Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

Relatie met een zeer hoogbegaafde..

[Gesteld op: 15-09-2009]

Toelichting:
Hoi Anja.
ik heb een realtie achter de rug van een half jr. Een relatie wwarin het gevoel van \\\"houden van\\\" er was voor ons beiden ,ook nog nu. Het probleem ligt bij mijn ex. Hij is zeer hoogbegaafd! Als ik de term :genie\\\"gebruik dan snap je me wel denk ik.Hij heeft de relatie verbroken omdat hij behoefte heeft aan meer intellegentie bij een partner. Breed kunnen filosoferen. Waarvan hij zich bewust is dit niet te zullen vinden. Hij verwijt me niets en ik mezelf ook niet want kan zijn niveau gewoon domweg niet halen. dat is een feit! Ben zeker niet dom!Er is geen sprake van ruzie. Hij zegt van me te houden. Dat het niet een gevoel is van \\\"geven om\\\"iemand. En dit is nu zijn strijd. Behoefte hebben aan t ene en weggaan terwijl er een \\\"houden van is\\\". Begrijp zijn behoefte. Hij moet zich altijd aanpassen en is in de minderheid.
Dat breekt op. Kan alleen niet begrijpen dat mensen zeggen te houden van iemand, (hij verteld dat ook nog aan iederee), en er vervolgens niets mee doen. Hij was hier nog vorige wk en ja, houden van is er inderdaad en heel voelbaar. Zeg het niet omdat ik me daar aan vast wil houden. Ik geef hem de maar de rust, wil me niet opdringen of verlagen tot een bepaald niveau. Hij is een ster in \\\"\\\"ratio\\\"denken. Mensen uit zijn leven bannen als iets geweest is. Maar hij wil contact houden met me af en toe..Ik weet dat afstand nemen werkt. Ervaring mee. Ik heb gewoon heel weinig informatie kunnen vinden over relaties met HB. Wel veel met m over gepraat. Ik heb al ie maanden dat we samen waren niks aan m gemerkt. Dat kon ook niet heeft ie gezegd want ik hou van je dus daar zul je niks aan merken. Maar het is een strijd die hij de laaste weken in zijn hoofd Had. Als er geen sprake is van liefde, ok aanvaar ik het..Liefde kun je niet dwingen. Maar nu, wat moet ik hier mee.? Heb veel heel veel voor m over maar niet eindeloos..Ben zelf iemand die voelt endat wil omdat ik geleerd heb dat dat de makkelijkste weg naar de genezing is..Loop niets uit de weg..
Heb je enige tips voor me? Is zoiets sowieso gedoemd om te mislukken. Voor mijn inziens niet. Trouwens de normale verschillen tussen man en vrouw acepteerd ie ook wel. Kan ook niets anders zeggen dan dat ie altijd eerlijk is geweest en op m bouwen kon. Alleen , dit was zijn strijd. Zie graag je reactie tegemoet.

Vriendelijke groet, Alie
Antwoord:


Beste Alie,

Je vriend begrijpt, met al zijn hoogbegaafdheid niet, dat liefde niet draait om het niveau van intelligentie dat de ander heeft! Kennelijk heeft hij geen moeite met zijn hoog begaafdheid maar met voelen en liefhebben. Liefde is onvoorwaardelijk. Meestal wel in ieder geval. En de behoefte om op hoog niveau te communiceren met mensen kan ook een masker zijn om liefde niet toe te hoeven laten in zijn leven. Die behoefte hoeft hij namelijk niet van zijn partner/liefde te verlangen, er zijn in Nederland meer mensen die hoogbegaafd zijn en die een relatie hebben met iemand die normaal begaafd is. Zijn behoefte om breed te filosoferen kan hij ook elders bevredigen. Er zijn genoeg clubjes, verengingen, etc. speciaal voor mensen die hoogbegaafd zijn. Op internet is er ook genoeg te vinden. Hij kan zijn behoefte aan intellect op genoeg andere manieren bevredigen en met jou gewoon genieten van de liefde die er kennelijk toch is tussen jullie.

Ik zou je dus adviseren hem dat voor te stellen, om elders zijn hoogbegaafde behoeften te vervullen zodat er ruimte is voor liefde tussen jullie. Wil hij dat niet dan is er echt iets anders aan de hand wat hij je niet vertelt. Voel hem daarover aan de tand. Vraag door. Wrijf hem onder de neus dat liefde niets met ratio te maken heeft of het niveau van intelligentie. Liefde is een universeel gevoel, iets wat zowel zwak, middel als hoog begaafden kunnen ervaren mits ze het toelaten.

