Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » NLP
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek NLP en krijg online een antwoord van de specialist in NLP

Zelf een vraag over NLP? Klik hier.
Meer vragen over NLP.
De huidige beheerder van de rubriek NLP:
Naam: Hans Dalhuijsen
Bedrijf: Institute of social engineering
Reactiesnelheid: 88 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Hans Dalhuijsen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NLPVragen over NLP via RSS. Klik hier.
RSS over NLP op jouw website?Vragen over NLP op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NLPVragen over NLP via E-mail. Klik hier.

Weghalen bij moeder?

[Gesteld op: 17-08-2009]

Toelichting:
Bedankt voor uw reaktie op mijn vraag. 3 jaar hou ik al het een en ander bij. Ze heeft al eens de kinderen weg gehouden bij hun vader. De jongste opa en oma laten bellen dat ze papa niet meer te zien zou krijgen. Ze is naar mijn mening erg labiel.
U bent niet in gegaan op de zelfmoordpoging. eerst ging het om frustratie (slaan,schoppen,schelden van haar partners in bijzijn van de jongens) maar nu slikt ze tientallen pillen om haar moeder te manipuleren. Dit in het bijzijn van haar moeder. Hulpdiensten zijn er aan te pas gekomen dus er is een melding van.
Wat doet dit met kinderen..zo`n labiele moeder ? Moeten /kunnen wij hun beschermen tegen evt. toekomstige zelfmoordpogingen?
Contact loopt redelijk via de exen. Co-ouderschap is eenzijdig door haar teruggedraaid. Jongens komen elk ander en weekend en in vakanties bij ons.
Antwoord:
Geachte vragensteller,

Uit uw extra informatie blijkt dat u al veel doet om een zaak te ‘bouwen’. De resterende vragen zijn de zelfmoordpoging en de labiliteit.
zelfmoord
Er zijn mensen die zelfmoord plegen en er zijn mensen die daartoe alleen pogingen doen. In NLP ga je ervan uit dat elk gedrag een positief doel heeft voor degene die het heeft en dat het ook hun ‘beste keuze’ is. De eerste categorie wil eruit stappen en dat lukt ook vrijwel altijd. Je hoort dan in hun omgeving: ‘We hebben het niet zien aankomen’ of zoiets.
De tweede categorie wil geen zelfmoord plegen maar door de ‘pogingen’ daartoe invloed uitoefenen op en aandacht vragen van mensen. Dit lukt goed bij mensen die op dat gebied normen hebben als:
- je kunt verantwoordelijk zijn of bent verantwoordelijk voor het welzijn van een andere volwassen persoon Dit leren kinderen door ouders die manipuleren: ‘als jij te laat thuis bent wordt mama verdrietig’. Dit leidt tot gedragsnormen als:
- je moet mensen altijd helpen als ze ziek zijn of als er iets mankeert (is afwijkt van een norm).
- je mag geen zelfmoord plegen of dit ook niet toelaten.
Heb je dit soort normen dan kun je niet vrijelijk omgaan met de problematiek van mensen die dit doen. Normen nemen je eigen verantwoordelijkheid over en maken je afhankelijk. Ook houden ze je vast aan de inhoud die niet belangrijk is voor wat er gebeurt.
Voorbeeld: ik werd eens ‘s nachts om drie uur gebeld door iemand die zei: ‘Als je me nu niet komt helpen dan spring ik voor de trein.’ (Inhoud: zelfmoord. Wat gebeurt: hij pleegt geen zelfmoord maar gaat daarmee midden in de nacht aandacht (acceptatie) afdwingen.)

Ga je hierop in, dan toon je dat je chantabel bent en geef je de ander macht over je. Mijn antwoord was: ‘Gelukkig is er nu een nachtnet, dan hoef je niet zo lang te wachten op de volgende trein.’ Daarna pas konden we omgaan met wat er echt speelde.
Uw verhaal toont dat de moeder dit patroon gebruikt om invloed uit te oefenen. Als u of oma aan haar aangeeft, dat zij geheel zelf mag bepalen zich van kant te maken, zal haar reactie iets hebben van een kind waarvan je het favoriete speelgoed afpakt. Daarna houdt het machtsspel op en is het zelfmoordprobleem weg.
Pleegt ze dan wel zelfmoord, bijvoorbeeld om haar gelijk te bewijzen, dan houd je dat toch niet tegen. Ze stapt dan in de andere categorie. Probeer je dat dan te verhinderen, dan gaat het machtspel gewoon weer verder.
Dus als moeder pillen wil slikken kan oma het beste reageren met iets in de sfeer van: ‘ik heb er ook nog wel een paar voor je en oh ja, als je ermee klaar bent, bel zelf de hulpdienst maar want ik ga nu naar de kapper. Deze film heb ik al eens gezien.’

