Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Aandoeningen Bewegingsapparaat
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Aandoeningen Bewegingsapparaat en krijg online een antwoord van de specialist in Aandoeningen Bewegingsapparaat

Zelf een vraag over Aandoeningen Bewegingsapparaat? Klik hier.
Meer vragen over Aandoeningen Bewegingsapparaat.
De huidige beheerder van de rubriek Aandoeningen Bewegingsapparaat:
Naam: Jack van Dijk
Bedrijf: Méderi
Reactiesnelheid: 114 uur
Waardering: 8.3 (van max. 10)
Meer informatie over Jack van Dijk vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Aandoeningen BewegingsapparaatVragen over Aandoeningen Bewegingsapparaat via RSS. Klik hier.
RSS over Aandoeningen Bewegingsapparaat op jouw website?Vragen over Aandoeningen Bewegingsapparaat op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Aandoeningen BewegingsapparaatVragen over Aandoeningen Bewegingsapparaat via E-mail. Klik hier.

Wel of niet bewegen

[Gesteld op: 12-09-2009]

Toelichting:
Sinds enige tijd heb ik last van zeer zware benen en pijn in mijn onderrug met uitstraling naar mijn li- been. Verder spierpijn, samentrekkingen en spierkrampen in mijn hele lijf maar het ergst in li-bovenbeen en kuit. Ik ging naar de fysio alwaar ik dagelijkse oefeningen meekreeg om mijn bekken te stabiliseren ( zou instabiel bekken hebben, geen kinderen ook niet zwanger?) Maar goed dit gaf hoop en ben aan de slag gegaan. Helaas werden de klachten alleen maar erger tot het punt dat ik nu niet meer kan zitten en staan. Dit doe ik overigens wel maar na een uur wordt de pijn onuithoudbaar, ik krijg hier nu pijnstillers en diazepam voor zonder resultaat. Op dit moment heb ik tintelingen in beide benen vooral dikke tenen en prikkelingen. Iedere poging om toch in beweging te blijven, zoals wandelen,wordt direct gestraft met hevige pijnen. Ook mijn armen beginnen nu mee te doen, pijn en tintelingen. Soms heb ik een zeer pijnlijke huid bij aanraking zonder dat er iets zichtbaar is. Kleding op de huid doet dan pijn. Het credo is altijd bewegen maar ik weet niet meer of ik hier nu goed aan doe. Ik doe de oefeningen nog steeds maar zoals ik al zei het verergert de klachten. De HA heeft mij doorverwezen naar een reumatoloog dit duurt nog 6 weken voor ik hier terecht kan. Hoe kan ik de tussenperiode doorkomen? Wel of niet bewegen en hoe?

Ik hoop dat u mij kunt adviseren want ik ben echt ten einde raad, de pijn is niet uit te houden. De Diazepam zorgt er overigens wel voor de de verkrampingen van mijn rugspieren weg zijn maar de pijn in mijn onderrug en bekken naar mijn benen toe zijn verschrikkelijk. Ik ben zogegegd totaal op. MvG Nancy
Antwoord:

Beste Nancy,

Hartelijk dank voor uw vraag. Het is voor mij natuurlijk onmogelijk om precies te beoordelen waarom u acuut rugklachten hebt gekregen. Voor een goede diagnose en behandelplan heb ik meer informatie nodig aangevuld met een uitgebreid lichamelijk onderzoek.

 

Ik kan wel een paar algemene opmerkingen maken. Ik vermoed dat u last heeft van een vorm van ischias. Het woord ischias is afgeleid van een van de grotere beenzenuwen; de nervus (zenuw) ischiadicus. Het is een zenuwbundel die ontstaat uit een samenvoeging van zenuwen vanuit het lage ruggebied. Vanuit de lage rug loopt de ischias zenuw door de bil verder naar de knieholte en vervolgens richting de voet.

In de lage rug en bilgebied is de ischias zenuw relatief het meest kwetsbaar om bekneld of geïrriteerd te raken. Een doffe pijn onder in de rug kan een signaal zijn voor het beginstadium van ischias. Bij sommige bewegingen kan die pijn scherp en stekend zijn. Als de aandoening verergert, breidt de pijn vaak uit naar de bilspier aan één zijde en soms naar beide zijden. Als ischias zich nog verder ontwikkelt, kan de pijn via het dijbeen en de knie zelfs naar het onderbeen uitstralen. De pijn is dan vaak voelbaar aan de achterkant van het been, maar kan ook aan de zij- of voorkant van het been optreden.

