Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Verplichtingen/streken van ex firmant.

[Gesteld op: 28-08-2009]

Toelichting:
Goedenavond,
Ik had een vennoot van jan 2008 tot
14-07-2009 jl.
Tijdens mijn vakantie in het buitenland heeft ie zich miv.14-07-09 plotseling uitgeschreven bij de K.v.K. zonder mij in te lichten (eigenlijk verbazingwekkend dat dat zomaar kan bij de KvK.)
In onze VOF contract is opgenomen dat er een opzegtermijn van 2 maanden geldt om uit het vennootschap te treden en dat dit per aangetekende brief naar de andere vennoot kenbaar gemaakt moet worden.
Hij heeft dit niet gedaan en gaat nu met een ander bedrijf een vennootschap aan en neemt zijn
bedrijfsmiddel(len) mee.
Onder bedrijfsmiddel bedoel ik,als belangrijkste,de auto waarmee hij taxivervoer verricht,het is namelijk een taxibedrijf.
Ten tijde van het aangaan van de vennootschap bracht hij oa. zijn auto als inbreng.
Hij heeft de auto (de taxi) altijd op zijn naam gehad.
Nu is mijn vraag:

1-Ook al staan deze op zijn naam,mag hij zonder meer bedrijfsmiddelen uit de vennootschap trekken cq. verduisteren

2-Kan ik de kosten dat uit zijn handelen voortvloeit bij hem claimen?

3-Mag hij zomaar de auto verkopen? (daar dreigt ie mee,hij kan dat doen want de auto staat op zijn naam)

4-Er rust nog voor ongeveer 1jaar BPM op de auto,bij verkoop vraagt de belastingdienst dit terug.
Er is destijds vanuit zijn vorige vennootschap een "doorschuifregeling" van de BPM uitgevoerd op naam van mijn vennootschap.
Mocht hij de auto verkopen bij wie zal de Bel.dienst dit rest BPM terugclaimen?
(de auto staat op zijn naam en is altijd zo geweest,in 2007 is de BPM van €8300 destijds bij zijn vorige vennootschap aan hem uitbetaald,dus mijn onderneming heeft dit bedrag niet ontvangen maar de BPM is "doorgeschoven").

5-In onze VOF contract is ook opgenomen dat we beiden beperkt bevoegd zijn en dat bij een transactie van meer €1.000,00 elkaars handtekening vereist is,de auto is op de balans meer dan € 18.000,00 waard.
Heeft hij mijn handtekening nodig bij een eventuele verkoop ondanks dat de auto op zijn naam staat?

6-Hij weigert mee te werken en wil niet betalen voor de ontstane kosten.
Hoe kan ik deze probleem,eventueel juridisch, het beste oplossen?

7-Eigenlijk wil ik niet zover gaan maar wat zijn mijn kansen als het een rechtszaak wordt?

8- Ook staat in de VOF contract 80/20 als verdeling.Dat is destijds opgesteld door mijn voormalige Financieel adviseur.
Wat is uw bevinding hierover?

Bij voorbaat dank voor uw antwoorden
Antwoord:

Allereerst moet u goed begriijpen dat een VOF-contract alleen een interne werking heeft, tussen beide vennoten, en geen werking naar derden toe. Niemand kent dit VOF-contract namelijk, want dit ligt bij u in de la. Als uw partner dus de auto wil verkopen, en de koper ziet dat de auto op zijn naam staat, dan is er voor de koper geen beletsel om de koop af te ronden. Juridisch kan daar niets tegen worden gedaan. Echter, als de auto wordt verkocht, betekent dat wel dat uw partner contractbreuk pleegt, omdat jullie onderling hebben afgesproken dat beider handtekeningen zijn vereist. Door deze contractbreuk ontstaat er schade, en die moet hij betalen.
Ook heeft hij de opzegformaliteiten niet in acht genomen, en ook daar pleegt hij dus contractbreuk.

