Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Buitenl. werkgever en opbouw aanmerkelijk belang

[Gesteld op: 13-08-2009]

Toelichting:
Hallo,
Ik overweeg in loondienst te gaan bij een buitenlands bedrijf zonder vestiging in NL. Na enige tijd bouw ik een belang op in deze divisie. Welke overweging gelden om een B.V. op te zetten en hoe en wat met pensioen en aansprakelijkheid?
Antwoord:

U stelt de vraag heel kort, maar als ik het goed begrijp denkt u er over om een eigen B.V. op te richten om daarin het aandelenbelang in de divisie onder te brengen. Of dat verstandig is is afhnakelijk van de omvang van het aandelenbelang. Als dit minder is dan 5 % van het totale aandelenpakket moet u de waarde van dit belang voor de inkomstenbelasting opgeven in Box 3. Ontvangen dividenden zijn daarbij onbelast. Als het belang echter meer is dan 5 %, dan moet u dat voor de inkomstenbelasting aangeven in Box 2, en 25 % belasting betalen over alle dividendopbrengsten. Om dit te vermijden wordt er vaak een eigen B.V. opgericht zoals u bedoelt, omdat deze B.V. dividenden onbelast kan ontvangen. Wel is het zo dat als deze B.V. dividend aan u wilt uitkeren, dat dan alsnog 25 % belasting moet worden betaald.
Een andere afweging is het feit dat latere aandelenverkoop makkelijker is als er een eigen B.V. is opgericht, omdat ook dan geen belasting betaald hoeft te worden over de opbrengsten.

U kan met uw vraag ook bedoelen een management-B.V. op te richten, waar u in dienst komt, en waarbij uw werkuren worden doorbelast aan de divisie. Als dit uw vraag is, dan moet ik u teleurstellen: als u uitsluitend voor de divisie werkt, dan merkt de belastingdienst dit aan als een dienstverband bij die divisie, en is deze divisie verplcht in Nederland loonbelasting op uw loon in te houden, en af te dragen. Het maakt daarbij niet uit dat u een eigen B.V. heeft, omdat deze dan alleen is opgezet om belasting te besparen, en dat is niet toegestaan. U moet dan zeker minimaal 4 opdrachtgevers per jaar hebben om dit te kunnen laten slagen.

 
Reactie vraagsteller:
Ok, dank voor deze heldere weergave. Hierbij wat achtergrond: Tijdens het loondienstverband zal dit belang bij aanvang ca. 25% bedragen en een geringe waarde vertegenwoordigen. Er zijn geen dividendopbrengsten. Na ca. 1,5 jaar zal het belang ruim 60% bedragen en een aanzienlijk hogere waarde vertegenwoordigen. Wat is in deze -gelet op het antwoord- wijsheid aangaande rechtsvorm en fiscaliteiten? Buitenland is overigens Suisse
 
Antwoord Beheerder:
Zoals uit mijn eerste antwoord blijkt moet u in dit geval de opbrengsten van de aandelen aangeven in Box 2, en betaalt u daar 25 % belasting over. Deze opbrengsten zijn de ontvangen dividenden, en de opbrengst bij verkoop. U geeft aan dat er geen dividenden zijn, maar dat betekent waarschijnlijk dat er wel een waardestijging van de onderneming wordt verwacht, en daar moet u t.z.t. bij verkoop belasting over betalen. Als u dit wilt voorkomen/uitstellen, dan is het wijs een B.V. hiervoor op te richten. Houdt hierbij wel rekening met de oprichtingskosten van de B.V. van circa 1.000 euro, en de jaarlijkse kosten van het opstellen van de jaarrekening en het indienen van de aangifte vennootschapsbelasting.
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Buitenl. werkgever en opbouw aanmerkelijk belang:

wanneer loon na ontslag?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-07-18 11:00:06
Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
verdelen contracturen
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2010-07-04 22:54:11
Minuren mee naar volgend kalenderjaar...mag dat?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-03-21 11:02:33
uitbetalen verlofdagen ná einde contract:
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-11-20 12:42:52

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+