Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Administratie » Loonadministratie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Loonadministratie en krijg online een antwoord van de specialist in Loonadministratie

Zelf een vraag over Loonadministratie? Klik hier.
Meer vragen over Loonadministratie.

Beheerder worden?

De rubriek Loonadministratie heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Loonadministratie Klik hier.

RSS over LoonadministratieVragen over Loonadministratie via RSS. Klik hier.
RSS over Loonadministratie op jouw website?Vragen over Loonadministratie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over LoonadministratieVragen over Loonadministratie via E-mail. Klik hier.

Termijn loonadm. na beeindiging arbeidscontract?

[Gesteld op: 30-07-2009]

Toelichting:
Welke termijn na beŰindiging arbeidscontract (vast) kan een werkgever nog loonadministratieve zaken verrekenen?
Per 1 augustus is mijn arbeidscontract (om bedrijfseconomisch redenen) ontbonden. Er zijn grove fouten gemaakt m.b.t. een levensloopverzekering. De hoofdverzekeraar wil, afhankelijk van het onderzoek, mij misschien het bedrag (ong. E. 1100) totaal terugbetalen. Zal hij dat via de werkgever moeten uitkeren? Kan dit, nu mijn arbeidscontract ontbonden en eindafrekening heeft plaatgevonden, nog verrekend worden? Zo ja tot welke termijn kan dat nog? Welke constructie is anders mogelijk?
groetjes Susan
Antwoord:
De uitkering kan zowel via de verzekeraar of via de (ex) werkgever uitbetaald worden. Dit is afhankelijk van wat beiden met elkaar via de polisvoorwaarden hebben afgesproken. U bent ook een partij in deze overeenkomst, u kunt daarom vragen naar de voorwaarden bij opname/afkoop.

Verloopt de uitkering via de verzekeraar dan zal deze u om aanvullende persoonsinformatie vragen, u wordt dan namelijk opgenomen in de salarisadministratie van de verzekeraar.

Vaker komt voor dat de verzekeraar alsnog de werkgever zal opdragen het bedrag aan levensloop via de salarisadministratie aan u uit te keren.

Er bestaat daar geen vaste termijn voor, behalve de termijnen die genoemd staan in de polisvoorwaarden. Fiscaal gezien is het wel zo dat wanneer de verzekeraar u meedeelt dat u recht heeft op een bedrag, het voor u volgens de fiscale wetgeving "vorderbaar en inbaar" wordt.
Degene die u het bedrag uitkeert dient het op grond van deze fiscale termen vervolgens in het loontijdvak te boeken waarin u de mededeling is gedaan. Ook al bent u uit dienst en heeft u een eindafrekening gehad, dan nog kan het zijn dat de verzekeraar uw ex-werkgever opdraagt het uitkeringsbedrag aan u te vergoeden als dit zo ook in de polisvoorwaarden staat. Raadzaam is om dit op te vragen bij uw verzekeraar.

De uitkering zal belast gaan worden via de groene belastingtabel - loon uit vroegere dienstbetrekking. Het verschil tussen de witte tabel (loon uit tegenwoordige dienstbetrekking) en de groene tabel is de arbeidskorting. Via de groene tabel wordt er geen arbeidskorting toegepast, u bent immers uit dienst daardoor bestaat er geen recht meer op de arbeidskorting.
U heeft wel recht op de jaarlijkse levensloopkorting, u krijgt korting (lees belastingvrije som) over het aantal spaarjaren. Degene die het bedrag aan u uitkeert dient daar rekening mee te houden.

U geeft aan dat er grove fouten zijn gemaakt mbt de levensloopverzekering, dit maakt mij enigszins nieuwsgierig. Levensloop is op zich administratief gezien een eenvoudig product. Er wordt door de werknemer bedragen ingelegd via inhouding op het salaris, de werkgever draagt het vervolgens af aan de verzekeraar/levensloopinstelling, de verzekeraar/levensloopinstelling verstrekt bewijzen van spaarsaldi en de werknemer neemt het op enig moment spaarsaldi later weer op.  Grove fouten lijken m.i. toch eenvoudig te kunnen worden uitgesloten.

Succes en vriendelijke groet.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Termijn loonadm. na beeindiging arbeidscontract?:

Outplacement, beeindigingsovereenkomst?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Holland]
2010-03-01 22:27:22
Arbeidsrecht bij zwangerschap.
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-09-09 13:30:59
Arbeidsrecht
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-06-15 13:08:24
heb ik recht op een uitkering na strafontslag
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-07-07 19:24:33
opzegtermijn
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Holland]
2007-09-26 09:30:10

Gemiddelde score Loonadministratie: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+