Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

Probleem met boom van overbuurman

[Gesteld op: 02-08-2009]

Toelichting:
Wij zitten met het volgende probleem. De overbuurman heeft een boom in zijn tuin staan van ongeveer 20 meter hoog. Deze boom heeft een veel te groot bladerdek en hij kan het gewicht van de dikke takken niet dragen. In de voorgaande jaren is de boom steeds schuiner gaan staan. De boom staat volledig op de grond van de buurman en ook de takken hangen niet in onze tuin (wel boven de auto). Onze vrees is dat bij storm de boom omvalt of dat er takken afbreken en hierbij de auto en de gevel van ons huis beschadigd raken. We hebben de kwestie aan de buurman voorgelegd maar deze wuift het probleem weg, de boom zou naar zijn mening geen kwaad kunnen omdat er niks mis mee is. Hoe moeten wij deze kwestie aanpakken? Moet er een specialist bij komen om te beoordelen of de boom gezond is of mogelijk een gevaar vormt? Of moeten wij ons probleem voorleggen aan gemeente of politie?
Antwoord:
Hoe oud een boom kan worden is afhankelijk van de soort en de groeiplaatsomstandigheden. Hetzelfde geldt voor de risico's van oudere bomen. Van bomen met relatief zacht hout (wilg, berk, populier) zullen makkelijker takken afbreken dan van bomen met hard hout (eik, beuk, noot). Sommige soorten hebben een penwortel, waardoor ze doorgaans stevig en diep geworteld zijn. Andere boomsoorten wortelen juist tamelijk oppervlakkig maar breed verspreie en ontlenen daar hun verankering aan. Staat een boom in een zware, voedselrijke grond, dan zal hij snel groeien. Is er daarbij sprake van een hoge grondwaterstand, dan zal hij niet diep wortelen. Is de ruimte voor de wortels beperkt, bijvoorbeeld omdat de boom naast een muur staat (waar geen wortels door heen kunnen groeien, maar ook niet eronder omdat er geen water te vinden is) dan kan een grote boom soms een klein of onevenwichtig ontwikkeld wortelgestel hebben.
Zijn de kroon of het wortelstelsel onevenwichtig ontwikkeld, dan kan de boom gevoelig worden voor wind, en, al leek hij stevig te staan, toch plotseling omwaaien. Ook bij een boom die voorheen gezond en evenwichtig opgebouwd was kan dit verschijnsel zich voordoen, als er eerder een grote hoofdtak uitgebroken is of als een voor de verankering belangrijke wortel afsterft. U kunt er het beste een deskundige ter plaatse naar laten kijken. De gemeente en de politie zullen u niet verder helpen. Als naar oordeel van de deskundige de boom geen gevaar oplevert bent u in ieder geval gerustgesteld. Wordt er wel een risico geconstateerd dan kunt u wellicht de buren op de hoogte stellen en een gezamenlijke oplossing zoeken. Lukt dat niet dan kunt u eventueel via de rechter maatregelen af laten dwingen. Een jurist kan u hier meer over vertellen.
Veel informatie over de rechten en plichten van boombezitters en de buren is te vinden in de uitgave 'Bomen met je Buren'. Uitvoerige informatie over wetten en regels rond bomen staan beschreven in het boekje 'Bomen en Wet'. Beide uitgaven van de Bomenstichting zijn ook online te bestellen via www.bomenstichting.nl. Ook kan de Bomenstichting om advies gevraagd worden.
Een deskundige adviseur kunt u vinden via de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur (www.nvtl.nl) of de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (www.vhg.org).
Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan Probleem met boom van overbuurman:

Wat is de gemiddelde levensduur van een populier
      [Gesteld in Tuin]
2007-11-13 11:51:01
Populier kappen
      [Gesteld in Tuin]
2009-03-20 09:07:21
(augustus) olijfboom wordt dor
      [Gesteld in Planten]
2009-08-13 11:39:31
Mag de buurman eisen dat onze boom gekapt wordt
      [Gesteld in Tuin]
2009-08-17 22:06:45
Trompetboom verplaatst
      [Gesteld in Bomen]
2012-04-01 09:44:11

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+