Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Geestelijke Stoornissen » Depressie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Depressie en krijg online een antwoord van de specialist in Depressie

Zelf een vraag over Depressie? Klik hier.
Meer vragen over Depressie.

Beheerder worden?

De rubriek Depressie heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Depressie Klik hier.

RSS over DepressieVragen over Depressie via RSS. Klik hier.
RSS over Depressie op jouw website?Vragen over Depressie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over DepressieVragen over Depressie via E-mail. Klik hier.

Heeft mijn echtgenoot een depressie of niet?

[Gesteld op: 16-09-2009]

Toelichting:
Op zoek naar hulp via het internet kwam ik op uw site terecht in de hoop dat u mij/ons kon helpen. Het probleem is het volgende.
Op 2 september heeft mijn echtgenoot laten weten dat hij niet meer gelukkig was. Voor mij was dit als een donderslag bij heldere hemel.
Wijzelf zijn nu 5 jaar getrouwd en hebben samen 2 fantastische dochters. Als uitleg liet hij mij verstaan dat hij eenzaam was en zich een geleefde pion in het leven voelde.
Na veel gepraat laat hij ook verstaan dat hij mij nog heel graag ziet en alles eens op een rijtje moet zetten. Hij laat verstaan dat hij enorm in de knoop ligt met zichzelf.
Zelf moet ik toegeven dat ik na de geboorte van mijn dochters mezelf heb voorgenomen om veel aandacht aan mijn echtgenoot te besteden, dit om te voorkomen dat hij zich uitgesloten zou voelen.
Vanaf de geboorte van mijn eerste dochter ben ik thuis gebleven om voor de kinderen te zorgen.
Ik denk dat sinds vorig jaar de problemen zijn begonnen. Mijn man is afkomstig van Vlaams-Brabant en ik uit Limburg. We hebben elkaar leren kennen in het buitenland en zij al vrij vlug gaan samenwonen; dit in Vlaams Brabant.
In 2007 hebben we besloten om zelf een huis te bouwen, om financiële redenen hebben we dit in Limburg gedaan daar we een bouwgrond van mij ouders geschonken kregen.
Ik heb aan hem altijd gevraagd of hij er geen problemen mee zou hebben om naar Limburg te trekken. Ik kreeg telkens als antwoord: als ik mijn gezin bij mij heb, ben ik overal gelukkig.
In augustus 2008 zijn we effectief verhuisd en toen zijn volgens mij de problemen begonnen. Ikzelf ben ook terug moeten gaan werken omdat we onze lening moesten afbetalen en kon ik zo minder instaan voor het huishouden.
Onze kinderen werden/worden opgevangen door mijn ouders als we beiden werken zijn.
Ook in de relatie met mijn ouders verloopt het minder goed. Hij zegt dat hij telkens moet opboksen tegen hun.
Zelf heeft hij op 18 jarige leeftijd zijn moeder verloren en is de relatie met zijn vader verwatert. Hij heeft altijd in zijn ééntje zijn plan moeten trekken.
Mijn relatie met mijn ouders is erg vast en hij heeft daar enorm veel problemen mee, ik denk omdat hij het verlies om zijn ouders moeilijk heeft kunnen verwerken. En dat hij “jaloers” is op de band die ik met mijn ouders heb.
Hij houdt mij en de kinderen zoveel mogelijk bij hun weg. In het begin van de verhuis heb ik dus ook omwille van zijn reactie op mijn ouders, afspraken met hun gemaakt: niet ongevraagd over de vloer komen, enz ma
Antwoord:
Hallo.   Helaas vermeld u de leeftijd van u man niet.   De problemen die u beschrijft kunnen eventueel deel van een midlifecrisis zijn .   Het kan ook zo zijn dat u man een foute inschatting heeft gemaakt om naar Limburg te verhuizen, helaas is dit niet zo makkelijk te corrigeren.   U zou kunnen proberen om het zo te manipuleren dat hij wat persoonlijker contact met u ouders krijgt .   Bijvoorbeeld door hem de kinderen af te laten halen in plaats van dat u dat alleen of samen doet.   Ook kunnen u ouders hem directer benaderen door bijvoorbeeld vragen over de kinderen of wat dan ook, aan hem stellen in plaats van aan u, hiermee word hij meer bij de familie betroken en voelt zich hopelijk meer gewaardeerd.   In vrijwel elke relatie komt het wel eens voor dat een van de beide partners twijfels heeft, relatie therapie kan vaak heel goed werken.   Vaak staan mensen huiverig tegenover relatie therapie maar als men een partner heeft waar men van houd en bovendien ook nog eens 2 kinderen dat lijkt het mij de moeite waart om deze therapie vorm toch te proberen.   U huisarts kan u doorverwijzen naar een therapeut.   Ik wens jullie veel sterkte   Erik .
 
