Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Doe Het Zelf » Domotica
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Domotica en krijg online een antwoord van de specialist in Domotica

Zelf een vraag over Domotica? Klik hier.
Meer vragen over Domotica.
De huidige beheerder van de rubriek Domotica:
Naam: Bas
Bedrijf: Villa domotica
Reactiesnelheid: 10 uur
Waardering: 6.6 (van max. 10)
Meer informatie over Bas vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over DomoticaVragen over Domotica via RSS. Klik hier.
RSS over Domotica op jouw website?Vragen over Domotica op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over DomoticaVragen over Domotica via E-mail. Klik hier.

Objecten in domotica systeem

[Gesteld op: 12-09-2009]

Toelichting:
Ik heb veel op internet gelezen over domotica. Maar nu voor een concreet begrip van wat loopt naar waar: stel ik heb een wcd die aan het domotica-systeem gekoppeld moet worden. Wat voor soort draadjes/kabels moeten nu vanaf deze wcd lopen naar welk object ? Ik denk dat ik zal kiezen voor KNX/EIB. Als ik een zo concreet mogelijk antwoord heb t.a.v. die draadjes/kabels en met welke object(en) die wcd dan mee verbonden zou moeten worden, dan heb ik een idee wat dat zou betekenen voor de verbouwing (die ik toch al zou doen).
Antwoord:
Het is een beetje afhankelijk hoe ingrijpend de verbouwing gaat worden. Het mooiste is namelijk te kiezen voor KNX TP. Dat betekent het KNX domotica protocol over een twisted pair kabel (zoals een netwerkkabel). In dit geval breng je de 230 V draden van de groepen verbruikers (alle plafondlampen of 3 WCD´s worden bijvoorbeeld in 1 groep geplaatst tenzij je ze apart wil kunnen schakelen) naar de meterkast. Voor het schakelen van de verbruikers kan je dan werken met draadloze schakelaars. Die plaats je op de muur, deur waar je maar wilt omdat er geen bedrading voor nodig is. Omdat je werkt vanuit 1 punt (de meterkast) hoef je door je huis alleen 230V kabel te trekken.

Als je verbouwing niet zo ingrijpend wordt dan kan je voor geheel draadloos kiezen. dan plaats je in de diverse WCD´s schakelactoren die de verbruikers schakelen en/of dimmen.

Als je dus een WCD via domotica wil laten sturen dan trek je vanaf die WCD de 230V kabels naar de meterkast. In de meterkast sluit je de bekabeling aan op een schakelactor of een dimactor doie er respectievelijk voor zorgen dat de wcd geschakeld of gedimd wordt.

Kies je voor draadloos KNX dan kan je een draadloze actor (schakel maar ook dim) in de WCD plaatsen. Als je de keuze hebt is werken vanuit de meterkast het mooiste en het meest overzichtelijk.
 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk dank voor uw antwoord. Ik wil in ieder geval niet draadloos. De verbouwing zal best ingrijpend zijn.
Dus de WCD is via de traditionele 230 V kabel of elektrabuis met 3 draadjes verbonden met een schakelactor in de meterkast. Heeft nu elk zo'n domotica-wcd 1 schakelactor nodig ?
Voorheen in het traditionele systeem was zo'n wcd onderdeel van een groep van WCD's en lichtpunten. Hoe is in het domotica-systeem nu n1 wcd gekoppeld is met 1 schakelactor het verband met groepen ?
Voor een rolluik stel ik me dan voor dat je een roilluikactor hebt. Netzoals bij de wcd loopt dan 230V naar de rolluikactor. Stel dat je deze rolluikactor om praktische redenen niet in de meterkast zou plaatsen. Die rolluikactor zal dan wel met de meterkast verbonden moeten worden ? Waarmee in de meterkast moet die rolluikactor verbonden worden ?
 
Antwoord Beheerder:
een schakelactor is in feite een electromagnetische schakelaar. Deze wordt in de meterkast (MK) geplaatst en op dezelfde wijze aangesloten al een gewone schakelaar. Kijk even op http://catalogus.hager.nl/resource?app=CatDownload&name=XP1_TXA204_INT_6T7274A.PDF . Dan zie je een schematisch overzicht. De Nul en eventueel aarde lopen niet via de schakelactor maar worden rechtstreeks op de Nul resp. aarde aangesloten.

De WCD┤s die je tegelijkertijd wil schakelen of dimmen kan je op een actor aansluiten (wel rekening houden met het max. vermogen). Dit noem ik een hardware matige groep en in mijn vorige antwoord heb ik vergeten het woord hardwarematig te gebruiken.

Let op: in een electrische installatie wordt gesproken over groepen dit zijn dan alle verbruikers die op 1 zekering zitten. Als ik het hier over hardwarematige groepen heb bedoel ik alle verbruikers die op 1 actor zitten. 1 zekering groep kan weer meerdere actoren hebben. en met domotica kan je weer meerdere actoren tegelijkertijd aansturen, je maakt dan softwarematig een groep.

Alle componenten van een KNX systeem moeten dmv een buskabel met elkaar verbonden zijn. (Geldt uiteraard niet voor de draadloze schakelaars). Het meest overzichtelijke is om dit allemaal in de MK te doen maar zoals met je rollijkactor, daar moet je dan een buskabel naartoe brengen. Deze heeft de afmeting van een computer netwerkkabel.

Wij kunnen je overigens helpen met een systeembeschrijving en ontwerp, maken van installatie tekeningen, levering van componenten, (DHZ) installatie begeleiding en/of uitvoering en programmeren. Onze werkwijze is zeer transparant en tot en met de systeembeschrijving en offerte geheel vrijblijvend. Op basis van een vrijblijvend gesprek maken we een systeembeschrijving waar wij onze offerte op baseren.

Dus indien je in een vrijblijvend gesprek alle mogelijkheden van KNX domotica wilt dan is dat mogelijk. Stuur dan even een email aan bas@villa-domotica.nl

Beantwoord door:
Bas
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Objecten in domotica systeem:

WAT IS VCS
      [Gesteld in Chronisch Vermoeidheidssyndroom]
2007-10-11 23:00:27
Welke keuze heb je bij ict zoals systeembeheerder?
      [Gesteld in ICT]
2010-02-14 14:03:04
Welk middel is er voor rookafvoer
      [Gesteld in Brandpreventie]
2010-02-24 17:46:20
veroudere lesstof loi studie tuinarchitectuur?
      [Gesteld in budgetbeheer]
2010-06-13 16:01:41
wat is minimaal nodig voor domotica in nieuwbouw?
      [Gesteld in Domotica]
2012-01-19 10:36:18

Gemiddelde score Domotica: 6.6 (14x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+