Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Accountancy
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Accountancy en krijg online een antwoord van de specialist in Accountancy

Zelf een vraag over Accountancy? Klik hier.
Meer vragen over Accountancy.
De huidige beheerder van de rubriek Accountancy:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AccountancyVragen over Accountancy via RSS. Klik hier.
RSS over Accountancy op jouw website?Vragen over Accountancy op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AccountancyVragen over Accountancy via E-mail. Klik hier.

Verlies ik mijn zelfstandigenaftrek?

[Gesteld op: 18-08-2009]

Toelichting:
Momenteel ben ik directrice van een eenmanszaak (met een idieel doel) en wil ik mijn activiteiten samenvoegen met een bestaande stichting (staat ook op mijn naam met hetzelfde idieele doel). Op dit moment ontvang ik zelfstandigenaftrek en betaal dus geen sociale lasten. Heb ik daar nog steeds recht op als ik in loondienst ga van de nieuwe stichting met dezelfde activiteiten? Ik wil me voor 20-23 uur op de loonlijst zetten van de stichting.

Daarnaast betaal ik met mijn eenmanszaak nu BTW over de deelnemerskosten die vrijwilligers betalen voor het uitzenden van vrijwilligers naar ontwikkelingslanden. Ik lever een zogenaamde "dienst" en betaal daarom BTW. Zal deze situatie wijzigen als ik over ga op deze nieuwe stichting?

Zijn er verder nog fiscale consequenties die voor mij van belang zijn in de overgang van zelfstandige naar het "in loondienst treden" van de nieuwe stichting?

Ik hoor graag van u.
Antwoord:

U heeft nu een onduidelijke situatie, als u zowel vanuit een eenmanszaak werkt, als voor een stichting, als ze beiden hetzelfde doel hebben. Het probleem is dat de opbrengsten van de eenmanszaak belast zijn met inkomstenbelasting, terwijl de inkomsten van de stichting onbelast is. Als de belastingdienst bij u een controle uitvoert, dan kan het zijn dat u hier problemen mee krijgt, omdat het  wellicht niet altijd duidelijk is welke opbrengsten van de stichting zijn, en welke van uw eenmanszaak. U loopt dan het risico van een naheffing inkomstenbelasting.

U geeft daarbij aan dat de stichting op uw naam staat. Dat kan niet, een stichting is van niemand. U zal wellicht bedoelen dat u een avnd e bestuurders bent. Bent u echter enig bestuurder, dan is de kans heel groot dat u problemen met de belastingdienst krijgt, omdat ze dan kunnen stellen dat de stichting alleen maar is opgericht om inkomstenbelasting te ontduiken.

Dit was uw vraag niet, maar het leek mij toch belangrijk om u hiervoor te waarschuwen.
Het vervolg: Als zelfstandige bent u niet verzekerd voor sociale lasten, en dat betekent dat u ook nooit recht heeft op een ww, wao, of zw-uitkering. Ik neem aan dat u zich hiervoor extra heeft verzekerd.
Als u in loondienst treed bij de stichting bent u in principe wel verplicht verzekerd voor sociale lasten. Een uitzondering hierop kan zijn als u deel uit maakt van het bestuur van de stichting. Dat is een grensgeval, en daarom raad ik u aan daar zekerheid over te verkrijgen van het UWV, omdat zij iedere situatie apart beoordelen.

Wat betreft de zelfstandigenaftrek: daar heeft u alleen recht op als u in het kalenderjaar meer dan 1225 uren besteed aan uw eenmanszaak. Als u voor 20-23 uren in loondienst gaat van de stichting blijft er weinig over voor de eenmanszaak. U zou de urennorm wellicht nog kunnen halen, maar het zal krap worden. Ik raad u dus aan uw bestede tijd goed bij te houden, zodat u later aan de belastingdienst kan aantonen dat u de norm heeft gehaald.

Wat betreft de BTW; het is aan de belastingdienst om te bepalen of uw activiteiten BTW-plichtig zijn. Als voor uw eenmanszaak is vastgesteld dat u BTW-plichtig bent, en u brengt deze activiteiten onder bij de stichting, dan zou het logisch zijn te verwachten dat de belastingdienst bepaalt dat de stichting ook BTW-plichtig zal zijn. U kunt hierover informatie krijgen bij de belastingdienst.

