Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Administratie » Salarisadministratie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Salarisadministratie en krijg online een antwoord van de specialist in Salarisadministratie

Zelf een vraag over Salarisadministratie? Klik hier.
Meer vragen over Salarisadministratie.

Beheerder worden?

De rubriek Salarisadministratie heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Salarisadministratie Klik hier.

RSS over SalarisadministratieVragen over Salarisadministratie via RSS. Klik hier.
RSS over Salarisadministratie op jouw website?Vragen over Salarisadministratie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over SalarisadministratieVragen over Salarisadministratie via E-mail. Klik hier.

Door fouten meerder maanden geen salaris ontvangen

[Gesteld op: 07-09-2009]

Toelichting:
Per 1 mei 2009 heeft mijn vriendin een salaris verhoging gekregen. Deze zou in juni met terugwerkende kracht worden uitbetaald. In juni werd echter helemaal geen salaris ontvangen. Door een fout was er geen herberekening gedaan van mei 2009 (naar hoger salaris) maar van geheel 2008 en 2009 naar een lager salaris. Hierdoor werd het salaris van juni (zonder bericht van te voren) volledig ingehouden. Bij constatering is dat direct door haar aangegeven waarna (contant) een voorschot is gegeven (na enkele dagen).

In juli ging het weer mis. Het resterende bedrag van de herberekening in juni werd nog ingehouden waardoor er minder dan 50% van het netto salaris werd uitgekeerd. Wederom na aangeven van haar een (contant) voorschot ontvangen van een heel salaris. Dit was eigenlijk te veel en dus zette ze daarvan een deel “apart” om het later terug te kunnen betalen en niet per ongeluk op te maken.

Mondeling toegezegd dat het in augustus allemaal goed zou komen. In augustus weer minder dan 50% van het netto salaris ontvangen (wederom een fout in herberekeningsadministatie). Hierdoor konden we geen geld opnemen tijdens de vakantie en moesten we noodgedwongen eerder terug (daarnaast was ook de onzekerheid over het wel/niet betaald worden van rekeningen aan belasting ed een goede reden)

Ze heeft bovenstaande bij haar werkgever aangegeven en dat het ons tijd, stress en geld (rood staan) kost. Verder aangegeven dat ze hiervoor compensatie wil en dat het in september eindelijk goed geregeld word. De werkgever reageert laconiek en zegt dat er (toevallig) geld over was van het voorschot in juli dus dat het haar eigenschuld was dat ze dit niet op haar rekening had staan. Verder kon de werkgever geen uitsluitsel geven of het in september goed kwam. Mijn vriendin voelt zich nu compleet machteloos en blijft in onzekerheid wat er nu in september gaat gebeuren.

Mijn vragen
1. Mag de werkgever wettelijk zo maar inhoudingen (negatieve herberekeningen) doen op het salaris zonder afstemming/overleg?
2. Wat kun je van je werkgever “eisen”, zowel qua compensatie maar ook qua verwachtingen op welke termijn het opgelost moet worden?
Antwoord:
In antwoord op 1 en 2;
Uw werkgever is wettelijk verplicht om tijdig het loon te betalen, uiterlijk de laatste dag van het loontijdvak. In uw geval uiterlijk de laatste dag van de maand.
Dit staat volledig los van het feit hoe de werkgever uw salarisstrook administratief verwerkt. Daar gaat het telkens blijkbaar goed mis en u heeft daar inderdaad behoorlijk last van, inmiddels duurt de administratieve correctie nu al drie maanden.

U schrijft niet bij wie/welke afdeling uw vriendin de klacht heeft ingediend maar ik vermoed dat ze dit alleen bij de salarisadministratie heeft gemeld. Gezien het laconieke antwoord lijkt mij dat deze persoon totaal niet bewust is van het feit dat dit toch echt (en terecht!) als een groot probleem wordt gezien door uw vriendin. Raadzaam is om dit ook te melden bij haar directe leidinggevende zodat deze haar probleem intern kan laten escaleren waardoor er direct een oplossing komt en de correcte salarisstroken per september zullen worden gemaakt.

