteld heeft. Hier heb ik ook achter moeten komen zonder het uit hem zelf te horen. Ik blijf me nu afvragen of er echt niet meer gebeurd is met dat meisje dan alleen dansen. Hoe vaak ik het ook vraag hij blijft ontkennen dat hij ooit is vreemdgegaan bij mij.
Ik ben het zo zat dat ik hem niet kan vertrouwen. Het beinvloedt mijn hele leven. Als ik nou zeker zou weten dat er niet meer leugens zijn, dan kan ik het wel accepteren, maar hoe weet ik dat er niet meer leugens zijn?
Het is verder zo fijn met hem en ik weet zeker dat hij de beste bedoelingen heeft.
Ik vraag me ook af in hoeverre ik recht heb om te weten wat hij in zn verleden uitgespookt heeft, doet het er nog toe of hij 1 of 2 keer is vreemdgegaan in zijn vorige relatie? Heeft hij het recht om dat af te sluiten en mij er buiten te laten? Of is het juist erg fout dat hij tegen mij zegt dat hij bij haar 1 keer is vreemdgegaan, terwijl het nu blijkt dat het 2 keer was (en ik heb het vermoeden (met aanwijzingen) dat het misschien nog wel vaker is gebeurd).

We hebben het hier erg vaak over en de relatie staat ook op knappen, maar ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik weet zeker dat hij veel om mij geeft en dat hij zelf ook wil dat alles goed gaat. Maar wanneer weet ik zeker dat ik de waarheid weet?
Antwoord:

Hoi,
Tot nu toe is het enige dat je zeker weet wat betreft jullie eigen relatie dat hij één keer "te close" (wat versta je daaronder, schuifelen?) met een andere vrouw heeft gedanst. Dat is natuurlijk voor jou niet leuk om te horen, maar hij is er wel eerlijk over geweest. Hij heeft het je niet meteen verteld, dat is natuurlijk voor jouw gevoel van vertrouwen niet best, zeker niet omdat je hebt gehoord dat hij is vreemdgegaan in zijn vorige relatie. Of dat nu 1x is geweest of vaker doet er eigenlijk niet toe. Het maakt het voor jou er niet makkelijker op.

Heb je je vriend ook gevraagd waarom hij in zijn vorige relatie is vreemdgegaan en hoe lang dat heeft geduurd? Zonder hem erop aan te vallen, want hij is tenslotte in jullie relatie, voor zover je nu weet, niet vreemdgegaan met een ander. Het is belangrijk om van hem te horen hoe het is gegaan. Niet om zijn gedrag goed te praten maar om een beetje de omstandigheden te begrijpen. Was zijn relatie toen hij vreemdging al aan het mislopen of was alles nog koek en ei tussen hem en zijn toenmalige partner? Was het de reden waarom zijn vorige relatie is gestopt of was de relatie al aan het aflopen en is hij toen zijn heil bij een andere vrouw gaan zoeken?

Wat voor jou belangrijk is om te bepalen is of je wilt werken aan het herstellen van je vertrouwen in je vriend of dat je hier geen heil meer in ziet. In het eerste geval, als je wilt werken aan je vertrouwen in je vriend, is het van groot belang dat je hem zijn "close dansen" vergeeft alsmede zijn vreemdgaan in zijn vorige relatie. Je zult open moeten staan om deze dingen los te laten. Vergeven betekent dus niet dat je het goedpraat, maar dat je de dingen die achter jullie liggen loslaat, iets wat niet makkelijk is, maar wel noodzakelijk wil je je vertrouwen in je vriend herstellen. Het is ook belangrijk dat je stopt met hem te controleren. Geef hem een kans te bewijzen dat het in jullie relatie anders is.


