Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

ik wil uitstappen uit onze VOF, ivm ruzie, wat nu?

[Gesteld op: 13-09-2009]

Toelichting:
In oktober 2007 ben ik ingestapt bij mijn zwager en zijn wij een VOF gestart, zonweringbedrijf. Hij deed eerst zaken vanuit huis en had geen pand of iets anders, alleen de naam en het gereedschap. In de VOF is niets opgenomen met betrekking tot inkopen en zijn wij samen voor 50% aansprakelijk.

Wij hebben samen een pand gehuurd, casco, en hebben hier 4 maanden in gewerkt totdat de showroom afwas. Hiervoor zijn veel uren gemaakt en was er een bedrag mee gemoeid van €35000,-. Op dit moment hebben wij een positief saldo, maar nog wel die €35000,- schuld, en hebben wij een leuke klantenkring opgebouwd.

Door ruzie wil ik mij nu laten uitkopen, omdat ik vind dat het zijn bedrijf was en hij daarmee verder zou moeten kunnen gaan.

Zou ik het pand moeten laten taxeren, om zo te kijken wat het pand waard is en wat te doen met het positieve saldo en klantenkring?
bij kan ik terecht om zoiets te laten doen, waarde bepalen showroom.

Ik wil het netjes afhandelen, maar heb een sterk vermoeden dat hij niet wil mee werken.

Wat moet ik doen!
Antwoord:

Ik lees dat u samen met uw zwager werkt. Ik raad u aan om nu dus uiterst voorzichtig met de situatie om te gaan, want dit kan leiden tot een familieruzie, die heel lang kan duren, en dan bedoel ik niet alleen een ruzie tussen u en uw zwager, maar wellicht in de hele familie, omdat men partij gaat kiezen. Om deze reden adviseer ik u niet zelf ruzie te gaan maken met uw zwager, maar dat u een deskundige inhuurt die namens u de bemiddeling doet, waarbij hij niet het onderste uit de kan moet krijgen, maar zich moet richten op een eerlijke verdeling.

Hoe werkt de verdeling? Dat kan u terugvinden in uw VOF-contract (als u die heeft laten opstellen). De vraag is: wat gebeurt er met het zonweringbedrijf? Wil uw zwager alleen verder, of ziet hij dit niet zitten en moet het bedrijf worden verkocht?
Als uw zwager de onderneming alleen wil voortzetten wordt de VOF een eenmanszaak. Hij moet u een beetje goodwill betalen voor de opgebouwde waarde van de onderneming, en uw kapitaal in de onderneming moet aan u worden betaald. Dit kapitaal kunt u vinden in de balans, onder het eigen vermogen. Daarbij speelt als probleem dat er een grote bankschuld is waarvoor u ook aansprakelijk bent. Deze lening moet op naam van uw zwager worden gezet, en daar zal de bank alleen aan meewerken als zij verwachten dat uw zwager voldoende inkomsten en onderpand zal hebben om de lening af te lossen. Dat kan een probleem zijn. Een ander probleem is de investering in het huurpand. Ik weet niet welke investeringen dit zijn geweest, maar bedenk wel dat na afloop van het huurcontract alles weer in oude staat moet worden teruggebracht. De investeringen hebben dus wellicht minder waarde als dat u denkt. Het laten taxeren heeft dan ook geen zin, u kunt daarvoor de boekwaarde uit de balans hanteren.


Als de onderneming wordt verkocht komt er een verkoopopbrengst in de VOF. Daarvan moeten alle schulden worden afgelost, en als er dan nog geld overblijft dan kan dit aan u beiden worden uitbetaald, naar rato van de verdeling van het eigen vermogen.

Overigens vermoed ik dat u niet veel geld uit de onderneming zal krijgen. Het kapitaal dat in de balans staat is namelijk opgebouwd uit uw winstaandeel van de afgelopen 2 jaar, minus uw opgenomen voorschotten. De goodwill zal ook niet enorm hoog zijn omdat u zelf aangeeft dat het gaat om de onderneming die uw zwager heeft opgebouwd, en daaruit blijkt dus dat zijn aandeel in de goodwill veel hoger is dan uw aandeel.
Het hangt er echter ook vanaf hoe dit is omschreven in het VOF-contract, voor wat betreft de inbreng.