Het is goed te horen dat jij jezelf niets verwijt, dat is ook nergens voor nodig. Jouw vriend is degene die in hokjes denkt, maar uiteindelijk gaat het niet om intelligentie maar om wat je als mens betekent in deze wereld. Daar hoef je helemaal niet slim voor te zijn. Misschien heeft hij wat begeleiding nodig om om te leren gaan met zijn hoogbegaafdheid, laat hem vooral contact leggen met "lotgenoten". Er zijn forums etc. laat hij in al zijn slimheid daar maar naar gaan zoeken.

Sterkte ermee!Vriendelijke groet,
Anja

 
Reactie vraagsteller:
Dank je wel Anja. Ikben trouwens 44 en hij 46jr. Ben het met je eens. Heb ik het toch allemaal wel goed aangevoeld. Ik heb hem inderdaad aangegeven de behoefte elders te gaan zoeken. Hij is oa bij de Mensa geweest en deze mensen trokken hem niet aan..Tevens is hij wel bang dat als hij de behoefte elders zoekt en vindt het een inbreuk zal hebben op de relatie. Want ik weer onzin vind want we hebben wel een goeie communicatie en die zou er dan ook moeten zijn toch? Intellegentie heeft naar mijns inzien niks te maken met liefde. Sta ik achter. Dit is zijn probleem, houden van en toch die behoefte hebben naar... Dit is totaal nieuw voor hem. hij weet het pas sinds 10 jr dat hij HB is. Verklaart veel voor hem. Tevens volgt hij nu een studie voor Klinische Psychologie. Super, want dat is het voor m. Komt niet door de studie dat hij is gaan twijfelen. Zegt hij.. Is iets wat altijd speelt met aangaan van relaties. En door die behoefte kapot gaat. Maar die relaties waren maar kort. hij heeft er geen 1 gehad waarbij hij van iemand hield zo als bij mij. Vandaar dat hij ook bij me kon blijven.. En het nu zo moeilijk heeft hier mee.Lijkt me zelf het beste pas op de plaats te nemen en hem maar de tijd gunnen. Als ik blijf aandringen kan het ook avenrechts gaan werken. Maar ik wil me zelf zeker niet te kort doen. Hou zielsveel van hem. Maar wil me er zelf niet in verliezen. Doe ik er goed aan het maar even te laten voor wat het is? We zijn het er wel over eens samen dat als we zijn stukje behoefte weg laten, we anders een relatie hadden die alle kans van slagen had! Er was liefde, vertrouwen en respect.. en eerlijkheid.
Dus wat nu....?? Een tijdstip voor mezelf bepalen van tot hier en niet verder en hem dat aangeven? Weet dat dat wel gaat werken bij me. Heb geen behoefte aan een knipperlicht relatie.
Zie graag je reactie tegemoet.
 
Antwoord Beheerder:

Beste Alie,

Een rustpauze inlassen en pas op de plaats maken is inderdaad het beste wat je nu kunt doen, stel hem een deadline, maak hem heel duidelijk hoe wat jou betreft de zaken ervoor staan, uit je gevoelens voor hem, maar vertel hem ook dat je grenzen hebt, dat hij mag kiezen, en dat die keuze dan ook definitief is. Want een knipperlicht relatie is voor niemand goed. Denk dus goed na tot hoever je wilt gaan, leg hem dit voor, desnoods doe je dat schriftelijk via bijv. email, zodat er geen twijfel kan bestaan hierover. Het zou heel jammer zijn als het niet gaat lukken, maar bedenk je dat hij niet de enige man is die op deze planeet rondwandelt waar jij verliefd op kunt worden (en hij op jou). Het is belangrijk om keuzes te maken, aan te geven wat je grenzen zijn, en voor jezelf opkomen!


Ik wens je veel succes!


Vriendelijke groet,
Anja


Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan Relatie met een zeer hoogbegaafde..:

graag ontvang ik meer info over schaamlipverkleing
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2007-03-15 22:11:00
Hoe kom je tot t punt jezelf t leven te nemen?
      [Gesteld in Zelfdoding]
2007-05-29 15:52:57
Heeft mijn vrouw borderline ?
      [Gesteld in Borderline]
2009-06-22 14:53:53
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+