Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Pensioen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Pensioen en krijg online een antwoord van de specialist in Pensioen

Zelf een vraag over Pensioen? Klik hier.
Meer vragen over Pensioen.

Beheerder worden?

De rubriek Pensioen heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Pensioen Klik hier.

RSS over PensioenVragen over Pensioen via RSS. Klik hier.
RSS over Pensioen op jouw website?Vragen over Pensioen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PensioenVragen over Pensioen via E-mail. Klik hier.

Wie krijgt mijn pensioengeld?

[Gesteld op: 21-07-2009]

Toelichting:
Mijn man is drie jaar geleden overleden. Ik zelf ben 43 en heb een zoon van 19. Volgens mijn pensioenoverzicht krijgt mijn partner en kinderen (tot 18jaar) geld als ik kom te overlijden. Maar ik heb geen partner meer en mijn zoon is ouder dan 18. Ik heb daarover gebeld. Ze zeggen dat het volgens het wet mijn weg gewoon zal verdwijnen. Waarom is het dan verplicht om pensioen op te bouwen? hebben we als consumenten geen recht om zelf te bepalen of wij bij hun geld sparen of zelf?
Antwoord:

Geachte bezoeker,

Doorgaans is deelname aan een pensioenregeling verplicht gesteld (vanwege de branche/bedrijfstak/CAO of bij vrijwillige aansluiting door keuze werkgever). Is er een pensioentoezegging dan moet dit wel aan bepaalde regels (welke pensioenen op welk moment en hoe hoog maximaal) voldoen op grond van de Wet Loonbelasting en Pensioenwet.

Pensioen kan bestaan uit een ouderdomspensioen, partnerpensioen, wezenpensioen ect. De pensioenen worden echter alleen uitgekeerd indien er een z.g. 'gerechtigde' aanwezig is. Dat heeft te maken met de 'verzorgingsgedachte' van het pensioen, als genoemd in de Pensioenwet (PW), n.l.: Pensioen is vervangend loon op het moment dat het salaris wegvalt waarvan de (achterblijvende) gerechtigde afhankelijk is (u zelf op uw pensioendatum/en of in gezins--/samenlevensverband uw partner waarmee een duurzame samenwoning wordt gevoerd, niet zijnde bloed- of aanverwant en kind(eren)).
 
M.a.w.: Pensioen wordt alleen uitgekeerd voor u zelf als u stopt met werken omdat u met pensioen gaat op de pensioendatum, voor een partner als u overlijdt voor en/of na de pensioendatum en bij overlijden voor uw kinderen tot een bepaalde leeftijd (verschilt per pensioenreglement tot welke leeftijd en welke pensioenonderdelen van toepassing zijn).

Wanneer - een van de - gerechtigden (u zelf, uw partner, kind(eren) tot een bepaalde leeftijd), niet/niet meer aanwezig is, vervalt de wettelijke doelstelling van het pensioen (vervangend loon voor de achterblijvende/gerechtigde) en daarmee het pensioenvermogen aan de pensioenuitvoerder. Een andere begunstiging is niet mogelijk. Aan de andere kant belooft de pensioenuitvoerder (met uitzondering van b.v. wezenpensioen) u levenslang te voorzien in de pensioenuitkering. Leeft u lang(er) dan verwacht (of b.v. een partner na uw overlijden), dan lijdt de pensioenuitvoerder nadeel, of andersom.

Wellicht hebt u zelf in de toekomst de mogelijkheid om uw partnerpensioen om te ruilen voor een hoger ouderdomspensioen, mits u op dat moment geen partner heeft. Dat levert (afhankelijk van de uitruilfactoren van uw pensioenfonds, zie het pensioenreglement) +/- 20% tot 25% van het partnerpensioen aan hoger ouderdomspensioen op.

Vertrouwende u met dit bericht tot dusverre van dienst te zijn.

Met vriendelijke groet,
Pensioen Adviesbureau Gerritsen

M.J.S. Gerritsen RPA
Directeur 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Wie krijgt mijn pensioengeld?:

oznur
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2007-03-13 23:37:04
Dosering voor een kat van 4kg?
      [Gesteld in Bachbloesem Dieren]
2007-10-01 12:20:03
De warrant-ceel
      [Gesteld in Recht-Belgie]
2008-05-25 11:47:47
0 uren contract.
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2009-05-11 18:39:33
Hallo, ik wilde gaarne de volgende vraag stellen.
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2009-12-15 20:04:55

Gemiddelde score Pensioen: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+