Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Beeindiging vof,ingebracht eigen geld?

[Gesteld op: 07-08-2009]

Toelichting:
Ik sta op het punt om na 3 jaar mijn vof in de autoonderdelente beeindigen ivm tegenvallende resultaten en te weinig inzet van mijn partner.
Nu weet ik dat we beiden verantwoordelijk z ijn voor de lopende zaken zoals huur pand,rekening etc.Het bedrijf draaid in de min oftewel we halen er ook geen salaris uit,we hebben het er altijd bijgedaan als een soort hobby.Nu is mijn vraag,hoe zit het met eigen financiele inbreng kwa afwikkeling.Ikzelf heb minder ingebracht dan mijn compagnon maar daar in tegen heb ik veel meer uren in het bedrijf gestoken.Tevens staat nergens beschreven wat we beiden hebben ingebracht oftewel we kunnen wel een inschatting maken maar ?Kan mijn compagnon dit nog verhalen op mij,want hij is het er niet mee eens dat ik er nu mee wilt stoppen en dat hij met een financele strop zit,want dat geld wat hij ingebracht heeft is in de jaren de helft van verloren gegaan kwa verkeerde investeringen.Andere vraag is daarna nog heeft dit ook nog belastingtechnisch gevolgen.
Ik hoor het graag van u.
Peet Tellenkamp.
Antwoord:

Mijn standaardantwoord bij vragen over ontbinding van de VOF is: lees na wat hierover in het VOF-contract is opgenomen, want daar staat alles in beschreven.
U geeft echter aan dat nergens staat beschreven wat u beiden heeft ingebracht.  Dat zou dus betekenen dat u geen VOF-contract heeft. Dat is dom, maar het komt helaas vaker voor dat men denkt dat men wel zonder kan. Een VOF duurt nooit levenslang, en dus moet je vooraf al goede afspraken maken over ontbinding.

U heeft dus kennelijk ook geen adviseur die u terzijde staat. Ik hoop dan wel dat u ieder jaar een jaarrekening heeft laten opstellen, anders worden de problemen nog groter. Ervan uitgaande dat u wel beschikt over een jaarrekening: in de balans is het vermogen van de VOF opgenomen, gesplitst in het kapitaal van u, en het kapitaal van uw partner. Dit kapitaal bestaat dan uit de optelsom van uw eerste inbreng en de winstaandelen, en wordt verminderd met de prive-opnames. In dat geval is het bij ontbinding heel makkelijk: verkoop alle bezittingen, en dan blijft een kapitaal over wat u volgens die jaarrekening over u beiden kan verdelen. Omdat u eerst minder had ingebracht, betekent dat ook dat uw vermogen nu wellicht lager is dan dat van uw partner.

Dat uw partner het vervelend vind als wordt gestopt, omdat hij veel geld is kwijtgeraakt, dat valt onder het ondernemersrisico. Daar valt niets aan te doen, is weggewerkt in de boeken, en heeft hem een aftrekpost voor de belastingen opgeleverd. Dat heeft hier dus niets mee te maken.
Als hij de onderneming voort wil zetten, dan kan dat, maar dan moet hij u dus een bedrag betalen van tenminste uw kapitaal zoals dat blijkt uit de jaarrekening. Overigens, als dit kapitaal negatief is, dan moet u aan hem betalen.
Let bij de ontbinding van de VOF wel op dat uw aansprakelijkheid voor schulden van de VOF wordt beeindigd, wat alleen lukt als alle schulden worden afgelost. Denk hierbij ook aan de melding aan de bank van de uitttreding, en de uitschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Tot slot: er wordt een laatste jaarrekening opgesteld, met een winst- en verliesrekening. Het resiultaat volgens deze winst- en verliesrekening geeft u aan in uw aangifte inkomstenbelasting (verlaagd met ondernemersaftrek, winstaftrek etc) en daarover draagt u belasting af. Daarna heeft u alle belastingen afgerekend.

 
Reactie vraagsteller:
Dank u,Oftewel het kapitaal wat over blijft na eindafrekening ten gunste van mij moet ik dus afgerekend krijgen van mijn compagnon,duidelijk,maar het bedrag van mijn compagnon,als voorbeeld,als dat op 80.000 euro staat ,maar dat staat niet op de bank als geld maar als handelswaar in het bedrijf,hoe zit dat dan?
En als dat bedrag kwa handelswaar minder is(bijv.60.000)betekend het dan dat die 20.000 aangevuld moet worden door ons beiden..
ps,we hebben wel een vof contract,alleen staat er nergens beschreven kwa financiele inbreng per persoon,omdat dit geleidelijk per jaar is opgebouwd,is wel terug te vinden in de jaarrekeningen.
Alvast bedankt.
Peet Tellenkamp
 
Antwoord Beheerder:
Als er een balans wordt opgesteld ziet u aan de linkerzijde een opsomming van bezittingen, waaronder investeringen, voorraden, en bank. Aan de rechterzijde van de balans is aangegeven hoe deze bezittingen zijn gefinancieerd, met eigen vermogen (kapitaal), langlopende en kortlopende leningen. De linkerzijde en rechterzijde van de balans zijn altijd in evenwicht.
Uw vraag is dus: als aan de rechterzijde van de balans een kapitaal van uw partner is opgenomen van 80.000 euro, en aan de linkerzijde van de balans staat aan voorraden 60.000 euro, hoe zit het dan met het verschil van 20.000 euro?
Mijn antwoord daarop: dat moet blijken uit de balans, omdat deze in evenwicht is. Dat kan bijvoorbeeld op de bankrekening staan, of zijn geinvesteerd. Als we heel simplistisch zeggen dat dat niet het geval is, en dat er aan bezittingen alleen maar de voorraden van 60.000 euro zijn, terwijl uw partner aan kpitaal € 80.000 heeft staan, dan moet het wel zo zijn dat u een negatief kapitaal heeft in de VOF. Dat betekent dat u een bedrag moet betalen aan de VOF. Maar nogmaals, dat moet blijken uit de balans, en als u twijfelt over de juistheid raad ik u aan om iemand met boekhoudkundige kennis te raadplegen.
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Beeindiging vof,ingebracht eigen geld?:

onteigening na 25 jaar
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-10-16 08:57:44
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
hulpverlener haakt af
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-30 11:14:07
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+