Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Accountancy
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Accountancy en krijg online een antwoord van de specialist in Accountancy

Zelf een vraag over Accountancy? Klik hier.
Meer vragen over Accountancy.
De huidige beheerder van de rubriek Accountancy:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AccountancyVragen over Accountancy via RSS. Klik hier.
RSS over Accountancy op jouw website?Vragen over Accountancy op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AccountancyVragen over Accountancy via E-mail. Klik hier.

vof aansprakelijkheid

[Gesteld op: 27-08-2009]

Toelichting:
In 2005 een vof opgezet met mijn moeder,
de verdeling in het contract vastgelegd met 20% van mij 80% van mn moeder...
Hoe zit dat met schuld? Ik wil er graag uitstappen, maar er is een schuld bij de bank, waar we samen voor getekend hebben.. nu wil ik graag weten wat ik mee neem als ik eruit stap.. wat weegt zwaarder.. een vof contract ligt vast bij accountant, of een overeenkomst met de bank.. overigens heeft mn moeder er de afgelopen jaren 90% uitgehaald en ik 10%... wil het netjes afhandelen.. wat is de beste weg?
Antwoord:

Er worden vaak vragen gesteld over verdeling van bezittingen en schulden bij beeindiging van de VOF. Allereerst moet u beseffen dat deze bezittingen en schulden van de VOF zijn, en dat u deze niet zomaar er uit kan halen.
U heeft gelukkig een VOF-contract, en daar is altijd in beschreven hoe moet worden gehandeld bij beeindiging van de VOF. U moet dit dus er op nalezen. Overigens heeft dit VOF-contract alleen betrekking op de verhouding tussen u en uw moeder. Dit heeft geen werking naar derden toe, en derden kennen dit contract ook niet.
Op uw vraag of dat VOF-contract wel of niet zwaarder weegt dan de overeenkomst met de bank, moet ik dan ook antwoorden dat dit verschillende zaken zijn, en nooit met elkaar in strijd zijn.

De hoofdlijnen bij beeindiging van de VOF zijn als volgt: Allereerst moet gezamenlijk worden besloten of een van beide partners de onderneming wil voortzetten. Als dit het geval is, dan moetd e onderneming op zijn naam worden gezet bij de Kamer van Koophandel, en moet deze partner een nader te bepalen bedrag aan goodwill betalen aan de vertrekkende partner, verhoogd met het kapitaal dat reeds in de VOF zit.
Als geen van beide partners de onderneming wil voortzetten, dan zijn er 2 mogelijkheden: (1) verkoop aan een derde, of (2) liquidatie van de onderneming. Bij voortzetting door een derde zal deze nog goodwill betalen aan de VOF, bij liquidatie zullen er alleen opbrengsten zijn van verkoop van bezittingen.

In alle gevallen moeten de schulden door de VOF worden afgelost. Bedenk wel dat u hoofdelijk mede-aansprakelijk bent voor alle schulden van de VOF, en pas als alle schulden zijn afgelost kunt u daar geen narigheid meer uit verwachten.

Na afwerking van de opheffingshandelingen moet er een slotbalans van de VOF worden opgesteld. In deze balans ziet u een eigen vermogen van de VOF, zijnde het verschul tussen de bezittingen en schulden. Dit vermogen van de VOF bestaat uit de inbreng van u en uw moeder. Daar werd steeds de winstverdeling op bijgeboekt, en de opnames van u en uw moeder werden daarop afgeboekt.
Als uw moeder dus inderdaad veel meer heeft opgenomen dan u, dan zal haar kapitaal lager zijn. Nadat de slotbalans is opgesteld moeten de kapitalen worden afgerekend, zoals dit in deze slotbalans is gespecificeerd.

Als u het allemaal netjes wil afhandelen, dan moet u dus beginnen met samen met uw moeder er over te praten, en een besluit te nemen over voortzetting. Uw accountant kan u verder helpen met de financiele afhandeling.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Accountancy:
Code TabaksblatRA-Accountancy


Gerelateerde vragen aan vof aansprakelijkheid:

Wie aansprakelijk bij ongewenste dracht 2 jarige?
      [Gesteld in Hippisch recht]
2014-04-22 00:59:30
Is dit een geldige overeenkomst?
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2009-12-09 18:15:13
operatie baarmoeder
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2011-01-17 12:29:52
Bestuurdersaanspakelijkheidsverzekering
      [Gesteld in Vereniging van Eigenaren]
2013-11-05 11:59:07
aansprakelijkheisverzekering voor een vereniging
      [Gesteld in Schadeverzekeringen]
2010-02-24 13:40:39

Gemiddelde score Accountancy: 7.2 (994x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+