Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Utrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Utrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Utrecht

Zelf een vraag over Interieur-Utrecht? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Utrecht.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Utrecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Utrecht Klik hier.

RSS over Interieur-UtrechtVragen over Interieur-Utrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Utrecht op jouw website?Vragen over Interieur-Utrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-UtrechtVragen over Interieur-Utrecht via E-mail. Klik hier.

Hoe creeer ik veel licht in mijn appartement?

[Gesteld op: 16-08-2009]

Toelichting:
Mijn woonkamer is 23 m2. Een vierkante ruimte zonder rare hoeken of schuine wanden. EÚn wand met ramen op het zuiden. Vrij donker dus. Hoe creeer ik meer licht in mijn kamer? Dacht in eerste instantie aan een witte laminaatvloer en witte muren. Ben alleen bang dat het misschien erg steriel wordt. Of toch een lichte houtkleurige vloer? Is wel weer erg safe... Qua meubels heb ik eigenlijk alleen een chocolade bruine bank die meegaat (rvs onderstel)

En moet ik alle muren juist wit laten of 1 muur in een contractkleur verven? (ik hou niet van felle kleuren)

Ik hoop dat iemand mij kan adviseren.
Antwoord:

Lichte kleuren weerkaatsen meer licht dan donkere kleuren. Die absorberen juist licht. Wil je veel licht in je appartement, dan moet je veel lichte of witte tinten gebruiken. Maar het is echt niet nodig om alleen maar spierwitte muren en een witte vloer te nemen. Houd de vloer wel heel licht, wit lijkt me een goede keus, of whitewash maar heel licht grijs is ook een prima. De vloer beslaat namelijk een groot oppervlak van de ruimte en is erg sfeerbepalend. Een donkere vloer maakt de ruimte direct een stuk minder licht. Met zo’n witte/lichte vloer, mogen de muren best een tint krijgen. Geen donkere kleuren, maar spierwit hoeft echt niet. Kies voor drie muren een mooie off white en schilder één muur in een accentkleur. Zo blijft de ruimte een licht karakter houden en wordt het toch niet steriel of saai. Kies als accentkleur ook een niet te donkere kleur. Met drie muren offwhite (licht dus) geeft bijvoorbeeld een kleur als Forel (een warme grijsbruine kleur) van Histor al genoeg contrast. Je kunt ook kiezen voor een lichtgrijze tint, of een vergrijsd groen, net wat je zelf het meest aanspreekt. Of wat denk je van een mooie zachte wat vergrijsde roze kleur? Mooi bij de chocoladebruine bank! (maar grijs en groen gaan ook heel goed samen met donkerbruin) Als je niet van felle kleuren houdt, en toch wat kleur wilt, kies dan vergrijsde tinten. Dat zijn tinten die minder pigment bevatten dan de fellere kleuren. Vraag hierover in een goede verfzaak om advies. Houdt de hoeveelheid donkere meubels en objecten beperkt. Een of twee donkere meubelstukken is prima, maar wissel af met lichtere spullen. Je kunt ook donkere accessoires kiezen, als je er maar voor zorgt dat ze een niet te groot oppervlak beslaan. Zorg er ook voor dat je lichte meubels enigszins contrasteren met de vloer en wanden. Dus ook weer niet alles wit. Of gebruik verschillende wittinten en wissel lichtere en donkere witten af. Zo ontstaat er een subtiel contrast en wordt het zeker niet steriel. Kortom zorg voor een mooie mix. Verder houd je een ruimte licht en open door niet te veel meubels te plaatsen. Ook kun je kiezen voor meubels op hoge(re) poten (alleen als je hier van houdt). De ruimte onder de meubels laat ook licht door. Of kies meubels die op een andere manier lichte doorlaten, bijvoorbeeld een stoel met een opengewerkte rugleuning in plaats van een hele dichte.

Ik geef je tot slot nog wat algemene tips over kleur en kleurgebruik.

·         Maak bij voorkeur een kleurenplan voordat je een ruimte gaat inrichten. Een kleurenplan voor een ruimte kan gemakkelijk vijf of zes kleuren bevatten. Een aantal lichtere tinten, een (of twee) accent kleuren en één of twee donkere kleuren. Betrek in het kleurenplan alle materialen, meubels en voorwerpen die in de kamer komen.

·         De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleur, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.

·         Het aanbrengen van kleine kleurnuances binnen één kleurtoon verlevendigt een ruimte Denk maar aan de natuur. Waarom vinden we dat zo mooi? Omdat er wel duizenden verschillende tinten bruin of groen of geel in voorkomen. Als je bij de inrichting van een ruimte ook meer verschillende kleurnuances aanbrengt, kun je dat effect benaderen. Dus gebruik binnen een kleurtoon, meerdere nuances (licht en donker).

·         Haal verfstalen of liever nog grotere stalen in huis en bekijk ter plekke hoe de kleuren eruit zien, hoe ze bij elkaar passen en hoe ze elkaar onderling beïnvloeden. Leg er ook de stoffen en andere materialen naast. Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, een groot verschil

·         Weet je nog niet goed welke kleuren/sfeer of stijl je wilt, maak dan een sfeercollage. Een sfeercollage is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting en/of nieuwe kleuren. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, stof, verfstaaltjes, en kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. Je kunt weer iets toevoegen of weghalen als het toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de sfeer uitademt die je voor de ruimte zoekt.

·         Het is handig om eerst de vloer te kiezen. De keuze in vloerkleuren is namelijk beperkter dan verfkleuren.

·         Bekijk verfkleuren voor de wand niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.

·         Bekijk verfstalen/kleuren (hoe groter hoe beter) altijd ter plekke (het licht in je huis is anders dan in de winkel). Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, een groot verschil.

 

Veel succes.

 

Met vriendelijke groet,


Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e
info@havenaarinterieurs.nl

w www.havenaarinterieurs.nl

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Hoe creeer ik veel licht in mijn appartement?:

welke kleur "wit" muren bij kersenhouten meubels
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-05-18 16:41:17
kleuradvies kamer met weinig licht op het westen
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-06-16 13:23:08
Mistlampen in combinatie met stads-/parkeerlichten
      [Gesteld in Politie]
2010-07-31 17:33:28
Betrefd huiskamer.
      [Gesteld in Interieur]
2011-01-31 17:52:55
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55

Gemiddelde score Interieur-Utrecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+