Oorzaken van ischias

  • Een veranderde functie van de lage rug, het bekken of het been
  • Overbelasting van de onderrug
  • Afwijkingen aan de wervels of tussenwervelschijven
  • Artrose (slijtage) en artritis (gewrichtsontsteking) in de lage rug en het bekken
  • In de bil loopt de ischias zenuw bij sommige mensen door een spier (piriformis spier). Als deze spier langere tijd samentrekt kan de zenuw ook hier bedrukt raken.
  • Bovenmatige inspanning
  • Overgewicht
  • Een slechte conditie of houding


In mijn kliniek voor chiropractie behandel ik dagelijks mensen met rug- en beenklachten. Gelukkig reageren de meeste patiënten heel goed op de behandelingen chiropractie. De klachten nemen duidelijk af of verdwijnen zelfs helemaal.

Bij het eerste consult begint de Chiropractor met het stellen van specifieke vragen over uw rugpijn en over uw algemene gezondheidstoestand. De ischias pijn kan namelijk samenhangen met andere gezondheidsproblemen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Deze bestaat uit verschillende orthopedische, neurologische en chiropractische testen om te kijken waar de pijn vandaan komt en hoe het gesteld is met de beweeglijkheid en soepelheid van alle gewrichten die met de pijn te maken kunnen hebben. Ook zal de chiropractor de functie van de ischias zenuw testen en onderzoeken om te bepalen of er in het verloop van de ischias zenuw beknellingen aanwezig zijn.

In bijna alle gevallen kan de chiropractor ischias klachten behandelen. Heel soms is het echter nodig dat eerst verwijzing naar een huisarts of specialist plaatsvindt, om uitgebreider onderzoek te doen. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een MRI of röntgenfoto’s. De behandeling is persoonlijk en toegepast op uw ischias klacht. Is bijvoorbeeld een geïrriteerd gewricht de oorzaak van de klachten, dan kan de chiropractor met verschillende handmatige bewegingstechnieken of “correcties”, het gewricht weer gezond functionerend maken waardoor de klachten veelal verdwijnen. Daadwerkelijke beknellingen of irritaties van zenuwen kunnen in veel gevallen dusdanig worden verminderd dat ze geen aanleiding meer geven tot ischias klachten.

Ik denk dat u er heel verstandig aan doet om een afspraak te maken bij een NCA chiropractor bij u in de buurt. Na een vraaggesprek en uitgebreid lichamelijk onderzoek kan de chiropractor exact beoordelen waar uw klachten vandaan komt en wat het beste behandelplan is.

Informatie over chiropractie en de adressen van alle erkende en geregistreerde chiropractoren kunt u vinden op de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, www.chiropractie.nl.

Ik hoop dat ik uw vraag voldoende heb beantwoord. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u die altijd aan een NCA chiropractor bij u in de buurt of de NCA stellen.

 

Met vriendelijke groet,

 

Marieke Zegelaar, DC

chiropractor
www.kliniekatlas.nl

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Aandoeningen Bewegingsapparaat:
Fibromyalgie
Hernia
Nekklachten
Osteoporose
Reuma
Rugklachten
Whiplash
Ziekte Van Kienbock


Gerelateerde vragen aan Wel of niet bewegen:

Ochtendstijfheid, pijn bij bukken.
      [Gesteld in Chiropractie]
2009-05-03 10:58:56
Lewenstein Compacta 3 zigzagt niet
      [Gesteld in Naaimachine reparatie]
2011-09-02 11:57:48
lewenstein compacta 4 doet ( bijna) niets
      [Gesteld in Naaimachine reparatie]
2011-11-19 12:32:28
Wie weet wat ik mankeer ?
      [Gesteld in Chiropractie]
2009-05-07 12:13:06
Ik heb een pijnlijk AC gewricht in schouder.
      [Gesteld in Orthopedie]
2007-02-13 15:15:46

Gemiddelde score Aandoeningen Bewegingsapparaat: 9.0 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+