Labiliteit
Er zijn veel soorten labiliteit. Dit ‘etiket’ wordt veel gebruikt door mensen die veel naar normen leven (afhankelijkheid). Normen bieden stabiel voorspelbaar gedrag dat voor de omgeving veilig is. Wordt iemand ‘labiel’ dan bestuurt deze zich in een genormeerde omgeving vanuit een ander deel van de hersenen. Dit gaat gepaard aan gevoelens, emoties en onvoorspelbaar gedrag.
Je kunt stellen dat de labiele persoon bezig is zijn wereldmodel te verbreden met een leerproces (op weg zijn naar meer mogelijkheden gaat alleen door buiten de normen te treden). Soms gaat dit op een onhandige manier. Ook hier geldt weer: het heeft een positief doel voor degene die het heeft en het is de beste keuze die hij/zij beschikbaar heeft.
Als het er ook van de omgeving gewoon mag zijn, kan het erachter liggende leerproces zich afwikkelen. Daarbij kan de persoon bijvoorbeeld een NLP assertiviteitstraining volgen of individuele begeleiding door een coach. Ik ben hier geen voorstander van therapie, daar therapie een afhankelijkheidsrelatie vooronderstelt, en daar ‘labiele’ mensen vaak zoeken naar nieuwe externe autoriteiten (in plaats van de oude normen) die ze verantwoordelijk kunnen maken voor hun eigen welzijn en waarvan ze weer lekker afhankelijk van kunnen zijn. Therapie is dus een afbreukrisico voor dit zoeken naar zelfstandigheid!
In uw geval is duidelijk dat ook dit labiele gedrag wordt gebruikt om aandacht van en invloed op de omgeving te krijgen.
Bedenk wel dat de omgeving deze invloed aan haar geeft, daar die het ongewenste labiele gedrag van de moeder wil gaan vermijden. De remedie is dus gewoon: laat het er gewoon zijn, dan vervalt het doel ervan (aandacht, invloed) en dan gaat het vanzelf over. Ook dan kan pas blijken of het echt een probleem oplevert, bijvoorbeeld voor de kinderen, en dan kan er actie ondernomen worden.
Uit uw verhaal blijkt steeds dat moeder alleen haar volwassen omgeving terroriseert. Haar kinderen zijn weliswaar getuigen, maar blijven zelf ongemoeid. Er lijkt mij geen direct gevaar voor de kinderen.
Het effect op kinderen kan zelfs positief zijn. Vroeger, toen de ‘gekken’ nog gewoon op straat liepen en elk kind wel ergens een ‘gekke henkie’ kende, leerde men daarmee ook omgaan met mensen die anders zijn. En vrijwel iedereen is het erover eens dat mensen toen meer interactief met elkaar omgingen dan tegenwoordig en hun omgeving als veiliger ervaren hebben dan nu.

Het beeld dat ik krijg is: in de interactie tussen de moeder, oma en de vader heeft moeder de overhand doordat zij gewoon haar wil oplegt en bij tegenstand dreigt met extreem gedrag (outfreaken) en zelfmoord.
Deze machtsbasis heeft u haar gegeven.
Toekomstige zelfmoordpogingen? NLP vooronderstelt ook: de betekenis van je boodschap is de reactie die je krijgt. Ofwel: u bent zelf verantwoordelijk voor uw communicatie die ertoe leidt dat zij kan dreigen met zelfmoord. Wilt u dit veranderen dan is het nodig zelf uw communicatie naar haar toe te veranderen, net zo lang tot zij dit wapen verliest (zie boven). Daarmee zijn ook de kinderen gediend.

Voorts is het handig om bij dit alles te bedenken dat kinderen op aarde zijn om leerprocessen te hebben vanuit de startpositie waar ze zijn. Zij kunnen veel leren van de communicatie met en tussen de ouders (hebben ze al gedaan) en daar in hun latere leven veel profijt van hebben, als ze maar leren dat iedereen zijn eigen leerprocessen mag hebben en daarbij ook recht heeft op zijn eigen ellende.
Het is niet goed om kinderen en volwassenen alsmaar hun leerprocessen af te nemen. Overregulering heeft een averechts effect.
Voorbeeld: Vroeger leerde ik door mijn vingers te branden dat de kolenkachel heet was. Daar heb ik nog steeds profijt van: ik weet dat dingen heet kunnen zijn en houdt daar rekening mee. Tegenwoordig leren kinderen vaak een norm zoals: als ik aan de kachel kom wordt mama boos. Dat heeft alleen een beperkende functie en als je eenmaal het huis uit bent moet je alsnog je vingers branden om te leren wat hitte is.
En zoals iedereen weet: leerprocessen hebben vaak een hogere prijs als je eenmaal volwassen bent.

tenslotte: Bent u geïnteresseerd om met deze materie op elk gebied meer mogelijkheden te creëren, dan is een goede NLP opleiding voor u wellicht interessant.

Met vriendelijke groet,

Hans Dalhuijsen
Beantwoord door:
Hans Dalhuijsen
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek NLP:
NLP Therapie


Gerelateerde vragen aan Weghalen bij moeder?:

Wat bedoelt mijn oma met haar vraag?
      [Gesteld in Dromen]
2008-03-20 09:35:35
Borderline moeder en bemiddelingsgesprekken
      [Gesteld in Borderline]
2009-07-20 09:02:35
Co-ouderschap met borderline patient
      [Gesteld in Borderline]
2009-09-29 11:16:30
Heeft mijn moeder recht op een deel van erfenis?
      [Gesteld in Suriname]
2011-09-20 00:29:10
Kunt u deze dromen uitleggen?
      [Gesteld in Geesteswetenschappen]
2012-02-05 18:37:52

Gemiddelde score NLP: 8.8 (165x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258130
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+