Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geneeskunde » Neurologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Neurologie en krijg online een antwoord van de specialist in Neurologie

Zelf een vraag over Neurologie? Klik hier.
Meer vragen over Neurologie.

Beheerder worden?

De rubriek Neurologie heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Neurologie Klik hier.

RSS over NeurologieVragen over Neurologie via RSS. Klik hier.
RSS over Neurologie op jouw website?Vragen over Neurologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NeurologieVragen over Neurologie via E-mail. Klik hier.

Wat voor coma's zijn er en wat is vooruitzicht?

[Gesteld op: 30-07-2009]

Toelichting:
Mijn moeder ligt in het ziekenhuis na een herseninfarct. Hersenstam , zegt de neuroloog nadat de CT scan niks aangaf. Kans op herstel zeeer laag. Maar in wat voor toestand is ze nu? Ze ademt zelfstandigt en krijgt een vochtinfuus waarvan ik zie dat de hoeveelheid vermidert wordt met de tijd. Ze lijkt wel te slapen maar reageert niet of nauwelijks op prikkels, het lijkt allemaal heel reflex-achtig. Maar wel een keer een traan uit een oog zien rollen bv. We hadden vandaag al een gesprek met de begrafenisondernemer. Maar ik vraag me toch af in wat voor toestand ze nu eigenlijk is. En kan ze echt niet meer wakker worden. Voeding geven ze ook niet omdat ze zeggen in het ziekenhuis dat ze daar in kan stikken, ook bij vloeibare voeding door reflux... Ik krijg momenteel de neuroloog moeilijk te pakken, dus probeer ik zo wat advies in te winnen, zuiver als achtergrondinfo voor mijn begripvorming.
Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Hartelijk dank voor uw vraag. Een patiënt in coma is voor de omgeving altijd ontzettend moeilijk. Het lijkt altijd of dat de patiënt in slaap is. Je kunt door het alleen kijken naar de patiënt niet beoordelen wat er precies aan de hand is.

 

Er zijn veel verschillende “vormen van coma” variërend van totaal geen hersenactiviteiten tot meer een diepe slaaptoestand of laag bewustzijn toestand.

 

De hersenstam is het grote regelcentrum van onze hersenen. Wanneer deze “uitgeschakeld” wordt, door bijvoorbeeld een infarct in de hersenstam, dan vallen heel erg veel vitale functies uit. En is zelfstandig leven zonder hulpmiddelen niet meer mogelijk. De reflexen vallen weg, dus ook de slikreflex. Het toedienen van vloeistof of voedsel kan dan het gevaar geven van verstikking.

 

Wanneer iemand in coma is, is er een heel protocol wat gedaan wordt in het ziekenhuis om te bepalen hoeveel hersenactiviteiten er nog is. En of er überhaupt nog een kans is op herstel. U moet er vanuit gaan dat dit altijd uiterst zorgvuldig wordt gedaan.

Ik ken het dossier van uw moeder natuurlijk niet dus ik kan alleen wat algemene opmerkingen maken. Maar ik vermoed dat u moeder in een vegetatieve coma is. Iemand kan vanuit een diep coma in een vegetatieve toestand terecht komen. Sommige lichaamsfuncties komen dan weer terug, zoals het openen van de ogen, geeuwen en het maken van bewegingen met ledematen en hoofd. Ook is de slaap- en waakcyclus weer redelijk normaal. Bewust bewegen of nadenken is echter vaak niet meer mogelijk. De vegetatieve toestand leidt meestal tot blijvend verlies van hersenfuncties en kan erg lang duren. Voor familie is dit vaak een moeilijk te accepteren situatie.
De kans dat iemand uit een langbestaande vegetatieve toestand ontwaakt en een zelfstandig leven kan leiden is vrijwel nihil. Er kan dan ook in overleg met de familie worden besloten om behandeling te staken. De verdere zorg is dan vooral gericht op het bestrijden van pijn en andere ongemakken en op het goede voeding en verpleegkundige zorg.

Met vriendelijke groet,

 

Marieke Zegelaar, DC

Chiropractor

www.kliniekatlas.nl

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Neurologie:
NeurofeedbackQEEG


Gerelateerde vragen aan Wat voor coma's zijn er en wat is vooruitzicht?:

Insuline / Alcohol
      [Gesteld in Zelfdoding]
2009-11-03 16:42:08
Van hoeveel slaappillen kan je in coma geraken?
      [Gesteld in Zelfdoding]
2010-01-26 20:18:37
Is Rivotril niet afdoende dan?
      [Gesteld in Zelfdoding]
2010-06-01 06:31:27
Hoe kan ik in coma raken??!!
      [Gesteld in Dood]
2012-01-06 19:58:30
Kun je in coma raken als je lang niet hebt geslape
      [Gesteld in Geestelijke Gezondheid]
2012-09-06 22:28:33

Gemiddelde score Neurologie: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+