Het is belangrijk om veel te praten met je vriend! In alle openheid. Zonder op beschuldigende toon te spreken. Toon simpelweg interesse en begrip waar mogelijk. Wees eerlijk over jouw emoties en gevoelens, vertel hem wat de ontdekkingen met jou hebben gedaan, hoeveel pijn het je heeft gedaan, maar vertel hem vooral ook, als dat nog zo is natuurlijk, hoeveel je om hem geeft en dat je hem niet kwijt wilt, dat je dol op hem bent. Beloof hem dat je zult stoppen met hem te controleren, want dat geeft namelijk enorm veel spanning in jullie relatie. Het is ook niet eerlijk naar je vriend toe, want hij krijgt op deze manier nooit de kans zijn fouten uit het verleden te herstellen. Stel hem veel vragen over hoe hij het vreemdgaan in zijn vorige relatie heeft ervaren, wat het met hem heeft gedaan, waarom hij vreemd is gegaan. Vraag hem begrip voor jouw angst. Niet meer en niet minder dan dat. Als hij dat niet begrijpt vrees ik het ergste voor jullie relatie. Een partner die vreemd is gegaan zal namelijk de volle verantwoordelijkheid moeten nemen voor zijn gedrag. Doet hij dit niet dan wordt het heel moeilijk. Maar let wel op de toon waarop je je vriend benadert. Als het een beschuldigende en achterdochtige toon is dan is het niet zo raar dat hij boos wordt. Het vreemdgaan was namelijk in zijn vorige relatie en hij zegt dat hij dit nu niet meer doet. Dan past er geen boosheid of achterdocht van jouw kant, want jij bent niet de persoon die hij heeft bedrogen. Je vertrouwen in hem heeft wel een deuk opgelopen en het was natuurlijk beter geweest als hij degene was geweest die jou had verteld over wat hij heeft gedaan. Vraag hem dus waarom hij dit niet uit zichzelf heeft verteld en vertel hem dat het jou enorm heeft gekwetst dat je dit via (een) ander(en) hebt moeten vernemen.


Dit soort gesprekken moet je van te voren plannen, in een rustige ontspannen sfeer en het moet zich niet eindeloos herhalen, want dat is niet eerlijk naar hem toe. Geef hem de kans. Als iemand in een vorige relatie is vreemdgegaan, betekent dit niet automatisch dat hij nu weer hetzelfde zal doen. Vraag je dus af of je twijfels wel terecht zijn. En ja, jij hebt er alle recht op om te weten wat hij heeft uitgespookt in zijn vorige relatie(s) zolang je maar duidelijk maakt, zowel voor jezelf als voor hem, dat dit tot het verleden behoort en dat dit niet van invloed mag zijn op jullie relatie in het heden.

Als je het een kans wilt geven tussen jullie is het dus ook belangrijk dat je stopt met het zoeken naar eventuele "aanwijzingen" over zijn gedrag in het verleden. Het is echt belangrijk daarmee op te houden, want je belandt op die manier in een negatieve spiraal waarbinnen het wantrouwen en de argwaan alleen maar sterker worden. Zet een streep onder zijn verleden. Geef hem een eerlijke kans. Besef je ook dat geen enkele partner in geen enkele relatie 100% zeker weet of zijn/haar partner helemaal eerlijk is naar de ander. Dat dat dus niets te maken heeft met het gedrag in eerdere relaties. Pas als er signalen zijn dat er iets is gebeurd dan is het pas tijd om je vertrouwen in hem aan de kaak te stellen en naar mijn oordeel is dat nu niet het geval en verdient hij je vertrouwen.
Focus je op de liefde die er ook is tussen jullie, op de dingen die heel goed gaan. Ga wat extra vaak leuke dingen doen samen, breng samen weer romantiek in jullie relatie. Doe lieve dingen voor elkaar. Hou voor ogen hoe je je relatie graag ziet en focus je daarop in plaats van zijn misstappen in het verleden. Je kunt hem niet blijven verwijten wat er toen is gebeurd. Het gaat erom wat jullie nu samen hebben!


Ik wens je veel sterkte en wijsheid toe en ik hoop dat je het op kunt brengen je partner zijn vroegere misstappen te vergeven. Hij geeft veel om je en wil dat alles goed gaat tussen jullie en volgens mij wil jij dat ook. Ga je aandacht daar dus op richten, want daar gaat het tenslotte om. Of iemand, wie dan ook, de waarheid spreekt, weet je nooit, tenzij je een wandelende leugendetector bent. Als je je blijft afvragen of iemand de waarheid wel vertelt dan zul je die persoon nooit vertrouwen.


Vriendelijke groet,
Anja
 
Reactie vraagsteller:
Heel erg bedankt voor de uitgebreide reactie. Ik heb er zeker wat aan!
 
Antwoord Beheerder:

Graag gedaan hoor en als je nog vragen hebt mag je altijd schrijven!

Vriendelijke groet,
Anja

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan Kan ik mijn vriend nog vertrouwen?:

Waarom voel ik steeds onzeker en ben ik jaloers
      [Gesteld in Psychologie]
2009-03-31 19:06:25
Is het terecht dat ik me blijf schamen?
      [Gesteld in Mensen]
2011-05-10 16:56:25
Is mijn wantrouwen in mijn vriend terecht?
      [Gesteld in Relatieproblemen]
2011-06-20 15:59:18
Wat kan ik hieraan doen?
      [Gesteld in Relatieproblemen]
2012-05-05 22:35:06
hoe krijg ik mijn beste vriend terug?
      [Gesteld in Relaties]
2012-05-31 23:39:36

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258138
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+