Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

Hoe houd ik mijn 'bindingsangst' onder controle?

[Gesteld op: 08-09-2009]

Toelichting:
Ik heb sinds 7 mnd een relatie, mijn 2e (vorige duurde een jaar). Deze relatie is veel beter, heb het gevoel dat we al veel langer wat met elkaar hebben omdat we heel veel tijd met elkaar besteden en echt een goede band hebben opgebouwd. Ik was al vrij snel zeker van dat hij het voor mij is. Hij vult mij aan en het klikt ongelofelijk goed. Hij brengt mij rust. Geeft me genoeg complimentjes. En als we een aantal dagen elkaar niet hebben gezien, mis ik hem echt.
Nu heb ik in het begin wel last gehad van ‘bindingsangst’, want was voorheen altijd vrijgezel en voelde me super. Dus als ik dacht dat ik geen tijd had voor vrienden, was dat heel makkelijk te beredeneren dat ik er wel tijd voor heb maar minder tijd. Je moet keuzes maken.
Maar sinds twee weken heb ik een ongelofelijke angst dat ik niet verliefd op hem ben, dat hij niet de ware is en dat ik een leugen leid. Ik kan het maar beter uitmaken. Terwijl er dus geen reden voor is, ook de weekenden hierna vermaak ik me erg goed met hem. Hij is echt mijn maatje.
Maar waar komen die angsten vandaan? De eerste angstaanval kwam plotseling met grote huilbuien. Ik heb het met hem erover gehad en toen ging alles even goed, alleen het gevoel bleef. Volgende dag stortte ik echt in met huilbuien en heb contact gezocht met mijn ouders. Na een goed gesprek kwam het erop neer dat door de mega drukte op mijn werk (dat ik me snel laat verleiden om anderen te helpen en hierdoor mijn eigen werk laat liggen) en een afwijzing bij een sollicitatie (zag dit toch als een nieuw begin) mijn vriend een makkelijk doelwit was. Ik weet dat het goed zit, dus kan hem het makkelijkst van me wegduwen. Tevens weet ik dat ik het ook wel alleen kan redden en als ik dipjes heb, dan heb ik mezelf er alleen mee.
Het ging even goed, maar nu heb ik weer die benauwdheden, brok in mijn keel/buik en angstaanvallen. Ik kan me moeilijk afsluiten voor deze gevoelens omdat ik erg geschrokken ben en mijn vriend niet kwijt wil. Op mijn werk gaat alles voorspoedig.
Ik heb vanochtend na weer een angstaanval alles op papier gezet en kwam tot de conclusie dat ik gewoon ontzettend onzeker ben, bang dat ik niet goed genoeg ben en misschien beter alleen kan blijven. Tevens weet ik dat ik na jaren vrijgezel geweest te zijn niet ineens anders kan leven. Dat vergt tijd.
Hoe kan ik zorgen dat ik dit onder controle krijg, want ik wil hem niet kwijt. Of is dit toch een aanduiding dat ik het beter uit kan maken?
Antwoord:

Hoi,

Allereerst denk ik dat je bij jezelf moet onderzoeken of je werkelijk "bindingsangst" hebt, dit is namelijk een zeer ernstige aandoening. Hieronder plak ik wat kenmerken, en zelfs als je die allemaal herkent is dit nog geen "bewijs" dat je bindingsangst zou hebben. Mensen denken heel snel aan bindingangst als ze het even benauwd krijgen in een relatie, maar meestal gaat het om wat anders. Ik denk in jouw geval ook dat het niet om bindingsangst gaat, maar om een combinatie van externe factoren zoals stress.


Kenmerken bindingsangst:


· Blijven twijfelen of je partner wel ‘de ware’ is. · Je vindt dat je geliefde te veel aandacht vraagt. · Je brengt meer tijd met je vrienden door dan met je geliefde.

· Veel korte relaties hebben.

· Als je een relatie hebt, wil je niet lang samen zijn. Een vakantie samen zien je vaak niet zitten.

