Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Strafrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Strafrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Strafrecht

Zelf een vraag over Strafrecht? Klik hier.
Meer vragen over Strafrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Strafrecht:
Naam: Mr. Mathieu van Linde, strafrechtadvocaat
Bedrijf: Eckert van linde van der zee advocaten
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 8.3 (van max. 10)
Meer informatie over Mr. Mathieu van Linde, strafrechtadvocaat vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over StrafrechtVragen over Strafrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Strafrecht op jouw website?Vragen over Strafrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over StrafrechtVragen over Strafrecht via E-mail. Klik hier.

dagvaarding of ingaan op transactievoorstel?

[Gesteld op: 19-08-2009]

Toelichting:
Een paar weken geleden ben ik aangehouden wegens het uiten van een eenvoudige belediging. De woorden die ik gebruikt zou hebben zijn 'vuile gek'. Ik kan mij niet herinneren of ik deze woorden wel of niet gebruikt heb, maar neem het voor waar aan aangezien het moeilijk te bewijzen is dat ik het niet gezegd zou hebben. Graag zou ik u willen voorleggen in welke context deze woorden (waarschijnlijk) geuit zijn door mij en u willen vragen of ik een kans maak bij de dagvaarding of beter in kan gaan op het transactievoorstel. Het volgende ging eraan vooraf: Ik was aan het klussen in mijn ouderlijk huis toen ik besloot even snel een broodje te gaan halen bij een winkel ÚÚn straat verder op. Omdat ik op de weg naar huis twee oude bekende tegenkwam, stopte ik even en at ik al pratend mijn broodje op. Vervolgens kwam er een politieauto langzaam aangereden. Zonder enige aanleiding werden ik en de twee andere jongens door ÚÚn van de politieambtenaren in de auto op agressieve en onheuse manier aangesproken. De woorden van deze agent waren: opzouten, wegwezen hier, nu moven, moven. Omdat ik zelf niet meer in de desbetreffende buurt woon, vroeg ik aan de twee andere jongens (in het marokkaans) of er ÚÚn of ander samenscholingsverbod van kracht was, dit bleek niet het geval. Omdat ik mij beledigd voelde en enigzins in mijn eigenwaarde was aangetast, vroeg ik de agent waarom ik moest moven. Ik houd er niet van om zo aangesproken te worden en wilde me niet zomaar laten wegjagen, ik was mij van geen kwaad bewust. De agent beval mij wederom op agressieve toon te vertrekken waarop ik de agent zei dat ik verder zou lopen zodra hij verder ging met rondrijden. Volgens de agenten heb ik aan deze woorden vervolgens vuile gek toegevoegd. Mijn vraag aan u is of van de uitspraak van de agent (''opzouten, wegwezen hier, nu, moven, moven") die op agressieve toon en zonder enige uitleg werd geuit geen escalerende en provocerende werking uitgaat, die mij beledigende uiting jegens de agent enigzins kunnen rechtvaardigen. Mocht dit het geval zijn dan wil ik graag gedagvaard worden en ga ik niet in op het transactievoorstel van 500 euro. Of maak ik volgens u geen kans en kan ik beter het transactievoorstel betalen? Bij de politie heb ik al een klacht ingediend betreffende de manier waarop ik aangesproken werd en de manier waarop ik vervolgens bij de aanhouding en het verhoor behandeld ben.
Antwoord:
Dit is lastig te beoordelen, omdat ik niet weet wat de politie precies heeft verklaard over het gebeuren. Als het daadwerkelijk zo gegaan is als u zegt en u kunt dat aantonen (door het horen van uw vrienden en de betreffende agent als getuigen bijvoorbeeld), dan sluit ik niet uit dat de politierechter u minder straf zal geven dan 500 euro.

Overigens zegt het feit dat u een klacht hebt ingediend over het optreden van de politie ook al wat. Het zou mooi zijn als daar inmiddels een uitspraak over is die u kunt overleggen aan de rechter. In ieder geval zou u de schriftelijk ingediende klacht aan de rechter kunnen overleggen, zodat u kunt aantonen dat u er echt werk van gemaakt hebt.

Daarentegen denk ik niet dat u zult worden vrijgesproken: 'vuile gek' is op zichzelf gezien beledigend. Er zijn mensen voor minder veroordeeld. 

Echter, ook het krijgen van een lagere straf of het kunnen doen van uw verhaal kan een belangrijke reden zijn om het transactievoorstel niet te voldoen.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Strafrecht:
Jeugdstrafrecht
Strafrecht-Belgie
Strafrecht-Drenthe
Strafrecht-Flevoland
Strafrecht-Friesland
Strafrecht-Gelderland
Strafrecht-Groningen
Strafrecht-Limburg
Strafrecht-Noord Brabant
Strafrecht-Noord Holland
Strafrecht-Overijssel
Strafrecht-Utrecht
Strafrecht-Zeeland
Strafrecht-Zuid Holland


Gerelateerde vragen aan dagvaarding of ingaan op transactievoorstel?:

Dagvaarding met verkeerde adres en naam
      [Gesteld in Strafrecht]
2008-03-25 10:24:52
reactie op antwoord van dhr J.J.A.P. van Breukelen
      [Gesteld in Strafrecht]
2008-10-22 19:46:15
Dagvaarding nietig door te laat ontvangen?
      [Gesteld in Strafrecht]
2009-06-03 22:40:29
Wel of niet knipperlicht aanlaten
      [Gesteld in Verkeer]
2010-06-08 17:51:03
Dagvaarding niet ontvangen, wat nu ?
      [Gesteld in Incasso]
2012-12-21 17:08:41

Gemiddelde score Strafrecht: 8.9 (16x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+