Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Woningen » Vereniging Van Eigenaren
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Vereniging van Eigenaren en krijg online een antwoord van de specialist in Vereniging van Eigenaren

Zelf een vraag over Vereniging van Eigenaren? Klik hier.
Meer vragen over Vereniging van Eigenaren.

Beheerder worden?

De rubriek Vereniging van Eigenaren heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Vereniging van Eigenaren Klik hier.

RSS over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via RSS. Klik hier.
RSS over Vereniging van Eigenaren op jouw website?Vragen over Vereniging van Eigenaren op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via E-mail. Klik hier.

Hoe komen we van een mandelige schutting af?

[Gesteld op: 08-09-2009]

Toelichting:
Wij hebben een ernstig vervallen schutting op de erfgrens met de buren waar aan onze kant een schutting tegenaan is geplaatst door de vorige eigenaar omdat zij met de buren geen overeenstemming kon bereiken over een nieuwe schutting. Wij willen nu graag een uitbouw maken waarvan we de muur tegen de erfgrens willen plaatsen (tegen de vervallen schutting). De buren willen absoluut niet meewerken maar om de muur te kunnen bouwen, zal de schutting weggehaald moeten worden. Zij zijn verplicht ons gelegenheid te bieden de muur te metselen, maar zijn wij verplicht om daarna op de erfgrens de weggehaalde schutting terug te plaatsen (kansloos, planken zijn rot)?
Andere optie is dat wij een prefab muur tegen de schutting parkeren als muur zodat de schutting kan blijven staan, maar aangezien deze dan nog steeds op de erfgrens staat, blijven wij verantwoordelijk voor onderhoud en zelfs vervanging. Dit is een ongewenste situatie. Eigenlijk willen wij van de mandeligheid af, wat zijn onze mogelijkheden om van de mandelige schutting af te komen en niks op de erfgrens terug te plaatsen? En wat zijn de mogelijkheden om van de mandeligheid af te komen als er in (en over) die schutting een voorziening is aangebracht om een pergola op te laten steunen (dit is helaas een extra complicatie)?
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Als ik u goed begrijp gaat u met die uitbouw, de muur op de erfgrens, voor een deel de mandelige schutting overrbodig maken. Deze hoeft u dan niet terug te laten plaatsen. Is het mogelijk de verbouwing uit te voeren zonder de gehele schutting te verwijderen?

U kunt ook overwegen de schutting weg te halen als dit in het algemeen belang is (rot, valt uit elkaar, levert gevaar op) en vervolgens hopen op vlotte medewerking van de buren om samen een nieuwe neer te zetten. En wellicht gebeurt dat dan niet. Als de samenwerking tussen u beiden heel moeizaam is zou het kunnen zijn dat u t.z.t. tegenover een kantonrechter moet motiveren waarom u zo gehandeld heeft. Zorg dus dat u goed gedocumenteerd bent (foto's etc). Ik zou niet kiezen voor een 'geparkeerde' prefabmuur.

Als u op eigen initiatief van de mandeling van de schutting af wilt komen dan kunt u dat, na vruchtloze briefwisseling met uw buren, voorleggen aan de kantonrechter.

Met vriendelijke groet,

Reinald Don

 
Reactie vraagsteller:
Geachte heer Don,

Dank voor uw snelle reactie. We maken inderdaad met de uitbouw DIRECT NAAST de erfgrens de mandelige schutting overbodig, echter buurman wil geen muur, maar die schutting. Bovendien stutten daar 3 balken van een pergola op, dus als we 'm weghalen stort deze in. Deze 3 balken steken daarom ook over de erfgrens heen. Ook dat is een extra moeilijkheid. De relatie met de buren is inmiddels flink bekoeld dus ik verwacht weinig medewerking. Voor wat betreft uw suggestie om de verbouwing uit te voeren zonder de schutting weg te halen:
1. hoe moet onze muur dan gevoegd worden aan de zijde die tegen de schutting aan komt?
2. de schutting blijft hiermee op de erfgrens staan wat ons nog steeds verplicht tot gezamenlijk onderhoud/vervanging (daarom willen we er van af)

Ik het het Burgerlijk Wetboek Boek 5 helemaal doorgenomen, maar er staat niet in hoe je van een reeds aanwezige mandeligheid af kunt komen.
Verder weet ik niet of wij iets van doen hebben met de voorziening die de buren lange tijd geleden (voor wij er woonden) in de schutting hebben aangebracht tbv hun pergola.

Met vriendelijke groet.
 
Antwoord Beheerder:
Geachte heer, mevrouw,

Graag gedaan!

Even kort door de bocht: ik heb u niet gehoord over een bouwvergunning en als de aanbouw achter uw huis is heeft u die wellicht ook niet nodig. Een bezwaarprocedure door uw buur zal dan ook niet aan de orde zijn.

Uw buur kan wel liever een rotte schutting dan een nieuwe muur hebben maar dat is zijn zaak. Als u die aanbouw mag maken tot aan de grenslijn dan zou ik dat ook gewoon doen. U kunt trouwens prima een noodsteun voor de pergola's aanbrengen, deze inkorten en na afbouw netjes bevestigen/laten aansluiten op uw muur toch?

Ten aanzien van mijn suggestie is er een misverstand(je). Ik ging er van uit dat de schutting verder doorliep dan uw geplande uitbouw. Bedoelde dus dat u alleen dat deel van de schutting weghaalt dat vervangen wordt door uw muur en dan daar op aansluit. Zo kunt u uw muur goed afwerken/voegen en heeft u alleen onderhoud aan een bereikbaar deel. Maar ik begrijp nu dat de schutting geheel overbodig is na de verbouwing.

U zou wellicht nog even kunnen spitten in de jurisprudentie over opheffen van mandelingen maar vast staat dat bij het verdwijnen van het gedeelde, de schutting, de mandeling ook niet meer bestaat.

Nog een suggestie: bespreek dit eens met een ambtenaar van bouw en woningtoezicht in uw gemeente. Wellicht krijgt u hier tips maar zeker is dat wanneer uw buur gaat klagen bij de gemeente het prettig is als men op die afdeling uw verhaal al gehoord heeft.

Uw laatste opmerking over de voorziening van de pergola's: het is inderdaad een twijfelgeval. Het is natuurlijk niet netjes en zal de verhouding zeker niet verbeteren wanneer u deze omhaalt. Maar als u, zoals boven beschreven, dit voor hen oplost toont u zich heel redelijk.

Met vriendelijke groet,

Reinald Don
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Hoe komen we van een mandelige schutting af?:

Gedeeltelijk slopen schutting
      [Gesteld in Tuin]
2009-06-04 11:10:50
schutting plaatsen
      [Gesteld in Tuin]
2010-04-19 14:47:24
prikkeldraad op schutting
      [Gesteld in Privacywetgeving]
2011-06-30 22:07:27
Vraag over Mandeligheid Schutting.
      [Gesteld in Burenrecht advocaat]
2013-04-23 13:20:06
Buurvrouw weigert herstel mandelige schutting
      [Gesteld in Burenrecht advocaat]
2015-03-26 14:47:34

Gemiddelde score Vereniging van Eigenaren: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+