Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

uitkopen vof partner

[Gesteld op: 27-07-2009]

Toelichting:
Ben samen met een partner een vof begonnen, deze partner heeft niet de vereiste papieren die hij wel zei te hebben voor dit werk.
Hij is vaak ziek, en zet zich totaal niet in voor de zaak. We hebben afgesproken met drie getuigen dat hij per 1 april er uit stapt en hebben hem een riante afkoopsom aan geboden. Deze is door een externe fiscalist uitgerekend over drie maanden dat hij er wel was. Ok heeft hij een formulier getekend waarin ik akkord ga dat hij weer voor zichzelf wil werken. Nu is hij als een blad omgeslagen en wil hij mij voor een willekeurig bedrag uitkopen en de vof zelf voortzetten, hier is hij alleen totaal niet geschikt voor. Wat te doen?
Antwoord:
Het voortzetten van de VOF door beide partners is duidelijk geen optie. Er moet dus 1 van beide partners uittreden. In dat geval raad ik u aan om uw VOF-contract hierop na te slaan, omdat daar precies in is uitgewerkt hoe er moet worden gehandeld in deze situatie. Ik hoop wel dat u een VOF-contract heeft, want dat wordt helaas te vaak nog vergeten.
Heeft uw partner het recht nog om te kiezen voor het voortzetten van de onderneming? Als ik kijk naar de verrichte handelingen dan was het duidelijk dat er een accoord was over zijn uittreding. Alleen was er over het bedrag van de afkoopsom nog een overeenstemming. In dat kader denk ik dat hij zijn rechten heeft verspeeld, en niet meer terug kan komen op de eerdere afspraken. Maar dat hangt dus ook af van hoe e.e.a. op papier staat. Als hij desondanks de onderneming wilt voortzetten kunt u 2 dingen doen: Instemmen, en hem uw aandeel in de onderneming verkopen, of weigeren, eventueel met inschakeling van een advocaat.
 
Reactie vraagsteller:
Er is een vof contract, deze heeft hij ook al overtreden door werkzaamheden te doen voor een ander bedrijf met ongeveer de zelfde belangen. Maar het is fam. en wilde het in opzet netjes regelen. Er is een groot contract mee gemoeid die ik zelf zonder zijn hulp in de wacht heb gesleept. Wat mij stoort is het gebrek aan respect. Heb het uitkoopbedrag laten uitrekenen door een extern bureau dit bedrag was gebaseerd op drie maand die hij er is geweest. Nu wil hij via zijn adv. mij uitkopen voor eenzelfde bedrag, terwijl ik er nu ruim een jaar mee bezig ben. Maar het is mij duidelijk dat ook wij denken dat hij zijn rechten heeft verspeeld. Rest mij nog de vraag, is een mondelinge afspraak met drie getuigen rechtsgeldig?
Deze getuigen zijn een accountant, een fiscalist en een derde persoon die geen fam. is? Voor de goede orde ook de andere getuigen zijn geen fam.
 
Antwoord Beheerder:
Ik lees nu dat het gaat om familie. In dat soort situaties raad ik altijd aan om een derde als bemiddelaar in te schakelen, en u buiten de discussies te houden. Als u of uw partner vind dat hij is benadeeld dan kan dit nog jarenlange discussies in de familie leiden, niet alleen tussen u beiden, maar ook in de rest van de familie die wellicht partij zal kiezen.
Mijn advies aan u is dus: probeer met uw partner af te spreken dat bijvoorbeeld een accountant zal uitwerken wat de financiele gevolgen zijn van voortzetting van de onderneming door u, en door uw partner, inclusief een benadering van de te betalen koopsommen. Op basis van deze uitwerking zou u beiden dus keuzes kunnen maken.

Overigens zijn mondelinge afspraken altijd rechtsgeldig. Ze zijn alleen vaak wat moeilijker aan te tonen, maar omdat er getuigen bij waren zal dat in uw geval gene probleem zijn. Overigens, omdat het familie is, raad ik aan af het direct hard te spelen.

Wat betreft de afkoopsom: Ik begrijp dat u hem een bedrag biedt op basis van zijn inzet van slechts 3 maanden, maar als u het VOF-contract leest zal u inzien dat dat niet juist is. Hij heeft namelijk recht op zijn aandeel in de toekomstige winst van de onderneming, en dat aandeel is gelijk aan uw aandeel. Het is dus begrijpelijk dat de tegenpartij aan u vraagt om u te laten uitkopen voor dat bedrag, want zij achten het veel te laag. Dit is een tactiek die vaker wordt toegepast; wellicht heeft hij niet de intentie om uw onderneming voort te zetten, maar is dat voorstel alleen genoemd om uw reactie te peilen. U wilt zich namelijk ook niet alten uitkopen voor dat bedrag, omdat u het zelf ook te laag vind.
U heeft het over behandelen met respect. Ik denk ook dat uw partner met respect behandelt wilt worden, wellicht geeft hij dan ook wat meer toe. Daarom kunt u beter het gesprek overnieuw beginnen, en daarbij de onderhandelingen laten voeren door iemand die hier emotioneel niet bij is betrokken. Bedenk wel: de beste prijs is niet de hoogste prijs, maar de prijs waarbij beide partijen tevreden zijn. En aangezien u elkaar in de toekomst nog vaker zal ontmoeten is het van belang dat u beiden tevreden bent.
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan uitkopen vof partner:

Gaan we het redden ondanks bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-03-04 19:37:54
Heb ik bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-03-28 17:27:51
mijn vriend heeft adhd .i
      [Gesteld in Psychologie]
2011-05-02 14:28:05
Bindingsangst of niet?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-05-02 18:43:55
bindingangst of niet?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-06-21 14:32:29

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+