· Plannen maken voor de toekomst, zoals praten over samenwonen of kinderen krijgen, ga je uit de weg.

· Angst om in de steek te worden gelaten nadat je een relatie bent aangegaan. · Het gevoel dat je vrijheid verdwijnt als je een relatie aangaat.

· Angst voor intimiteit, tederheid · Zelden of nooit over je gevoelens, je zorgen praten

· Verlegenheid · Geslotenheid, introvertie

· Arrogantie

· Angst om gekwetst te worden door je partner
· Altijd een grote mond hebben en/of grapjes te maken

· Liegen, uitvluchten maken

· Hulpverlener zijn, waarbij je wel open bent om naar anderen te luisteren, maar niet over eigen gevoelens kan praten.

· Eenzaamheid

· Depressie

· Seksuele problemen zoals frigiditeit, erectiestoornissen, impotentie, enz.

· Er blijft een afstand bestaan tussen jullie

· Eeuwig vrijgezel blijven

· Het gevoel alleen te zijn op de wereld

· Seks in de zin van een avontuurtje, one-night-stand, los van een intieme relatie


Heb je geen goede vriendin of iemand anders waarmee je kunt praten over je gevoelens? Op zich is het niet abnormaal dat je je zo voelt hoor. Ik denk dat heel veel mensen dit zullen herkennen. Het hoort er een beetje bij. Niemand verwacht van jou dat je ineens anders kan leven na al die jaren van vrijgezel zijn. Die tijd mag je vragen. Je kunt er ook altijd nog voor kiezen om een LAT relatie te behouden. Praat er ook veel over met je vriend. Het is belangrijk dat je dit soort gevoelens samen deelt. En vooral samen op zoek gaat naar oplossingen.

Je moet gewoon wennen aan de nieuwe situatie, je leven is nu anders dan toen je nog vrijgezel was en zeker als je lange(re) tijd vrijgezel bent geweest is het niet meer dan normaal dat je angstaanvallen krijgt, dat het je allemaal te benauwd wordt. Gun jezelf dus vooral ook tijd voor jezelf, samen met vrienden/vriendinnen. Blijf dus ook de dingen doen die je voorheen deed. Zoek naar activiteiten die alleen voor jou zijn, die je dus niet met je vriend onderneemt. Dat kan variëren van lid worden van een sportvereniging tot regelmatig lekker een lange wandeling maken, al dan niet met een vriendin/vriend.
Ik zou in ieder geval niet zomaar je relatie uitmaken omdat je het nu moeilijk hebt. Probeer er samen uit te komen. Wat je over hem schrijft klinkt namelijk heel positief. Gooi dat niet weg tenzij je er zeker van bent dat hij niet de ware is voor jou!


Vriendelijke groet,
Anja 
Reactie vraagsteller:
Bedankt. Ik had een mening van iemand die hierbuiten staat nodig. En inderdaad heb ik meeste van de kenmerken niet. Juist totaal tegenovergesteld soms.
 
Antwoord Beheerder:

Graag gedaan! En geloof in jezelf! Bouw aan je zelfvertrouwen en vat negatief lijkende emoties niet meteen op als abnormaal of problematisch, het hoort er allemaal bij! Accepteer jezelf precies zoals je bent, met al je gevoelens en emoties, ze maken je uniek. In iedere relatie lopen mensen aan tegen de schaduwkant van zichzelf, relaties werken als spiegels. Voor zowel de mooie als de minder mooie kanten aan onszelf. Aan jou de keuze hoe je ermee omgaat. Ga je de uitdaging aan of gooi je het bijltje erbij neer? Veel succes en je mag altijd schrijven als je daar behoefte aan hebt.


Vriendelijke groet,
Anja


Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan Hoe houd ik mijn 'bindingsangst' onder controle?:

Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
ik wil graag thuis kappen maar hoeveel mag ik bijv
      [Gesteld in Thuiswerk]
2010-01-06 20:42:39
risico's bilvergroting
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2008-02-28 19:39:51

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258130
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+