In antwoord op uw vragen:

1.Nee, hij mag geen bedrijfsmidelen uit de onderneming betrekken, en als hij dat doet moet hij de schade betalen. 
2. Ja, de kosten moet hij betalen
3. Hij kan dat doen, maar dan is hij schadeplichtig.
4. De eventuele BPM-aanslag zal volgens mij terecht komen bij de eigenaar van de auto, dus bij uw ex-partner. Hij kan die rekening niet naar u doorschuiven, omdat het het gevolg is van zijn handelen.
5. Nee, hij heeft de handtekening niet nodig om de koop door te laten gaan, maar is wel schadeplichtig
6. Omdat hij contractbreuk heeft gepleegd, en hij weigert mee te werken, ontkomt u er niet aan om een advocaat in te schakelen voor de afwikkeling.
7. Uw kansen bij een rechtszaak zijn heel hoog. Umoet er wel zeker van zijn datuw ex-partner over voldoende geld beschikt, want als hij wordt veroordeeld, maar hij kan niets betalen, dan schiet u er nog niets mee op.
8. De winstverdeling wordt in de regel bepaald op basis van de verhouding van de inbreng door de vennoten, dat kan zijn kapitaal (geld, auto) maar het kan ook worden bepaald op basis van de tijd die beiden besteden aan de onderneming. Kennelijk vond u beiden de 80/20-verdeling redelijk, want daar is voor getekend. Daar kan nu niet meer van worden afgeweken.

Voor de volledigheid: u heeft het er niet over, maar er moet nog een slotbalans van de VOF worden opgesteld, waaruit blijkt hoeveel winst iedereen nog toegerekend krijgt tot de opheffing, maar ook blijkt daaruit hoeveel kapitaal er moet worden afgerekend. Uw boekhouder of accountant kan u daar meer over vertellen. 

 
Reactie vraagsteller:
Geachte Dhr. de Ruyter,

Ten eerste wil ik u heel erg bedanken voor uw zeer snelle reactie en goede antwoorden en ik heb dan ook hiervoor mijn waardering gegeven.
Er is echter bij vraag 5 onjuiste informatie doorgegeven wat betreft de bevoegdheden en wat andere vragen opgekomen:

IK ben VOLLEDIG bevoegd en mijn ex-partner was BEPERKT bevoegd.
Op de vraag,aan mijn administratiekantoor,of de medewerkster bij de K.v.K een vennoot zomaar mocht uitschrijven kreeg ik als antwoord dat zij dit helaas wel doen.
Na gebeld te hebben met de medewerkster die mijn ex-partner heeft uitgeschreven kreeg ik te horen dat nergens in ons contract staat dat we beiden aanwezig moeten zijn bij een eventuele uitschrijving en dat ze daarom hem heeft uitgeschreven,dit is inderdaad ook zo,er staat nergens dat we met zijn tweeën aanwezig moeten zijn.
Hieruit vloeiën vragen:

Vraag 1- Mag de medewerkster bij de K.v.K. ondanks dat IK VOLLEDIG en mijn ex-partner BEPERKT bevoegd was,op verzoek van mijn ex-partner,hem zomaar uitschrijven?

Vraag 2 - Mijn vennootschap bestond uit 2 personen,ik en mijn ex-partner.
Door mijn ex-partner uit te schrijven valt de VOF uitelkaar,ik kan niet in mijn eentje een VOF vormen, IK vind dat de K.v.K dit had moeten concluderen.
Eigenlijk heeft mijn ex-partner EN de K.v.K de VOF opgeheven en met mijn inkomen gespeeld, ik was immers op vakantie in het buitenland,mijn ex-partner wist dit wel maar de K.v.K niet, en ik had bij terugkomst in Nederland te weinig bedenktijd en te weinig tijd om een bezwaarschrift bij de K.v.K in te dienen en ook had ik geen tijd meer om een eventuele andere vennoot te vinden,tijd is mij niet gegeven.
Kan ik buiten mijn ex-partner ook de K.v.K hiervoor aansprakelijk stellen?

Vraag 3- Mijn ex-partner gaat met een grote taxicentrale een VOF aan.
Als het een rechtszaak wordt en ik win dit,heb ik dan als schuldeiser het recht,behalve bij mijn ex-partner,ook bij zijn nieuwe vennoten de eventuele advocaat/proceskosten en mijn invorderingen te halen?
(dit ivm. het wegsluizen van zijn geld en het verkopen van zijn auto zodat ik niets bij hem kan halen,daar dreigt ie mee,dit is wel gebleken).

