Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Alternatieve Geneeswijzen » Natuurgeneeskunde
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Natuurgeneeskunde en krijg online een antwoord van de specialist in Natuurgeneeskunde

Zelf een vraag over Natuurgeneeskunde? Klik hier.
Meer vragen over Natuurgeneeskunde.
De huidige beheerder van de rubriek Natuurgeneeskunde:
Naam: Rachel Fontaine
Bedrijf: Praktijk fontaine
Reactiesnelheid: 40 uur
Waardering: 8.2 (van max. 10)
Meer informatie over Rachel Fontaine vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NatuurgeneeskundeVragen over Natuurgeneeskunde via RSS. Klik hier.
RSS over Natuurgeneeskunde op jouw website?Vragen over Natuurgeneeskunde op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NatuurgeneeskundeVragen over Natuurgeneeskunde via E-mail. Klik hier.

schildklier en doofheid

[Gesteld op: 10-09-2009]

Toelichting:
Beste Margreet,
Ik ben een vrouw van 55 jaar. In de zwangerschappen van mijn 3 kinderen kwam ik veel aan(ondanks begeleiding van een dietiste)en na de bevallingen bleef het overgewicht en werd zelfs meer.Ik heb mijn schildkierwaarden laten bepalen, maar die lagen binnen de norm.(ik weet niet meer hoeveel dat was) Ik had alle dieten in de wereld gedaan en niets hielp. Toen ik over de 100kg woog deed ik een dieet, dat de hormoonbalans met voedingsmiddelen herstelde en viel ik 42 kg af.Voor het dieet had ik een glutenintolerantie ontwikkeld. Ook dat werd beter.
Toch kwam er weer langzaam gewicht bij. Inmiddels
heb ik het dieet nogmaals gedaan en ben weer op gewicht.
Tot mijn schrik werd ik 3 weken terug getroffen door een plotselinge doofheid. Een groot deel van mijn gehoor is ineens weg.Ik ben daar voor onder behandeling.Nu heb ik door het lezen van allerlei informatiebronnen de link gelegd van deze doofheid met een schildklierprobleem(te langzaam werkende). Mijn ene dochter heeft een chronisch B12 tekort (ik denk dat ik dat ook heb) en mijn andere dochter heeft dit waarschijnlkijk ook en heeft hypoglycemie. Voordat ik 2 maanden geleden weer aan mijn dieet begon was mijn schildklierwaarde TSH 2.0.

Wat denk jij hiervan?

Vriendelijke groeten,
Ellen
Antwoord:
Hallo Ellen,

Een moeilijke vraag voor mij, dus door nadenken probeer ik tot conclusies te komen: 'Oorsuizen', pieptonen horen en doofheid zijn inderdaad symptomen die worden genoemd bij hypothyreoïdie (te lage functie schildklierhormonen). Ik ben geneigd om je klachten eerder in de richting van de glutenintolerantie te zoeken. Die kan namelijk ook de oorzaak zijn van de problemen met je schildklier (en ook van je bijnier, zie onderaan mijn antwoord).

Van gluten is bekend dat ze de slijmvliezen van de darmen kunnen aantasten. In de oren zitten ook slijmvliezen. Slijmvliezen door het hele lichaam heen, zou je kunnen zien als één orgaan. Het is bekend dat bijv. het eten/ drinkel van zuivelproducten kan leiden tot oorinfecties, vooral bij jonge kinderen met een overgevoeligheid voor zuivel. Zuivel prikkelt de slijmvliezen van de darmen en dat heeft als effect dat ook de slijmvliezen van de oren ontregeld raken. Ik vermoed daarom dat diezelfde relatie tussen de aantasting van slijmvliezen van de darmen door gluten, effect kan hebben op de aantasting van de slijmvliezen van de oren. Ik kan me in elk geval voorstellen dat dit tot oorsuizen en pieptonen kan leiden. De doofheid kan ik me in dit plaatje iets minder goed voorstellen, maar misschien ligt dat aan een gebrek aan inzicht of kennis bij mij.

Een belangrijk gevolg van glutenintolerantie kan zijn dat er tekort aan vit. B12 ontstaat. Omdat je denkt dat dit ook bij jou aanwezig is, wordt de indruk bij mij versterkt dat je nog steeds niet tegen gluten kunt.
Mijn advies is om je te laten testen op glutenovergevoeligheid. Omdat dit een test is waarbij (in mijn visie) in de reguliere gezondheidszorg veel diagnoses gemist worden, raad ik een test aan via het MGlab in Leeuwarden. Hier kan worden getest op antigliadine, t-transglutaminase en sIgA. Al deze waarden zijn mijns inziens nodig om een zo goed mogelijke diagnose te stellen en zelfs op deze manier wordt een deel van de mensen met een overgevoeligheid voor gluten nog niet gevonden.

Een TSH-waarde van 2.0 is een waarde die mijns inziens door iedereen wordt gezien als een prima waarde. Maar je schrijft in je bericht dat je eerder keurige schildklierwaarden had, maar toch met een dieet dat de hormoonhuishouding reguleerde, erg opknapte. Mogelijk ligt de kern van je hormonale onbalans niet in de schildklier, maar bijv. in de bijnier. Een bijnierzwakte kan tot gevolg hebben dat je schildklierhormonen hun werk niet goed kunnen uitoefenen.
Ik ben benieuwd naar het dieet dat je hebt gevolgd. Was dat een bloedsuiker regulerend voedingspatroon, met lage glycemische waarden e.d.? Of was het een ander soort dieet?

met vriendelijke groeten, Margreet Chardon
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan schildklier en doofheid:

is trage schildklier te behandelen zonder hormonen
      [Gesteld in Natuurgeneeskunde]
2008-12-19 05:46:48
is dit kermerkend
      [Gesteld in Natuurgeneeskunde]
2009-04-26 21:16:11
Alternatieve of regulier ivm schildklier?
      [Gesteld in Natuurgeneeskunde]
2009-04-28 11:29:24
Hypothyroidie-vermoeidheid
      [Gesteld in Ayurveda]
2009-07-20 15:35:42
Wel of geen probleem met de schildklier?
      [Gesteld in Orthomoleculaire Geneeskunde]
2017-03-26 19:46:19

Gemiddelde score Natuurgeneeskunde: 8.2 (34x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258133
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+