Een compensatie claimen kunt u doen maar zal ongetwijfeld worden verrekend met het teveel ontvangen voorschot.

Fouten op de salarisadministratie kunnen wel eens voorkomen, het blijft natuurlijk  mensenwerk maar wanneer de fout is opgemerkt mag u verwachten dat de fout snel wordt hersteld. Van uw vriendin wordt ook verwacht dat zij haar werk zo goed als mogelijk uitvoert, dit mag zij ook verwachten van de salarisadministratie.

Succes,
Jan Slotboom

 
Reactie vraagsteller:
Dank voor uw antwoord. Fijn om te horen dat het wettelijk vastligt dat dit het betaald moet worden. Daar kunnen we iets mee.

Ze heeft inderdaad een initieel een signalering richting P&O gedaan en vervolgens ook naar de leidinggevende daar (die dus laconiek reageerde) en naar haar eigen leidinggevende. Ze heeft het gevoel dat verder escalatie geen zin heeft omdat ze elkaar "indekken".

De situatie zit dus een beetje "vast". De onzekerheid blijft (ze geven immers aan dat ze er niet zeker van zijn dat het in september goed komt) en wat betreft compensatie hebben ze geen idee waarom dat nodig zou zijn. Ze zijn er van overtuigd dat de voorschotten prima waren en dat het haar eigen fout is om het "te veel" aan voorschot niet op de lopende rekening te hebben gezet voor het geval het weer mis zou gaan (ondanks P&O zelf aangaf dat het goed zou komen die maand). Compensatie voor het eerder terugkomen van vakatie en de gekoste "tijd en stress" is dus geen optie.

Ben benieuwd wat de kans is om nog enige compensatie te verwachten...
 
Antwoord Beheerder:
Compensatie voor het onderbreken van vakantie en overige kosten ivm tijd en stress daar zal men niet in meegaan doordat dit buiten de macht van werkgever om gebeurd. Daardoor is het voor u niet makkelijk om dit bij rechte af te dwingen.
Het is wel een factor welke als irritatiepunt genoemd kan worden in het verhaal naar de werkgever, goed dat u dit gedaan heeft.

Feit blijft dat de werkgever tijdig het loon dient te betalen. Wanneer dit niet tijdig gebeurd kunt u uw loon opeisen inclusief een wettelijke verhoging (als een soort boete) door een vordering in te dienen. De wettelijke verhoging bedraagt voor de vierde tot en met de achtste werkdag na de dag waarop het loon had moeten worden betaald, 5% van het brutoloon voor elke dag. Voor elke werkdag die volgt komt daar 1% bij. De wettelijke verhoging kan nooit meer zijn dan 50% van het loon. Dit kan dus aardig oplopen voor de werkgever, maar deze maatregel is alleen te hanteren in uiterste nood - wanneer de werkgever absoluut niet meer wilt meewerken of gehoor geeft aan uw verzoek. U zult begrijpen dat wanneer u een loonvordering indient u de relatie met de werkgever op het spel zet.

Raadzaam is het om de werkgever nog 1 kans te geven en het september salaris af te wachten, mocht het dan nog niet goed zijn stap wederom naar de direct leidinggevende(haar manager) en laat deze dan ook echt voor een oplossing zorgen. Mocht dat niet baten dan de klacht bij de directie indienen.

Succes,
Jan Slotboom
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Door fouten meerder maanden geen salaris ontvangen:

Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Minder salaris ontvangen dan op loonstrook staat?
      [Gesteld in Salarisadministratie]
2011-01-03 17:28:44
Geen salaris, geen salarisstroken
      [Gesteld in Salarisadministratie]
2010-02-04 14:03:28
Kan contract veranderd worden? (Arts-assistent)
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-05-31 00:56:57
Kantonrechter vonnis uitgesproken vragen?
      [Gesteld in Ontslagrecht-Noord Holland]
2010-10-06 17:59:36

Gemiddelde score Salarisadministratie: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+