Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Woningen » Vereniging Van Eigenaren
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Vereniging van Eigenaren en krijg online een antwoord van de specialist in Vereniging van Eigenaren

Zelf een vraag over Vereniging van Eigenaren? Klik hier.
Meer vragen over Vereniging van Eigenaren.

Beheerder worden?

De rubriek Vereniging van Eigenaren heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Vereniging van Eigenaren Klik hier.

RSS over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via RSS. Klik hier.
RSS over Vereniging van Eigenaren op jouw website?Vragen over Vereniging van Eigenaren op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via E-mail. Klik hier.

Aanspraken op "overbodig" geworden reservefonds

[Gesteld op: 20-09-2009]

Toelichting:
Op basis van de splitsingsacte heeft ons halfportiek (4 gestapelde apartementen) ten tijde van de slapende VvE een gezamelijk reservefonds opgebouwd waaruit ook onderhoud conform de splistsingsacte aan ons deel van het gebouw is verricht.

Inmiddels is de VvE ge-heractiveerd en is onze reserve en bankrekening in principe overbodig geworden. Echter onmiddelijk de pot opheffen/verdelen vindt een meerderheid nog niet aan de orde.

Kan er door de apartementseigenaars van het betreffende halfportiek een individuele aanspraak op een deel van het geld gemaakt worden en/of kan dit uitsluitend bij meerderheid van stemmen van de betreffende apartementen in het halfportiek?

Is ons halfportiek (nog steeds) een rechtspersoon? Is zij een rechtspersoon met betrekking tot het opgebouwde halfportiek reserve, ook nu de overrulende VvE actief is?
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Het is me niet helemaal duidelijkd. Is uw 'halfportiek' een feitelijke (onder)VvE met een eigen splitsingsakte of is dit een particulier initiatief van een aantal buren? In het eerste geval is er een verplichting tot het hebben van een eigen onderhoudsfonds. Gerelateerd aan een meerjarenonderhoudsplan. In het tweede geval is die verplichting er niet en zou de onderhoudszorg bij de overkoepelende VvE liggen. Deze moet dan ook zelf een onderhoudsfonds instellen. U kunt dan kiezen uw deel op te eisen of in te brengen in het onderhoudsfonds van de VvE waarbij natuurlijk de evenredigheid met de andere helft van het portiek geregeld moet worden.

Elke VvE is van rechtswege een rechtspersoon.

Met vriendeljike groet, Reinald Don

 
Reactie vraagsteller:
Ik zal het nogmaal duidelijker stellen.
De VvE had een slapend bestaan. Ondertussen is door de gezamelijke buren van ons halfportiek op eigen initiatief wel een onderhoudspot middels een maandelijkse bijdrage opgebouwd conform de splitsingsacte. Hierin staat letterlijk:
De leden 2 t/m 5 van art. 31 komen te vervallen, in plaats daarvan wordt gelezen: De gelden van het reservefonds worden gedeponeerd ten name van de vereniging op afzonderlijke rekeningen en wel per halfportiek één.

Sinds kort is er een nieuwe beheerder voor de VvE aangsteld en (nu blijkt onrechtmatig) de afspraak de gelden op één gezamelijke rekening voor alle halfportieken te deponeren. Hiermee zou ons halfportiek reserve overruled worden en alszodanig geen noodzaak meer zijn.

Van de 4 bewoners die deze reserve opgebouwd hebben wil 1 partij per onmiddelijk de pot verdelen, de overige 3 willen daar nog even mee wachten voor mogelijk andere doeleinden (ondersplitsing oid.).

Geldt voor deze situatie dat de meerderheid (3 stemmen tegen 1) bepaald? In hoeverre staat de tegenstem in zijn recht om zijn aandeel per onmiddelijk op te eisen? Een complicatie hierbij is dat de (overrulende) VvE een onrechtmatige wijziging in de splitsingsacte heeft doorgevoerd (zie vraag: stemverhouding voor wijziging splitsingsacte van 2009-09-19 23:55:47).
 
Antwoord Beheerder:
Geachte heer, mevrouw,

Het is me wat duidelijker. Omdat vragen zelden worden afgesloten met een naam is het voor mij onmogelijk verbanden te leggen.

Als ik u goed begrijp is, zonder de vereiste meerderheid, de splitsingsakte gewijzigd door de beheerder van de VvE. Dat betekent dat er eigenlijk niets gewijzigd is en dus de overige overwegingen niet van toepassing zijn.

Mochten u en uw buren er voorstander van zijn deze wijziging te accepteren dan komt de volgende vraag: 'wat te doen met het opgebouwde deelfonds' aan de orde. Elke vereniging is verplicht een onderhoudsfonds in stand te houden.
Als er eerst sprake was van verschillende deelfondsen in een VvE en men besluit over te gaan tot een onderhoudsfonds dan betekent dat niet automatisch dat daarmee het deelfonds uitbetaald word aan de eigenaars. Immers: het gezamenlijke fonds zal ook 'gevoed' moeten worden om de lopende en op korte termijn noodzakelijk onderhoud te kunnen (blijven) uitvoeren.
Het is dan denkbaar dat de deelfondsen gestort worden in het centrale fonds.
Waarbij gekeken zal moeten worden naar gelijkheid in bijdrage in verhouding met het gepleegde onderhoud per deel van het complex.
In ieder geval zal dit in een vergadering van eigenaars besproken en besloten moeten worden.
Ik begrijp van u dat er nog geen sprake is van een ondersplitsing maar dat dit wordt overwogen. Ook dat besluit zal in de vergadering van eigenaren moeten worden genomen.

Ik hoop hiermee uw vraag beantwoord te hebben? Anders hoor ik graag weer van u.

Met vriendelijke groet,

Reinald Don
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Aanspraken op "overbodig" geworden reservefonds:

€ 4000 schuld door niet betalen ziekenfondspremie.
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2010-04-12 13:09:47
is het mogenlijk het kind van een kennis te adopte
      [Gesteld in Advocaten-Noord Brabant]
2013-11-22 00:51:01
Hulp bij opstellen brief opzeg immo.
      [Gesteld in Vastgoed]
2011-01-10 15:17:36
Ik ben bang dat ik MS heb.
      [Gesteld in Hyperventilatie]
2013-05-26 19:49:15
hoe krijg ik meer massa en spieromvang?
      [Gesteld in Fitness]
2008-07-05 17:07:32

Gemiddelde score Vereniging van Eigenaren: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+