 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor het uitgebreide antwoord. Erg fijn. Toch zijn een aantal dingen mij niet helder. Ik hoop dat u mij daar alsnog antwoord op kunt geven. Ik zal ook nog even kort de situatie uitleggen. Ik werk nu als zelfstandige in de eenmanszaak en ben 1 van de bestuurders van de stichting. Ik wil deze eenmanszaak samenvoegen met de al bestaande stichting door het oprichten van een nieuwe stichting. Hier vallen dan alle activiteiten van deze twee organisaties onder. In de nieuwe stichting zal ik in loondienst treden voor 20-23 uur (deze uren steek ik nu in de eenmanszaak). Vervalt dan mijn zelfstandigenaftrek? is dit iets wat puur en alleen aan een eenmanszaak gekoppeld is? Of is er een soort gelijke regeling voor stichtingen?

2: Ik wil me graag in de nieuwe stichting verplicht laten verzekeren voor sociale lasten. Heeft u enig hoeveel procent ik van mijn inkomen moet afdragen? Ik besef dat het afhangt van het loon, maar kunt u een indicatie geven bij 20-23 uur per week?

Alvast bedankt voor de moeite. U heeft me in ieder geval op weg geholpen.

1: Heeft iemand die een van de bestuurders is van de stichting en bovendien in loondienst is van een stichting recht op zelfstandigenaftrek. Kortom: is deze aftrek alleen van toepassing op een eenmanszaak?
 
Antwoord Beheerder:
In mijn eerste antwoord gaf ik al aan dat een stichting wezenlijk iets anders is dan een eenmanszaak, o.a. vanwege het verschil in eigendom. U kunt de eenmanszaak dan ook niet samenvoegen met de stichting. U kunt wel (samen met andere bestuurders) een nieuwe stichting oprichten en daar de activiteiten van de eenmanszaak en de andere stichting in onder brengen, maar daarmee blijft dan de oude stichting bestaan, totdat u deze opheft (denk aan notariskosten). Maar waarom zou u dat doen? U kunt toch uw activiteiten van uw eenmanszaak in de bestaande stichting uitvoeren? Daar zijn maar weinig handelingen voor nodig, en dan kunt u in loondienst bij de bestaande stichting.

Wat betreft de zelfstandigenaftrek: deze is uitsluitend gekoppeld aan uw eenmanszaak, want als u in loondienst treed bij de stichting bent u voor dat deel geen zelfstandige meer (het woord zegt het al). Als uw eenmanszaak dus ophoudt te bestaan, vervalt uw recht op zelfstandigenaftrek. Voor stichtingen is geen uitzondering, want iedereen die voor een stichting werkt is in loondienst.

Als u verplicht bent verzekerd bij de stichting, dan worden er sociale lasten ingehouden, die afhankelijk zijn van de hoogte van uw loon, het aantal dagen waarop u werkt, maar ook de branche waarin u werkt. Ik kan dus zelfs geen gok voor u doen, daarvoor kunt u bij een loonbureau terecht. Wel kan ik u zeggen dat de omvang u mee zal vallen, en u bespaart natuurlijk ook premies, aangezien de arbeidsongeschiktheidsverzekering die u nu heeft kunt u opzeggen.
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Accountancy:
Code TabaksblatRA-Accountancy


Gerelateerde vragen aan Verlies ik mijn zelfstandigenaftrek?:

Werken voor PGB-bureau. O-urencontract/freelance ?
      [Gesteld in Freelance]
2008-02-11 14:34:33
Zelfstandigenaftrek en urencriterium
      [Gesteld in Accountancy]
2008-03-26 12:48:28
Bedrijf ingeschreven bij de KvK op 23 mei 2007.
      [Gesteld in Accountancy]
2008-07-23 15:10:52
belasting, inkomstenbelasting, btw bij eenmanszaak
      [Gesteld in Belastingen-Flevoland]
2008-10-04 12:48:33
Percentage Belasting bij Freelance werken
      [Gesteld in Freelance]
2009-01-29 17:48:51

Gemiddelde score Accountancy: 7.2 (998x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258146
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+