Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Kinderen » Groei & Ontwikkeling
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Groei & Ontwikkeling en krijg online een antwoord van de specialist in Groei & Ontwikkeling

Zelf een vraag over Groei & Ontwikkeling? Klik hier.
Meer vragen over Groei & Ontwikkeling.

Beheerder worden?

De rubriek Groei & Ontwikkeling heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Groei & Ontwikkeling Klik hier.

RSS over Groei & OntwikkelingVragen over Groei & Ontwikkeling via RSS. Klik hier.
RSS over Groei & Ontwikkeling op jouw website?Vragen over Groei & Ontwikkeling op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Groei & OntwikkelingVragen over Groei & Ontwikkeling via E-mail. Klik hier.

Mijn dochter slaapt 's nachts minder goed door.

[Gesteld op: 23-07-2007]

Toelichting:
Mijn dochter is 7 maanden en sliep altijd de hele nacht door. Nu wordt ze vaak wakker 's nachts en huilt dan hard. Soms is de speen geven voldoende, maar soms is ze echt over haar toeren en moet ze echt geknuffeld worden. Ook lijkt ze 's nachts soms honger te hebben, of is dat misschien troost, aan de borst? Sinds kort ben ik ook met de borstvoeding aan het afbouwen. Zou ze daardoor 's nachts ook wakker kunnen en zijn en meer trek hebben?
Het 's nachts wakker worden begon al voor het afbouwen van de borstvoeding.
vriendelijke groeten
H. Langeveld
Antwoord:
Beste H. Langeveld,

Uw vraag is voor vele mama's (en papa's) waarschijnlijk herkenbaar. Niet dat het minder lastig is! Vooral als uw kindje voorheen 's nachts goed door kon slapen. Ik zal hieronder een aantal tips geven. Welke geschikt is voor uw kindje is een kwestie van uitproberen en uw moederinstinct gebruiken. Dit laatste is zeker geen grapje; moeders weten vaak heel goed wat wel of niet werkt voor hun kindje. Het is mogelijk dat er een aantal factoren spelen.

Zelfzorg
Zorg voor uw kind is uiteraard belangrijk maar vergeet in deze uzelf ook niet! Kunt u (overdag) voldoende (bij)slapen? Het is namelijk belangrijk, als u merkt vermoeid te zijn, om voldoende rustmomenten in te lassen. Want hoe fitter u bent, hoe beter u er voor de kleine kunt zijn. Daarnaast heeft slaapdeprivatie de vervelende bijwerking, dat mensen ongeduldiger worden en meer aan zichzelf gaan twijfelen. Dus denk ook voldoende aan uzelf en probeer uzelf ook (weer eens) te verwennen (lekker naar de kapper ofzo)!

Wakker van de trek?
Benader uw kind positief als ze 's nachts huilend wakker wordt. Een lieve stem die de baby op haar gemak stelt doet meer goed dan een boze stem. Als zij 's nachts vaak haar speen kwijt is, doe dan een spuugdoekje door het speenringetje. Dat maakt het makkelijker voor je kleine om de speen zelf terug te vinden. Dat leren ze vlug.
U schrijft dat u aan het afbouwen bent met de borstvoeding en waarschijnlijk met opvolgmelk aan opbouwen? Het zou inderdaad kunnen dat uw dochter minder verzadigd naar bed gaat. Bij het drinken aan de borst is het moeilijk na te gaan hoeveel cc de baby werkelijk aan voeding heeft binnen gekregen (of u moet haar iedere keer wegen). Geeft u de laatste voeding aan de borst of krijgt ze de fles? Drinken aan de borst, als die optie mogelijk is, kan een positief effect hebben op de kleine. Maar let wel op, aangezien u aan het afbouwen bent kan het zijn dat uw melkproductie is afgenomen, waardoor de kleine te weinig voeding binnen kan krijgen. Als u flesvoeding geeft, kunt u in de laatste voeding wat rijstebloem doen. Dit is in de supermarkt te verkrijgen en er is geen suiker aan toegevoegd en glutenvrij. Mogelijk kan uw dochtertje hiervan beter doorslapen omdat ze langer verzadigd blijft. Let even op de speengrootte, waarschijnlijk moet u een 'M' hebben, omdat de voeding door de rijstebloem wat dikker wordt. Als u een Dodie 3-standenspeen heeft hoeft u geen andere speen de kopen. Stand 2 of 3 is dan voldoende voor de keline om de voeding eruit te krijgen. Ze moet door de wat dikkere voeding, meer moeite doen het uit de fles te krijgen. Ook dit kan een betere verzadiging opleveren.

