Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur

Zelf een vraag over Interieur? Klik hier.
Meer vragen over Interieur.
De huidige beheerder van de rubriek Interieur:
Naam: Pieter Valk
Bedrijf: Studio columbo
Reactiesnelheid: uur
Waardering: 0.0 (van max. 10)
Meer informatie over Pieter Valk vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over InterieurVragen over Interieur via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur op jouw website?Vragen over Interieur op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over InterieurVragen over Interieur via E-mail. Klik hier.

Welke kleur past best voor onze woning?

[Gesteld op: 09-07-2007]

Toelichting:
Het gaat om een nieuwbouw, landelijke stijl, de vloer binnen is donkerbruin (net parket), in de living is er veel lichtinval. Ik zou graag een rode zetel plaatsen, en de kasten worden wit ge-olied, alsook de binnendeuren. De voorkeur van kleur gaat een beetje uit naar het bruine of het grijze. Kunnen we in de living een donkere kleur nemen of is het best om daar een lichtere tint te gebruiken? In de slaapkamers ligt dezelfde vloer, maar daar is een pak minder lichtival. We zouden het wel aandurven om de muren in het donker te schilderen, maar zijn alleen een beetje bang dat de woning dan TE donker gaat worden.
Antwoord:
De muren van een woonkamer, zeker als er veel licht binnenkomt en de kamer een flinke afmeting heeft, kunnen best een donkere kleur krijgen. Veel woonkamers hebben lichte muren, waarschijnlijk omdat veel mensen bang zijn dat de kamer anders te donker wordt. Waar het om gaat is de juiste balans te vinden in een ruimte. Natuurlijk absorberen donkere kleuren meer licht dan lichtere tinten, en zal een ruimte met donkere muren een andere uitstraling krijgen dan één met lichte muren. Maar donkere muren hoeven een ruimte beslist niet té donker te maken. (Overigens zal wat de één té donker vindt, de ander niet zo ervaren.) Een lichtkleurig vloerkleed, lichtgekleurde meubels zorgen bijvoorbeeld voor voldoende contrast en licht. In een ruimte waar de muren een donkere tint hebben, zullen lichte meubels er prachtig uitspringen. U kunt er ook voor kiezen om één of twee wanden in een donkere kleur te verven. De andere muren kunt u een lichte(re) tint geven. Een andere mogelijkheid is kleurvlakken aan te brengen en op die manier een deel van de wand donker te maken. Wat in uw geval de beste oplossing is, kan ik zo niet beoordelen. Dan zou ik de ruimte moeten zien en de afmetingen moeten kennen.

Uw voorkeur gaat uit naar bruin of grijs. Van de bruine tinten zult u waarschijnlijk vooral de donkere bruinen bedoelen, maar grijs is er ook in hele mooie lichtere tinten. En wat dacht u van een combinatie van grijs en bruin? Ik vind dat prachtig. U zou bijvoorbeeld voor een niet te donkere grijs kunnen kiezen, die mooi combineert met het bruin van de vloer. Een tweede kleur grijs, een paar tinten donkerder kunt u aanbrengen op een andere wand of als kleurvlak. Het is ook mogelijk om een donkerbruin kleurvlak te maken, en voor een ander kleurvlak (op een andere muur) een grijze tint te kiezen. Een rode bank zal prachtig uitkomen met een niet te donkere grijze muur als achtergrond. Zorg er in elk geval voor dat alle kleuren in de kamer goed op elkaar zijn afgestemd, niet alleen de verfkleuren, maar ook de kleuren van de meubels. Haal bij de verfhandel kleurstalen. Probeer ook aan stofstalen te komen van de bank of andere gestoffeerde meubels. Leg alles naast elkaar op een wit vel papier. Staat het mooi bij elkaar, spreekt de kleurencombinatie u aan?

Welke wanden u een donkere kleur geeft en welke u lichter houdt, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als u de lange wanden donker schildert. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkere kleur (kan ook met behulp van gordijnen) en/of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken breekt u ook de lengte van die wand.

Uw slaapkamer heeft minder lichtinval, dan de woonkamer. Ook hier is het mogelijk de muren in een donkere tint te verven op dezelfde wijze als dat voor de woonkamer is beschreven. Omdat de lichtinval hier minder is, zou ik de kleuren wel wat lichter houden dan de donkere kleuren in de woonkamer.

Tot slot. Bedenk dat een muur redelijk snel is overgeschilderd in een lichtere tint, als u het resultaat toch te donker en niet mooi vindt. Schilder desnoods eerst één vlak op de wand in een donkere tint, en kijk hoe het u bevalt.

Heel veel succes en groet,

Merel Havenaar
Havenaar Interieurs


Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Interieur:
Badkamers
Decoraties
Hout
Inrichting
Interieur-Belgie
Interieur-Drenthe
Interieur-Flevoland
Interieur-Friesland
Interieur-Gelderland
Interieur-Groningen
Interieur-Limburg
Interieur-Noord Brabant
Interieur-Noord Holland
Interieur-Overijssel
Interieur-Utrecht
Interieur-Zeeland
Interieur-Zuid Holland
Keuken
Liften
Meubelen
Ontspanning
Ramen & Deuren
Schilderadvies
Slaapkamer
Stoffering
Verkoopstyling
Verlichting
Verwarming
Vloeren
Woonaccessoires
Gerelateerde vragen aan Welke kleur past best voor onze woning?:

zelfde vraag vanuit de penningmeester gesteld.
      [Gesteld in Recht-Gelderland]
2008-07-17 11:48:38
Verjaring 20 of 30 jaar ????
      [Gesteld in Tuin]
2008-12-01 20:19:05
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
outlook express importeren op mac
      [Gesteld in Computersoftware]
2012-11-22 15:59:17

Gemiddelde score Interieur: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+