 
Reactie vraagsteller:
bedankt voor het antwoord, maar er is toch iets meer aan de hand wat ik nog niet had vermeld.
beide hebben naast de zaak nog een baan, hij draaid 24 uurs diensten en ik ben, om meer op de zaak te kunnen zijn, parttime gaan werken. dit scheelde mij rond de 8000 euro netto op jaar basis. ik heb dus naar mijn inzien ingeleverd en hij niet.

de ruzie tussen mijn zwager is namelijk gekomen, omdat ik ruzie met mijn zus heb gekregen.
ik heb daarna vriendelijk verzocht of mijn zus niet op de zaak wilden komen als ik op de zaak aanwezig was. dit vind mijn zwager belachelijk en hij vind dat zijn vrouw gewoon mag komen en dat het dan mijn probleem is. volgens mij doe je zo geen zaken en ik heb hem medegedeeld, dat als hij zo door blijft gaan en niet inziet dat ik niet in een ruimte met mijn zus wil zijn, omdat het ook mijn zaak is, dat ik een toegangs verbod tegen haar zou laten opleggen.
Dit heb ik gezegd om zijn ogen te open en ik hoopte dat hij dan ging inzien dat de zaak voorging, maar helaas.

voordat wij samen begonnen had hij maar een stuk of 5 klantjes, en nu zitten we rond de 45.
zou ik de uren die ik minder ging werken en dus minder loon kreeg eventueel als stok achter de deur kunnen gebruiken of opvoeren??
 
Antwoord Beheerder:
Dit verhaal is anders dan ik eerst had begrepen; ik was bang dat een zakelijk conflict zou leiden tot een familieruzie, maar het blijkt juist andersom te zijn. Heel jammer, ik heb vaker gezien dat daardoor een goed lopende onderneming kapot gaat.
Voor u en uw zus had het probleem heel eenvoudig kunnen worden opgelost door het onderling uit te praten. Het is vervelend dat uw zwager daarin betrokken is geraakt. Zelfs al zou hij het willen dan zou hij uw zus nog niet kunnen verbieden om in de onderneming te komen. Zij heeft namelijk haar eigen wil, en zij heeft een probleem met u, of andersom, en dat moet worden opgelost. De vraag die moet worden gesteld is: Hoe lang wilt u de ruzie laten voortduren? Als uw antwoord is: "permanent", dan kunt u beter afscheid nemen, gaan verhuizen, en elders een leven zonder haar opbouwen. Als uw antwoord is: "een jaar", dan is mijn reactie: dat is jammer, want dat heeft gevolgen voor de onderneming, en uw inkomsten. Kan u het dan niet nu al oplossen?
Als u toch door wilt gaan met het uittreden, en in antwoord op uw vraag:
Van belang is dat de tijdsbesteding aan de onderneming van u en uw zwager ongeveer gelijk is, want dan is het ook reeel dat de winstverdeling 50-50 is. Of u moet andere afspraken hebben gemaakt in uw VOF-contract. In ieder geval moeten de vooraf gemaakte afspraken worden nagekomen. Als dit is gebeurt, dan kunt u uw zwager niet verwijten dat u de hogere inkomsten van een goede baan moet missen. Dat is namelijk uw eigen keuze geweest, en dat heeft u wellicht minder inkomsten opgeleverd, maar u heeft wel een onderneming opgebouwd, en daar zit ook een waarde in. Ook al heeft u dat geld nog niet in handen, u heeft het wel verdiend. U kunt dus helemaal niets doen met uw mindere looninkomsten, dat is uw eigen keuze geweest, en dus geen argument. Nogmaals verwijs ik u naar het VOF-contract; alleen als daar afspraken in staan die niet zijn nagekomen, dan heeft u een argument.
Desalniettemin hoop ik voor uw familie dat u en uw zus het probleem kunnen oplossen.
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan ik wil uitstappen uit onze VOF, ivm ruzie, wat nu?:

Kan ik nog verder met mijn relatie?
      [Gesteld in Geestelijke Stoornissen]
2008-10-11 14:24:42
Had ik tussen die ruzie in moeten komen
      [Gesteld in NLP]
2008-11-27 18:39:01
Wat moet ik geloven?
      [Gesteld in Relaties]
2010-07-22 14:54:15
Wat moet ik hiermee? Geen relatie veel ruzie
      [Gesteld in Relaties]
2011-08-08 16:07:48
Twijfels over relatie
      [Gesteld in Relaties]
2011-09-27 23:31:13

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+