Slaapgewoonten
Ieder kind heeft een eigen slaap/waak ritme, waar je in principe weinig aan kunt veranderen. Van nature willen kinderen altijd bij hun ouders zijn, dus ook 's nachts. Ze hebben grote behoefte aan lichamelijk contact, dat geeft een veilig gevoel. Dat ouders dat niet altijd willen is ook te begrijpen. Samen slapen wordt uit veiligheidsoverwegingen afgeraden, maar het maakt het er voor de kleine niet makkelijker op. Daarnaast kan het overstappen op de flesvoeding voor de kleine een beangstigende gebeurtenis zijn, zeker in deze periode, 7 maanden, waarin de baby beter onderscheid maakt tussen mensen. Ze is mogelijk eenkenninger aan het worden en heeft waarschijnlijk de voorkeur voor ÚÚn persoon, meestal de moeder. Aan de andere kant beseft de kleine nog niet dat als u 's avonds weggaat, dat u ook weer terugkomt, dit wordt objectpermanentie genoemd. Dus het besef, dat u er niet bent, als de kleine 's nachts wakker wordt, in combinatie met minder lichamelijk contact met u, en mogelijk toch wat hongerig, kan voor uw dochter onplezierig of erg beangstigend zijn. Er kan sprake zijn van verlatingsangst. Dus troosten en knuffelen, dus lichamelijk contact, en eventueel voeden is zeker aan te raden.
Probeer je kleine wel zoveel mogelijk in haar eigen bedje/wiegje te laten slapen. Als een baby lang huilt is de verleiding voor sommige ouders groot om hem/haar in bed te nemen. Dit kan naast verstikkingsgevaar een gewoonteprobleem opleveren. Dan wordt het later weer moeilijker om de kleine in hem/haar eigen bedje te laten slapen. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, dat voelt uzelf het beste aan.

Denk ook aan zoveel mogelijk rust en regelmaat. Misschien zijn er nog meer dingen anders geworden, waar de kleine sterk op reageert. Probeer voor het slapen gaan nog wat samen te doen, zoals een boekje lezen, knuffelen of leg haar lekker op uw buik. Vooral als u merkt dat de kleine voor het slapen al onrustig is. Houd ook de volgorde van de activiteit iedere avond zo veel mogelijk hetzelfde. Het gaat erom de voorspelbaarheid te vergroten. Alles in de wereld is nieuw voor de baby, en voorspelbaarheid en structuur geeft houvast en zekerheid van waaruit zij de wereld om haar heen kan gaan ontdekken. Zeg voor dat u de kleine in bed doet, dat het tijd is om te gaan slapen en dat u er morgen weer bent. Ook dit geeft uiteindelijk meer vertrouwen.
Als inslapen ook een probleem is, probeer dan even hoorbaar in een andere kamer aanwezig te blijven (strijken ofzo). U merkt snel genoeg of dat werkt of niet.

Om uw dochter minder angstig te laten worden als u weg bent, kunt u overdag kiekeboe-spelletjes doen. Zowel bij de kleine als bij u en met haar speelgoed. Dan leert uw dochter, dat als ze iets niet ziet, het niet betekent dat het ook weg is. U zult hier waarschijnlijk beiden veel plezier aan beleven. Ga ook af en toe uit het gezichtsveld van uw dochter en blijf heel langzaam aan steeds wat langer weg en kom dan weer terug. Ook op deze manier ontwikkelt zij het begrip dat u weer terug komt als u even weg bent. Vergeet niet dat objectpermanetie pas, op z'n vroegst, op 2-jarige leeftijd goed ontwikkeld is. Dus heb voldoende geduld met de kleine meid!

Mocht ondanks bovenstaande tips de slaapproblemen blijven bestaan, probeer dan het patroon radicaal te doorbreken. U kunt haar misschien 1 nacht uit logeren doen bij opa en oma of een goede kennis. De volgende dag houd u haar later op dan normaal en geeft u haar voor het slapen een bord pap (of melk met rijstebloem). Zulke veranderen doorbreken vaak het patroon en kunnen helpen!

Heel veel sterkte en veel plezier met de kleine toegewenst!

Met vriendelijke groet,

drs. M. van Doornik, Monique.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Mijn dochter slaapt 's nachts minder goed door.:

Opeisen erfenis
      [Gesteld in Notaris-Friesland]
2009-07-07 13:12:30
sprake van lichte kindermishandeling
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2009-08-28 13:33:59
docent en leerling in een conflikt
      [Gesteld in Lesmateriaal]
2010-12-19 17:16:38
Erfenis minderjarig kind
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2012-11-05 17:15:16
mijn dochter gaat trouwen
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2014-02-05 09:31:40

Gemiddelde score Groei & Ontwikkeling: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+