Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Onderwijs » Basisonderwijs
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Basisonderwijs en krijg online een antwoord van de specialist in Basisonderwijs

Zelf een vraag over Basisonderwijs? Klik hier.
Meer vragen over Basisonderwijs.

Beheerder worden?

De rubriek Basisonderwijs heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Basisonderwijs Klik hier.

RSS over BasisonderwijsVragen over Basisonderwijs via RSS. Klik hier.
RSS over Basisonderwijs op jouw website?Vragen over Basisonderwijs op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BasisonderwijsVragen over Basisonderwijs via E-mail. Klik hier.

Weigering vrije school

[Gesteld op: 11-07-2009]

Toelichting:
Mag een vrije school een kind weigeren. Wij willen onze zoon overzetten naar een vrije school, omdat hij op de huidige school slecht leert, waarschijnlijk een motivatieprobleem. Op de vrije school gingen ze in eerste instantie akkoord, na gesprek oude school niet meer. Ze zeggen dat ze geen plek hebben voor een zorgkind, nu willen ze eerst een algemene test/observaties afnemen en dan pas besluiten of mijn kind toegelaten mag worden. Mag dit zomaar? Terzijde, mijn kind heeft niet echt grote leerproblemen of gedragsproblemen, hij is totaal niet gemotiveerd om te leren, vandaar onze keuze om over te stappen.
Antwoord:

Een school mag een kind niet zomaar weigeren. Dat mag alleen met opgaaf van een goede reden. Een reden kan zijn dat de school onvoldoende zorg kan geven aan een kind. Dit is in uw geval aan de orde.

Dit neemt niet weg dat het niet netjes van de school is om eerst akkoord te gaan en na een gesprek met de oude school niet meer. Het is wel netjes dat ze uw kind toch nog een kans willen geven door eerst een toets af te nemen om te kijken of hij werkelijk een ernstig leerprobleem of gedragsprobleem heeft. Aan de andere kant geeft een toets waarschijnlijk weinig informatie als uw kind last heeft van motivatie problemen.

Hebt u enig idee waarom uw kind last heeft van motivatieproblemen? Ligt het aan de manier van klassikaal leren op de reguliere school? (Dan zou de vrije school inderdaad een goede keuze kunnen zijn, net als een dalton of montessori school.) Heeft uw kind leerproblemen, maar wordt daar te weinig aan gedaan? Of is uw kind juist meer begaafd en krijgt het te weinig uitdaging op de reguliere school?

Overigens leiden motiviatieproblemen vaak tot leer- en gedragsproblemen. Worden deze laatste in de klas of uit een toets geconstateerd, dan wordt er helaas vaak niet gekeken wat de oorzaak is. Daarom is het, volgens mij, belangrijk dat u aan de vrije school duidelijk maakt dat uw kind leer- en gedragsproblemen heeft als gevolg van zijn motivatieproblemen. En dus niet als oorzaak. Uit uw brief maak ik op dat u denkt dat de vrije school beter aansluit bij de leerwensen van uw kind. Hierdoor zou de motivatie snel verbeteren met als gevolg dat de eventuele leer- en gedragsproblemen ook snel verdwijnen.

Ik hoop dat u dit bovenstaande in een gesprek met de vrije school duidelijk kunt maken en dat uw zoon er dan alsnog terecht kan!

Mocht u naar aanleiding van dit antwoord nog vragen hebben, dan kunt u uiteraard altijd weer mailen!

 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk dank voor uw antwoord. Inmiddels hebben wij een test achter de rug en deze was overwegend positief, er is in ieder geval uitgekomen dat hij regulier onderwijs prima moet kunnen volgen en dat de vrije school een goede keuze is vanwege de motivatieproblemen. Ik ben nog in afwachting van de reactie van de school, hopelijk mag hij gewoon komen.

 
Antwoord Beheerder:
Ik hoop van harte dat uw zoon zal worden aangenomen op de vrije school, want uit uw verhaal denk ik op te maken dat hij daar goed op zijn plek zal zijn! Het is in elk geval goed om te weten dat hij geen leerproblemen heeft!

Met vriendelijke groet.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Basisonderwijs:
Lesmateriaal


Gerelateerde vragen aan Weigering vrije school:

Van basisschool wijzigen
      [Gesteld in Basisonderwijs]
2010-03-23 09:19:27
Van Basisschool wisselen tijdens schooljaar.
      [Gesteld in Basisonderwijs]
2012-03-01 22:36:32
Leerplicht bij kinderen met psychische klachten
      [Gesteld in Basisonderwijs]
2012-04-18 23:00:38
het niet overgaan van groep 4 naar groep 5
      [Gesteld in Basisonderwijs]
2012-06-27 05:16:53
Hoe krijg ik mijn kind weg van huidige school?
      [Gesteld in Basisonderwijs]
2012-06-28 22:46:37

Gemiddelde score Basisonderwijs: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+