Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

vrees voor een telefoongesprek

[Gesteld op: 09-09-2009]

Toelichting:
Hi, ik weet niet wat het is hoor. Maar ik heb bij mezelf gemerkt dat ik een vrees krijg wanneer ik een telefoongesprek met een onbekende of iemand die ik niet zo goed ken moet voeren. Bv als ik telefonisch naar meer info wil vragen heb ik altijd een vrees, maar wanneer ik persoonlijk nara meer informatie vraag heb ik deze vrees helemaal niet.
Is dit wel normaal?
Antwoord:


Hoi,


Je bent absoluut niet gek hoor! Uit onderzoek blijkt dat 40% van de mensen in meerdere of mindere mate bang is om te telefoneren met onbekenden of bedrijven. Het heeft ermee te maken dat je de persoon aan de andere kant van de lijn niet kunt zien, je mist dus de belangrijke zaken voor een gesprek zoals lichaamstaal. Ook mensen die voor hun werk veel moeten bellen met veelal onbekenden hebben hier last van. Je bent dus zeker niet de enige!

In dit artikel kun je meer lezen over telefoonangst:http://www.gezondheidsnet.nl/geest/artikelen/1131/overwin-je-telefoonangstWat heel goed helpt is om je telefoongesprek zo goed mogelijk voor te bereiden. Schrijf van te voren op wat je wilt bespreken, beginnend met de begroeting. Het helpt ook om te oefenen, doe dit bijvoorbeeld met een vriendin, zij speelt alsof ze iemand van een bedrijf is of een andere onbekende en jij belt haar op. Bedenk van te voren een rollenspel. Oefen er zo vaak mee als nodig is. En wees niet bang dat mensen je gek zullen vinden.

 
Het helpt ook om je angst simpelweg te benoemen tijdens het telefoongesprek. Zeg gewoon zoiets als: "het klinkt misschien raar, maar ik vind het heel moeilijk om te bellen met vreemde mensen", aan het begin van het gesprek. Dat doorbreekt de spanning. Ga er dus actief mee aan de slag! En besef je dat er met jou nog vele duizenden mensen zijn die erg bang zijn om te bellen. Besef je ook dat de persoon die je belt niet bedreigend is en het normaal vindt dat jij belt. Het kan ook helpen als je bedenkt dat de persoon aan de andere kant van de lijn het misschien net zo eng vindt als jij om de telefoon op te nemen. Telefoongesprekken met vreemde mensen voeren is nu eenmaal iets onnatuurlijks, omdat we ons niet kunnen voorstellen met wie we praten.

Je kunt ook oefenen door korte telefoongesprekken te voeren naar bijv. gratis nummers waar je informatie kunt aanvragen. Dat kost jou geen geld en je kunt het gesprek heel kort voeren, zo kort als veilig voelt voor jou.

Schrijf voor jezelf eens op papier waar je precies bang voor bent, wat er met je gebeurt als je die angst voelt (bijv. hartkloppingen, zweethanden, bibberen/trillen, niet meer uit je woorden komen), en wat wat het ergste is wat er kan gebeuren tijdens zo'n gesprek. Benoem de angst! Dan overwin je al de helft!Als je persoonlijk naar meer informatie vraagt kun je de ander zien, zie je de reacties van die persoon die je aan de telefoon niet kunt waarnemen. Zaken als een blik in de ogen, of iemand glimlacht of niet mis je allemaal als je aan de telefoon praat met iemand. En dat wordt door veel mensen als bedreigend gezien!
Ik hoop dat je met deze tips aan de slag kunt. Schrijf gerust nog eens als je vragen hebt of meer wilt weten. Ik wens je er veel succes mee en hoop dat je je angst zult overwinnen!Vriendelijke groet,
Anja

 
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan vrees voor een telefoongesprek:

kunt u mij wat voorbeelden van fobieen tonen?
      [Gesteld in Fobie]
2007-11-19 12:51:12
Is deze wijn nog te drinken?
      [Gesteld in Wijn]
2010-03-08 12:39:08
Wat zou een vorig leven geweest kunnen zijn?
      [Gesteld in Vorige Levens]
2011-01-25 04:51:56
Informatie over seponering
      [Gesteld in Strafrecht-Utrecht]
2011-08-02 14:26:16
Zijn onderstaande wijnen nog drinkbaar?
      [Gesteld in Wijn]
2012-08-28 20:54:19

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+