Vraag 4- Destijds is de BPM van zijn auto op mijn(VOF) BTW-nummer doorgeschoven,bent u dan nog steeds van mening dat de belastingdienst deze bij mijn ex-partner terugclaimt omdat de auto op zijn naam staat en dat de reden van de claim te verwijten is aan zijn handelen?


Vraag 5- Uw antwoord op de vraag wat mijn kansen bij een eventuele rechtszaak was heel hoog zegt u.
Hoe hoog schat u dit in procenten?

Vraag 6- Mocht ik binnenkort een advocaat nodig hebben,welke advocatenkantoor raad u mij dan aan dat gespecialiseerd is of ervaring heeft met conflicten als deze,tussen firmanten en taxibedrijven onderling.


Nogmaals dank ik u alvast voor uw reactie.

 
Antwoord Beheerder:
Dank voor uw waardering; ik hoop u met de volgende antwoorden verder op weg te helpen:

1. Iedere eigenaar van de VOF is bevoegd om wijzigingen in bestuurdersgegevens door te geven. De beperking in de bevoegdheid van uw ex-partner moet omschreven zijn (vaak is dat beperking tot een bepaald bedrag) Als daarbij niet is vermeld dat hij niet is bevoegd om uitschrijvingen te doen, dan was hij daartoe wel bevoegd, en valt de KvK niets te verwijten.

2. U moet de rechtsvorm van de onderneming los zien van de onderneming zelf. Uw ex-partner heeft alleen doorgegeven dat hij niet meer in de VOF werkt. Daardoor verandert de VOF automatisch in een eenmanszaak. De onderneming blijft echter nog wel bestaan.
Er bestaat ook een formulier waarmee kan worden doorgegeven dat de onderneming is beeindigd, maar dat formulier moet wel (terecht !) door alle eigenaren worden ondertekend.
Uw conclusie dat de KvK met uw inkomen speelt is dus onterecht. Zij hebben slechts een registrerende functie. Aangezien uw ex-partner bevoegd was om uit te schrijven kon de KvK niet anders dan deze uitschrijving te verwerken. U had dus ook geen bezwaarschrift hiertegen kunnen indienen, ook niet als u op tijd was geweest.

3. De andere taxicentrale heeft niets te maken met de afspraken die u met uw ex-partner heeft gemaakt. U kunt uw schade alleen verhalen op uw ex-partner. Als hij geen vermogen heeft wat u in beslag kan laten nemen, dan kunt u beslag laten leggen op zijn inkomsten, waardoor u indirect wellicht toch bij de nieuwe VOF terechtkomt.

4. Ik ken de betreffende regeling niet, en heb hier dus ook geen ervaring mee. Het lijkt mij echter logisch dat de eventuele BPM-aanslag terecht komt bij de eigenaar van de auto. De belastingdienst hanteert hiervoor het postadres dat ook wordt gebruikt voor de wegenbelasting.
Als een eventuele aanslag desondanks toch bij u mocht komen, en u moet dit betalen, dan kunt u dit uiteraard via de afrekening van de VOF verhalen op uw ex-partner.

5. Ik ben geen jurist, en de informatie die u hier verschaft is beperkt. Het kan zijn dat als een jurist kennis neemt van de volledige situatie, dat hij anders oordelt. Ik kan u dus geen garantie geven, maar zie met de beschikbare informatie geen enkele reden waarom u geen gelijk zou krijgen.

6. Ik raad u aan een advocatenkantoor in uw buurt in te schakelen, waar meerdere advocaten werken, zodat voldoende deskundigheid aanwezig is. U heeft namelijk geen gespecialiseerde advocaat nodig, omdat uw probleem heel standaard is: de afrekening bij beeindiging van een VOF, met de contractbreuk waardoor u schade ondervind.

Ik wens u succes!
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Verplichtingen/streken van ex firmant.:

afgescheiden vermogen vof?
      [Gesteld in Ondernemers advocaat]
2007-01-03 10:32:46
goedendag,mijn vraag :
      [Gesteld in WSNP]
2009-03-05 03:27:00
Firmant uit VOF laten uitschrijven
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2010-01-20 19:57:36
Kwijtschelding negatief eigen vermogen VOF
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2013-10-25 13:43:48
Vof of b.v i.v.m. eventuele uittreding oudste firm
      [Gesteld in Financieel]
2014-07-15 10:55:02

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258139
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+