Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » School » Geschiedenis » 18e Eeuw
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek 18e Eeuw en krijg online een antwoord van de specialist in 18e Eeuw

Zelf een vraag over 18e Eeuw? Klik hier.
Meer vragen over 18e Eeuw.
De huidige beheerder van de rubriek 18e Eeuw:
Naam: Henry van der Burgt
Bedrijf: Niet van toepassing
Reactiesnelheid: 19 uur
Waardering: 5.8 (van max. 10)
Meer informatie over Henry van der Burgt vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over 18e EeuwVragen over 18e Eeuw via RSS. Klik hier.
RSS over 18e Eeuw op jouw website?Vragen over 18e Eeuw op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over 18e EeuwVragen over 18e Eeuw via E-mail. Klik hier.

Hoe verliep de economie in de Republiek in 18e eeuw?

[Gesteld op: 06-01-2007]

Toelichting:
Ik maak een profielwerkstuk over de erfenis van de Gouden Eeuw in de 18e eeuw. Dit is een belangrijk onderdeel. Maar het is erg moeilijk hier informatie over te vinden. Misschien dat u mijn verder kan helpen?

Groeten, Jos
Antwoord:
Beste Jos,

We hopen dat je aan onderstaande iets hebt. Het meeste over dit onderwerp kan je via boeken uit de bibliotheek halen.

Rijkdom
Nederland nam in de 17e eeuw een absolute toppositie in de wereldhandel in. De bloeiende handel leidde tot een grote en zeer rijke klasse van kooplieden. De nieuwe voorspoed leidde ook tot meer aandacht voor en sponsoring van beeldende kunsten, literatuur en wetenschappen.

Koloniaal Rijk
Ook op militair vlak ging het de Republiek voor de wind. De Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de Nederlandse West-Indische Compagnie verkregen niet alleen het monopolie op handel in specerijen, ook beheersten hun schepen de wereldzeeën. Dit was zeer tegen de zin van Engeland, zelf ook een ontluikende grootmacht.

Hoewel zij beiden tegen de Spanjaarden gevochten hadden tijdens de Tachtigjarige Oorlog stonden de twee landen lijnrecht tegenover elkaar wanneer de Republiek een enorm koloniaal rijk uitbouwde. Dit leidde tot de Nederlands-Engelse Oorlogen.

Handel en Nijverheid
Gedurende een groot deel van de 17e eeuw domineerden Nederlanders, traditioneel kundige zeevaarders en talentvolle kaartenmakers, de wereldhandel, een positie die daarvoor in mindere mate was ingenomen door de Portugezen en de Spanjaarden, en die later zou overgaan in handen van de Engelsen, na een felle competitiestrijd die aanleiding zou geven tot enkele oorlogen (die vooral ter zee werden uitgevochten).

In 1602 werd als gezegd de Verenigde Oost-Indische Compagnie gesticht. Deze onderneming kreeg het Nederlandse monopolie op handel met Azië, en zou dit bijna twee eeuwen behouden. Het zou 's werelds grootste handelsonderneming van de 17e eeuw worden. Specerijen werden in grote hoeveelheden geïmporteerd en leverden grote winsten op, enerzijds door de grote inspanningen die geleverd moesten worden en dito risico's waar deze mee gepaard ging, anderzijds door de niet te verzadigen vraag naar deze producten (met specerijen kon de smaak van voedsel dat niet meer zo vers was gemaskeerd worden). De VOC bestond overigens grotendeels van de handel binnen Azië. Toen de Engelsen de winstgevende opiumhandel tussen de papavervelden in Bengalen en de markten op Java en in China overnamen kon de VOC geen grote winsten meer maken.

In 1609 werd de Beurs van Amsterdam opgericht (een eeuw eerder dan de tegenhanger in Londen), die van deze stad spoedig het financiële centrum van Europa zou maken.

De financiële infrastructuur van de Nederlanden was gunstig voor het vormen van een handelsnatie. Anders dan in andere landen, waar de adel de vermogens en het bestuur monopoliseerde en op de handel neerkeek, was er in Nederland veel kapitaal beschikbaar voor ondernemingen. De beurs, een vrij efficiënt bestuur, de bereidheid van de bankiers om risico's te nemen en een landsbestuur dat niet neerkeek op de handel maar die juist stimuleerde zorgden voor een voor Europa uniek investeringsklimaat.
Andere naties werden in deze tijd bestuurd door aristocraten die vooral in kastelen, jacht en oorlogen waren geïnteresseerd en hun land daarbij ruïneerden.

Holland domineerde ook de handel in bulkgoederen tussen Europese landen (waar ruim een eeuw tevoren de Hanzesteden nog een prominente rol hadden gespeeld). Geografische aspecten speelden hierbij ook een rol, enerzijds de gunstige ligging, op een kruispunt van oost-west en noord-zuid routes, anderzijds de uitstekende verbinding met een groot Duits achterland via de Rijn. Nederlandse handelaren verscheepten wijn en zout uit Frankrijk en Portugal naar de landen rond de Baltische Zee en keerden terug met vooral graan. Zweeds kruit, ijzer en wapens en hout, maar ook vele andere goederen die voor een deel weer naar landen rond de Middellandse Zee werden vervoerd.

Wie de scheepsbewegingen nagaat ziet dat de handel op de Oostzee het fundament van de welvaart was. De Koning van Denemarken, de man die de Sont controleerde was dan ook een belangrijke bondgenoot.

Ook het Nederlandse industriële potentieel nam toe. Scheepswerven en suikerraffinaderijen zijn daarvan goede voorbeelden.

De haringvangst was een zeer belangrijke bron van inkomsten. Naarmate meer land in productie werd genomen (deels door het inpolderen van een aantal meren) namen de graanproductie en veehouderij in belang toe.

Ook de prominente rol die Nederland zou gaan spelen in de slavenhandel was reeds in de maak. Handelsroutes voor slaven liepen in de 17e eeuw vooral van West-Afrika naar Brazilië en de Caribische eilanden.

Met vriendelijke groet,

Henry van der Burgt
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Hoe verliep de economie in de Republiek in 18e eeuw?:

wat droegen ze het meest in de middeleeuwen?
      [Gesteld in Middeleeuwen]
2007-01-13 22:52:19
Wat was de mode in de middeleeuwen?
      [Gesteld in Middeleeuwen]
2007-03-13 13:29:34
Hoe was de economische situatie in de 19e eeuw?
      [Gesteld in Geschiedenis]
2009-01-06 12:57:37
Wat was het beeld van Nederland begin 17e eeuw?
      [Gesteld in 18e Eeuw]
2009-10-16 17:39:22
hoe maak je een spreekbeurt over kickboksen
      [Gesteld in Kickboksen]
2010-03-30 18:30:49

Gemiddelde score 18e Eeuw: 3.8 (25x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+