Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Accountancy
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Accountancy en krijg online een antwoord van de specialist in Accountancy

Zelf een vraag over Accountancy? Klik hier.
Meer vragen over Accountancy.
De huidige beheerder van de rubriek Accountancy:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AccountancyVragen over Accountancy via RSS. Klik hier.
RSS over Accountancy op jouw website?Vragen over Accountancy op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AccountancyVragen over Accountancy via E-mail. Klik hier.

vereffening vof

[Gesteld op: 22-09-2009]

Toelichting:
mijn partner wil uit onze gezamelijke vof stappen in verband met onze scheiding. We hebben deze vof nu 5 jaar. we maken iets winst maar niet veel. Nu wil ze per direkt uit de vof maar volgens het vof contract kan dit pas eind 2010. contract is 50/50 maar ik werk in de winkel en zij doet niets. Met het geld wat ik ermee verdien los ik onze gezamelijke financiering af.
Als zij eruit stapt heb ik de mogelijkheid om door te gaan als eenmanszaak. Maar dan moet er een vereffening plaatsvinden. eigen vermogen - minus nog lopende financieringen. voorraden. etc. Ook is er nog een lopend huurcontract van 6 jaar. Telt deze ook mee bij de opeisbare schulden. Als ik besluit om niet door te gaan en de onderneming dus zou gaan staken word ik wel aangesproken voor 6 jaar huur. Dit betekent een faillissement(6 jaar=€216.000 huur)

mijn partner wil alleen geld uit de onderneming en mij dat huurcontract aansmeren.Ik zit nu dus in een hoek waar ik geen kant op kan.
mijn partner wil zich dan gewoon failliet laten verklaren doordat ze verder toch niets heeft,maar ik in de nabije toekomst wel(erfenis)

Wat moet ik nu doen?
Antwoord:

Bij een VOF zijn beide partners hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden van de VOF. Dat betekent dat als een partner uit de VOF stapt, dat deze er voor moet zorgen dat alle schuldeisers instemmen met de overdracht van de onderneming naar de andere partner, om te voorkomen dat die later wordt aangesproken voor openstaande schulden van de VOF waar niet meer in wordt geparticipeert.

U noemt het huurcontract als belangrijkste probleem. Uw partner heeft dat contract mee-ondertekend, en is dus mede-verantwoordelijk voor nakoming van het contract. Als zij daar onderuit wilt dan moet aan de verhuurder worden gevraagd of het huurcontract kan worden overgezet. Ook zal wellicht overleg met de bank nodig zijn, voor een verstrekte bankgarantie. In de praktijk wil de verhuurder vaak alleen akkoord gaan als er voldoende zekerheden zijn. Uit uw verhaal leidt ik af dat dit problematisch kan worden.
Overigens merk ik op dat uw huurtermijn opvallend lang is. Wettelijk is bepaald dat deze huurtermijn minimaal 5 jaren is, ook al is in het huurcontract een kortere termijn afgesproken. 5 jaren is dan ook gebruikelijk, maar het mag langer.

Gaat u failliet als het huurcontract wordt opgezegd? Nee, niet direct, want ook al staakt u de onderneming, het huurcontract kan u niet opzeggen. Dat staat namelijk op uw prive-naam, dus u moet de verplichtingen nakomen, dus maandelijsk blijven betalen. Wellicht kunt u andere inkomsten vinden waaruit deze huur kan worden betaald. U kan bijvoorbeeld een nieuwe huurder zoeken, die het huurcontract overneemt. Overigens is de door u betaalde huur aftrekbaar voor de belasting, dus u krijgt een deel weer terug.

Als uw partner uit de VOF stapt moet er inderdaad een verrekening plaatsvinden. U geeft aan dat zij recht heeft op het eigen vermogen minus nog lopende financieringen, voorraden etc. Dit is echter niet juist; er moet een slotbalans van de VOF worden opgesteld, met aan de linkerzijde een opsomming van alle bezittingen, en aan de rechterzijde het eigen vermogen en de schulden. Het eigen vermogen moet vervolgens zijn gesplitst in uw aandeel, en het aandeel van uw partner. Dat laatste is het bedrag wat u aan haar moet betalen.
Een opmerking: als u inderdaad wilt stoppen met de onderneming, en dan zit met de resterende huurtermijnen, dan moet dit in de slotbalans opnemen als schuld, en wordt dat in mindering gebracht op het eigen vermogen. Daardoor zal uw partner veel minder geld uit de VOF krijgen, of zelfs aan de VOF moeten betalen. Als later dan een nieuwe huurder wordt gevonden vervalt een deel van de huurschuld, en volgt een naverrekening met uw partner.

Het dreigement van uw partner om zich failliet te laten verklaren zou ik met een korreltje zout nemen. Dit heeft namelijk serieuze gevolgen voor haar; alle schulden blijven gewoon bestaan, en de schuldeisers kunnen beslag laten leggen op haar toekomstige inkomsten, waardoor ze jarenlang van heel weinig geld rond zal moeten komen, totdat de schulden zijn afgelost.

Overigens: waarom zou u stoppen met de onderneming? U geeft zelf aan dat uw partner niets doet, en al het werk aan u overlaat. Dat betekent dat als u de onderneming voortzet, dat dit geen invloed heeft op de resultaten van de onderneming, en dat u bovendien de winst niet hoeft te delen.
U zou er dus financieel op vooruit kunnen gaan.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Accountancy:
Code TabaksblatRA-Accountancy


Gerelateerde vragen aan vereffening vof:

ontbinding vof
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2007-11-20 16:26:32
wat doen bij beneficair aanvaarden
      [Gesteld in Notaris-Utrecht]
2009-06-22 18:11:11
Wat is de procedure bij schulden van overledene?
      [Gesteld in Erfrecht]
2010-04-19 12:41:39
Wat betekend een testament tekenen op voorwaarde?
      [Gesteld in Familierecht]
2011-06-21 21:18:24
Vereffeningsprocedure overnemen/uitvoeren?
      [Gesteld in Erfrecht]
2011-10-21 14:00:43

Gemiddelde score Accountancy: 7.1 (990x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+