Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Filantropie » Goede Doelen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Goede Doelen en krijg online een antwoord van de specialist in Goede Doelen

Zelf een vraag over Goede Doelen? Klik hier.
Meer vragen over Goede Doelen.

Beheerder worden?

De rubriek Goede Doelen heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Goede Doelen Klik hier.

RSS over Goede DoelenVragen over Goede Doelen via RSS. Klik hier.
RSS over Goede Doelen op jouw website?Vragen over Goede Doelen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Goede DoelenVragen over Goede Doelen via E-mail. Klik hier.

Hoe voorkomen we verplichting afdracht loonheffing

[Gesteld op: 12-07-2009]

Toelichting:
We zijn een beginnende stichting voor het goede doel. De directeur heeft in 2008 loon ontvangen. In 2009 nog niet ivm ontbreken van inkomsten. De directeur heeft ook nog een eigen bedrijf. We willen het nu zo gaan doen dat de directeur vanuit zijn bedrijf een factuur stuurt naar de stichting voor verrichte werkzaamheden. Het werkgeversrisico ligt daarmee bij zijn eigen bedrijf. Loopt de stichting gevaar dat de fiscus dit toch gaat aanmerken als dienstverband waardoor loonheffing en premies afgedragen moeten worden.?
Antwoord:
Wanneer is afdracht loonheffingen verschuldigd?

Een ondernemer is iemand die voor eigen rekening en risico opdrachten aanneemt en uitvoert. Voor deze werkzaamheden wordt een factuur uitgereikt. Een werknemer is iemand die voor een inhoudingsplichtige gedurende een zekere tijd tegen een vergoeding een prestatie verricht. In deze omschrijving komen de volgende drie elementen naar voren die kenmerkend zijn voor de relatie werknemer/werkgever: a) Inhoudingsplichtige: Een inhoudingsplichtige is degene die een of meerdere personen in dienst heeft. D.w.z. dat er een gezagsverhouding aanwezig is. De werknemer moet de gegeven opdrachten uitvoeren en/of de aanwijzingen opvolgen; b) Een vergoeding: Een vergoeding kan bestaan uit uurloon, stukloon of provisieloon, maar ook uit loon in natura, zoals waardebonnen, gratis winkelen, gratis kleding, enz.; c) Een prestatie verrichten: er dient arbeid te zijn verricht. Indien er aan een of meer elementen (a, b of c) niet wordt voldaan, is er geen sprake van een privaatrechtelijke dienstbetrekking. Maar er kan wel sprake zijn van een zgn. fictieve dienstbetrekking. Die is een arbeidsverhouding die niet aan de hiervoor genoemde omschrijving voldoet, maar maatschappelijk wel als zodanig wordt ervaren. Daarbij valt onder meer te denken aan stagiaires, tussenpersonen, tewerkgestelden in sociale werkplaatsen e.d., aannemers van werk (niet zijnde aannemers), thuiswerkers, sporters en artiesten, als ook commissarissen (alleen voor de loonheffing). Voor het beoordelen of er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking is een toetsing van de drie elementen gezag, vergoeding en prestatie van belang. Het element gezag houdt in dat de werknemer de instructies van de werkgever moet opvolgen. Vaak is het element gezag het twistpunt. Als over dit element onduidelijkheid is dan is het raadzaam de belastingdienst hierover te laten oordelen. Als een werkgever er namelijk van uit gaat dat er geen sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking, maar de rechter later zal oordelen dat die er wel was, dan moet de werkgever alsnog loonheffingen afdragen plus een boete betalen.

U vraagt zich af of uw stichting in de door u beschreven situatie inhoudingsplichtige is. Het antwoord op die vraag spitst zich met name toe op het element gezag. Als uw directeur zelf mag bepalen welke werkzaamheden hij verricht en wanneer hij dat doet, en daar ook zelf verantwoordelijk voor is, dan zou er wellicht geen sprake kunnen zijn van een dienstbetrekking. Er zou dan toch nog sprake kunnen zijn van een fictieve dienstbetrekking. Hiervoor zijn de voorwaarden dat persoonlijke arbeid wordt verricht op doorgaans ten minste 2 dagen per week tegen doorgaans 40% van het minimumloon per week. Een uitzondering op deze voorwaarden is de arbeid die wordt verricht in de uitoefening van een bedrijf of zelfstandig beroep en voor arbeid van overwegend geestelijke aard. Als er naar uw mening geen sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking, dan dient uw directeur in het bezit te zijn van een “belastingverklaring arbeidsrelatie”, veelal afgekort tot “VAR”. De aanvraag van een “VAR” regelt uw directeur zelf. Er zijn overigens vier vormen van een “VAR”. Een zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) die via een eenmanszaak, vennootschap onder firma of maatschap werkt, vraagt doorgaans de “VAR” winst uit onderneming aan (“VAR-wuo”). En een directeur-grootaandeelhouder die zijn diensten aanbiedt via zijn BV, vraagt de “VAR” directeur-grootaandeelhouder aan (“VAR-dga”). Daarnaast is er de “VAR” loon uit dienstbetrekking (“VAR-loon”) of een “VAR” resultaat uit overige werkzaamheden (“VAR-row”). Als stichting hoeft u geen premies loonheffing in te houden als: a) uw directeur een “VAR-wuo” of “VAR-dga” heeft; b) het werk van uw directeur bij uw stichting overeenkomt met de omschrijving in de “VAR”; c) uw directeur zijn werk doet binnen de geldigheidsduur van de “VAR”; d) uw stichting zijn identiteit heeft vastgesteld en een kopie van een geldig identiteitsbewijs (geen rijbewijs) en een kopie van zijn “VAR” bij uw administratie bewaart. De twee overige belastingverklaringen arbeidsrelatie (“VAR-loon” en “VAR-row”) bieden uw stichting overigens geen zekerheid voor de loonheffingen.

Voor een op-maat-gesneden antwoord, is meer informatie nodig. Als u die wenst, kunt u uw vraag beter voorleggen aan de belastingdienst. Als de belastinginspecteur na een controle tot een ander oordeel zou komen, zal hij/zij ook zijn/haar kans van slagen in een beroepsprocedure meewegen en dan vermoedelijk eerder geneigd zijn om in te stemmen.

Succes met uw afweging toegewenst!

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Hoe voorkomen we verplichting afdracht loonheffing:

Thuiswerkers hoe belasting betalen?
      [Gesteld in Belastingen]
2007-02-07 16:23:22
alimentatie
      [Gesteld in Advocaten]
2007-03-14 23:24:37
loonheffingskorting , bij werkgever of WWB?
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-11-18 10:05:01
Vanaf welk bedrag wordt loonheffing toegepast?
      [Gesteld in Belastingen-Gelderland]
2010-03-28 14:08:30
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55

Gemiddelde score Goede Doelen: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258139
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+