Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Stichting voor financiering VOF?

[Gesteld op: 12-07-2009]

Toelichting:
Hoi,

De vraag gaat over een non-profit VOF die een ideële doelstelling heeft. De VOF zet zich in voor het verzamelen en gratis aanbieden van allerlei wetenschappelijke artikelen ter bestrijding van dodelijke besmettelijke ziekten (bijv. malaria) voor iedereen waar ook ter wereld.(lijkt logisch maar momenteel zijn het juist de mensen in landen waar het voorkomt niet in staat deze informatie te lezen doordat het gepubliceerd wordt in Westerse tijdschriften die geld vragen voor zowel het lezen als het aanbieden van deze info).
Deze VOF draait op subsidies van overheden en bedrijven etc en op advertentie inkomsten. Nu hebben we verschillende ideeën om inkomsten/fondsen te werven. De eerste is een soort van veiling van exclusieve gebruikte goederen via de website. De beste constructie hiervoor is een stichting starten en zorgen voor een ANBI status en dan de belastingdienst overtuigen van vrijstelling voor BTW en vennootschapsbelasting. Wij willen dus 40 of max 50% van de gegenereerde inkomsten gebruiken voor de bovengenoemde VOF en de andere 60 of 50% gaat naar andere goede doelen die zich ook inzetten voor de bestrijding van besmettelijke ziekten.
Dit zou mogelijk zijn als we de doelstelling van de stichting zo schrijven dat geld doneren aan de VOF (als goed doel) bijdraagd aan het behalen van die doelstelling.

Nu de vraag gaat over eventueel belangenverstrengeling. Op de website van de VOF sta ik nu als (vrijwillig) fondsenwerver en ik dacht samen met 1 van de eigenaren van de VOF de stichting op te richten en in het bestuur te gaan zitten. Stel het fondsen werven gaat goed en ik moet daar een werkweek aan spenderen dan zou ik daar graag voor betaald gaan worden.

Dan zijn de vragen:
1) kunnen wij, de fondsenwerver en de directeur van de VOF, betaald worden door de VOF? Dan worden de oprichters/bestuurders van een stichting betaalt door het bedrijf wat gesteund wordt door de stichting.

2)Of moeten we dan zorgen dat andere mensen het bestuur vormen?

3)En kan ik als fondsenwerver op de website sta bij de VOF als ik eigenlijk fondsen werf voor de stichting die de VOF steunt? Of kan ik dan beter werknemer (fondsenwerver) worden van de stichting (dus niet in het bestuur zetelen of als oprichter te boek staan?

Een dergelijke constructie moet mogelijk zijn maar kan gewoon niet vinden hoe we dat laatste stukje moeten regelen.

Alvast bedankt voor jullie reacties
Antwoord:

Ik heb het hele verhaal gelezen, en mij zeer verbaasd over de constructie. Ik heb nog nooit gehoord van een non-profit VOF, en dat lijkt mij ook een onnatuurlijke constructie. Een VOF wordt per definitie opgezet om winst te maken, en u zal ook inkomstenbelasting moeten betalen over de winst uit deze VOF.

Het is gebruikelijk dat hiervoor een stichting wordt opgericht, omdat een stichting geen winstbelasting hoeft te betalen, en veel makkelijker subsidies krijgt. Dus waarom doet u het niet eenvoudiger, stopt u met de VOF, en gaat verder met de stichting die u toch al wilt oprichten? Daarmee bent u in ieder geval van gekunstelde constructies af, en maakt u het bijvoorbeeld voor uzelf ook veel overzichtelijker, en dus makkellijker.

In antwoord op uw vragen:
1) Uiteraard kan u betaald worden door de VOF, of door de stichting. het probleem daarbij is vaak dat er dan bij anderen de indruk kan ontstaan dat u zichzelf aan het verrijken bent, omdat u zowel bestuurder bent als werknemer. Dat kan tot problematische situaties leiden.

2) De stichting moet een bestuur hebben dat uit tenminste 3 (of meer) personen bestaat, dat kunt u terugvinden in de statuten van de stichting. Er moeten tenminste 3 personen zijn, omdat de functies van voorzitter, secretaris en penningmeester moeten worden verdeeld.  Er moeten dus in ieder geval meer personen er bij komen, en omdat u zelf wilt worden betaald raad ik aan niet in het bestuur plaatst te nemen, of wel daar in plaats te nemen, maar dan niet 1 van de drie genoemde functies op u te nemen. Het mag dus wel, maar het kan problemen opleveren.

3) Zoals in het begin gestelt: u maakt de constructie te moeilijk. Stop met de VOF, en u kunt gerust als fondsenwerver op de website worden genoemd.

 

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Stichting voor financiering VOF?:

recht op uitkering naast studiefinanciering
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-03-27 18:17:21
ik ben 18,zwanger,en ik heb een wwb uitkering
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-04-14 11:12:58
bijstandsuitkering en uitwonend studiefinanciering
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-06-11 19:53:56
Vrg. 1 t/m 4 mbt "overname" Vereniging/Stichting
      [Gesteld in Notaris-Noord Holland]
2010-08-31 19:12:15
Hoe lang is een groninger akte geldig?
      [Gesteld in Makelaars]
2011-07-22 13:56:33

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (619x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 



Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258156
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+