Reactie vraagsteller:
bij deze wil ik het tweede deel van mijn brief sturen:
niet ongevraagd over de vloer komen, enz maar het minste beetje dat ik nog maar over hun vertel, kan leiden tot een enorme uitbarsting. Het is voor mij dus enorm moeilijk maar ik hou rekening met zijn gevoelens hierover. Wel kunnen we steeds bij hun terecht voor opvang van de kinderen; en dat kan hij wel waarderen liet hij me afgelopen weekend nog verstaan. Ook moet ik erbij vermelden dat hij afgelopen jaar samen met mijn vader heel ons huis zelf bouwde.
Nu zou ik dus kost wat kost mijn huwelijk willen redden maar weet niet meer hoe. Telkens als we erover spreken zegt hij: “geef het wat tijd, het komt wel in orde” maar eerlijk gezegd weet ik niet wat ik ervan moet geloven. Net omdat hij telkens zijn hoofd laat hangen. Hij stelt zich enorm afzijdig op en dan probeer ik hem te betrekken in de dagelijkse dingen maar dat lukt niet echt. Aangezien ik de opmerking kreeg dat ik weinig aandacht aan hem geef ben ik daar bij gaan stilstaan en nu geef ik hem bewust meer knuffels en aandacht en ook ik merk dat ik daar nood aan had en die automatische piloot van “het werken in ons gezin” moest afzetten. Maar nu krijg ik de opmerking dat net die aandacht geforceerd is terwijl mijn uiting van gevoelens echt oprecht is. Het minste beetje dat ik doe raakt hij geweldig aan mij geïrriteerd dus ik denk dat ik de schuldige en de oorzaak ben dat het nu slecht gaat maar hij laat telkens weten dat het aan hem ligt. Ook komt hij me enorm veel troosten, en zegt hij dat hij me doodgraag ziet maar dan komt telkens opnieuw die twijfel en dat negatieve door. Ook verzekerde hij mij dat er geen derde persoon verantwoordelijk is, dat hij misschien even afstand van ons moet nemen om te weten wat hij wil. Maar dan geheel tegenstrijdig vraagt hij soms of ik hem omwille van zijn kuren op straat zal zetten.
Ik wil mijn huwelijk enorm graag redden net omdat we mekaar nog doodgraag zien en in vind dat we de problemen kunnen overwinnen maar zelf weet ik dat we hulp van buitenaf nodig hebben. Ikzelf zou graag hebben dat hij met een psycholoog gaat spreken om zijn verleden te kunnen verwerken maar hier staat hij absoluut niet voor open omdat hij zelf te kennen geeft dat zijn verleden er niets toe doet.
Diep in zijn hart hoopt hij ook dat alles in orde komt.
Ik denk dat mijn echtgenoot depressief is en hulp nodig heeft maar ben hier natuurlijk niet zeker van. Kan ik via u een antwoord krijgen of mijn gevoel al dan niet juist zit en zo ja, heeft u tips om hem toch zo ver te krijgen om een behandeling te starten?
 
Antwoord Beheerder:
Hallo. De vraag u man depressief is, is eigenlijk vanaf hier vrijwel onmogelijk om te beantwoorden, wel lijkt het mij ook vrij duidelijk dat het goed voor u man en jullie relatie zou zijn als hij therapie zou volgen. Alleen is het grootste probleem met het volgen van therapie dat meestal diegene die therapie zou moeten volgen de laatste is die door heeft, of toe wil geven dat therapie nuttig voor hem zou zijn. Er zijn enkele manieren om dit probleem aan te pakken . U kunt de boel op zijn beloop laten en wachten tot alles zodanig geëscaleerd is dat u man uiteindelijk zelf inziet dat het verstandig is om therapie te gaan volgen. Op zich raad ik u deze methode niet aan omdat er een grote kans is dat u al lang gescheiden bent voor u man ook maar aan therapie gaat denken. Wel kunt u het voortouw nemen door hem te vertellen dat u moeite met zijn gedrag heeft en u zich daar door onstabiel voelt en u zelf overweegt om therapie te nemen. Ook kunt u hen vragen of hij met u na relatie therapie wil, al is het maar om u een plezier te doen. Zo maakt u het fenomeen therapie wat bespreekbader, een relatie therapeut zal hem zeker op zijn gedrag aanspreken en hem waarschijnlijk ook aanraden om uitgebreidere therapie te volgen. Wat u dus eigenlijk doet is u man niet confronteren met het fijt dat hij therapie nodig heeft maar er voor proberen te zorgen dat zelf dit idee krijgt. Het is geen eerlijke methode en misschien zelfs achterbaks te noemen maar het enige andere alternatief is botweg van u man eisen dat hij zijn gedrag verandert of therapie gaat volgen. Wat de gevolgen hiervan zullen zijn voor u huwelijk en gezin is totaal onvoorspelbaar maar ik raad u aan om voor de zachtere aanpak te kiezen. Vaak als een partner problemen heeft gebeurt het dat de andere partner zich schuldig gaat voelen , ovendreven de best gaat doen , of gewoon lijd onder het gedrag van de ander, dit is een veel voorkomende en heel normale gedrag wel hoop ik dat u deze fouten niet maakt. Ik wens jullie veel sterkte Erik .
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Heeft mijn echtgenoot een depressie of niet?:

Kan je de hoeveelheid serotonine laten testen?
      [Gesteld in Depressie]
2009-02-08 21:50:19
Is een Dysthyme stoornis te genezen
      [Gesteld in Zelfdoding]
2008-01-02 17:14:41
ik voel me zo opgejaagd
      [Gesteld in Depressie]
2010-09-15 15:51:59
geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55

Gemiddelde score Depressie: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+