Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Noord Holland

Zelf een vraag over Interieur-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Noord Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Noord Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

Kleurcombinatie kozijnen/deuren/ wanden woonkamer?

[Gesteld op: 11-07-2009]

Toelichting:
Hallo,

Wij willen een soort landelijke sfeer creeren in ons huis.
De keuken en woonkamer krijgen dezelfde kleuren. In de keuken krijgen we een keuken met vanillekleur.
We willen waarschijnlijk 9001 en 9010 gaan gebruiken, maar twijfelen tussen: OF de deuren, kozijnen, plinten in 9001 en de wanden en plafonds in 9010 OF de deuren, kozijnen, plinten in 9010 (en evt plafonds of deze dan 9003) en de wanden in 9001. Welke combinatie is voor een wat meer landelijk interieur het mooist?
En is 9001 niet te cremig aan de wand, vooral icm een keuken met vanillekleur?

Of heeft u evt. nog andere opties, bijv. alles 9001 of alles 9010 of andere wittinten?

Bij voorbaat dank!

Met vriendelijke groet,

Marieke
Antwoord:

Beste Marieke,

Ik weet niet wat voor vanillekleur jullie keuken precies heeft, dus of Ral kleur 9001 te crèmekleurig is, naast die vanillekleur van de keuken kan ik niet beoordelen. Welke kleur je voor de muren kiest hangt af van het effect dat je wilt bereiken. Kies je voor een witte kleur, dus meer 9010 (hoewel die ook iets geligs heeft) of een wittere tint, dan geeft dat meer contrast met de keuken en valt de keuken in vanillekleur meer op. Wil je juist dat de keuken meer een geheel wordt met de wanden, dan kies je voor een zelfde of bijna dezelfde kleur als de vanillekleur van de keuken. (RAL 9001?) Zelf zou ik kiezen voor meer contrast, zodat de mooie nieuwe keuken niet wegvalt maar juist meer uitkomt. Maar het hangt ook samen met de afmeting van de ruimte. In een (hele) kleine ruimte, zou ik weer eerder voor rust kiezen en de wand waar de keuken tegenaan staat in dezelfde of nagenoeg dezelfde kleur verven.

Als je de keuken en woonkamer dezelfde kleuren wilt geven, moet je de vanille kleur van de keuken laten terugkomen in de woonkamer. Dat kan door gebruik van een verfkleur, maar ook met behulp van accessoires en/of meubels in een vanillekleur. Kies je voor verf, probeer dan een kleur te vinden die de kleur van de keuken benadert of eraan gelijk is.

Of je nu de 9001 voor de deuren, kozijnen en plinten gebruikt, het houtwerk dus, en 9010 voor de muren of andersom, zal voor het landelijke effect niet veel uitmaken. Geef je het houtwerk een neutrale wittint (dat zou 9010 kunnen zijn, maar witter kan ook goed) maar zeker niet RAL kleur 2001, dan heeft dat als voordeel dat je de muurkleuren van je interieur gemakkelijk kunt aanpassen. Zo passen heel veel muurkleuren bij het houtwerk en hoef je dat niet over te schilderen als je de muurkleuren wilt veranderen. Scheelt een hoop werk. Wil je een warme sfeer creëren, dan heeft dat bovendien meer effect als je muren in een warme tint verft, dan kozijnen of deuren omdat muren nou eenmaal een groter oppervlak beslaan. Het plafond kun je het beste gewoon wit maken, tenzij het plafond heel hoog is. Dan is een (donkere) kleur beter. Daarmee wordt het plafond voor het zicht verlaagd. Heeft het plafond een normale hoogte of is het aan de lage kant, dan is spierwit de beste optie. Omdat alle kleuren in de ruimte op het plafond afstralen, zal zelfs een spierwit plafond niet spierwit maar offwhite lijken. Spierwitte verf is bovendien goedkoper. Muren in een offwhite kleur (dus geen spierwit) steken wat af bij het plafond (hoe minder spierwit de muren hoe meer dat zichtbaar is) maar dat geeft juist een leuk effect.

 

Natuurlijk kun je houtwerk en muren in één tint verven. Als kozijnen en deurposten in de kleur van de wand worden geschilderd, vallen ze niet of veel minder op. Dat geeft een rustig beeld. Heb je mooie deuren en kozijnen, en wil je die juist accentueren, geef ze dan een andere kleur dan de muur. Hoe groter het verschil in kleur en/of de hoeveelheid wit/zwart in de verf, hoe meer dat effect zal hebben. Witte deuren en kozijnen en bijvoorbeeld vanillekleurige wanden, geeft nog steeds een rustig beeld. Er is wel enig contrast en daardoor vallen deuren en raamkozijnen en plinten wat meer op.

 

De vraag is overigens wat jullie onder landelijk verstaan. Bij een landelijk interieur denk ik aan veel natuurlijke (vaak ruwe, ongepolijste) materialen, en vooral matte naturel kleuren. Maar die kleuren kunnen ook best donker zijn, ze zijn in elk geval niet fel en opvallend. Denk aan wit, grijs, bruin, zandkleur, maar er kan ook een vergrijsde blauw of groen voorkomen. Ik raad ook aan om niet alles in lichte tinten te verven/licht te houden. Breng wat accenten aan met een donkere of donkerdere kleur. Dat kan één muur zijn of een muurvlak, en verder met meubels en/of accessoires. Door maar één muur of muurvlak donkerder te maken (het verschil tussen licht en donkerder hoeft niet heel groot te zijn voor een mooi effect), houdt je een lichte ruimte Het contrast zorgt voor diepte en spanning in een ruimte.

Behalve RAL witten zijn er nog veel meer wittinten. Kijk voordat jullie definitieve verfkleuren kiezen ook eens naar Gelukzalig van Histor, een heel bruikbare, wat bruinig aandoende wit, zeker niet spierwit, maar ook niet echt gelig. Of Great White een neutrale (niet gele) warme wit van Farrow and Ball. Naast donkere kleuren lijkt deze kleur behoorlijk wit, maar bij andere wittinten zal je zien dat ie wat donkerder is. Haal verschillende verfstalen in huis en kijk welke het beste past bij de vanille kleur van de keuken.

Ik geef tot slot nog wat algemene tips over kleur en kleurgebruik:

·         De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleurtoon, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.

·         Voor actie en spanning kies je complementaire kleuren, zoals bijvoorbeeld limegroen met rood of citroengeel met paarsblauw. 

·         Kleuren hebben een ruimtelijke werking. Zo laten donkere kleuren een ruimte kleiner lijken, en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, paars, de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.

·         Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken op grote oppervlakken zoals muren. In een kleine ruimte wordt dat erg onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurtonen hebben. 

·         Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een wat donkerdere kleur, een subtiel verschil is vaak het mooist.  (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen). Je kunt ook één of twee donkere kleurvlakken aanbrengen op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken kan ook de lengte van die wand worden gebroken.

·         Bekijk verfkleuren voor de wand niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.

·         Bekijk verfstalen/kleuren (hoe groter hoe beter) altijd ter plekke (het licht in huis is anders dan in de winkel). Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, dat kan een groot verschil geven.

 

Hoop dat jullie er zo uitkomen. Zo niet maak dan eerste een moodboard (om erachter te komen wat voor soort landelijke sfeer jullie willen) of schakel een interieurstylist in. Een moodboard is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting en nieuwe kleuren. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, stof, verfstaaltjes, en kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. Kies alleen wat je echt aanspreekt, wat je heel mooi vindt. Je kunt weer iets toevoegen of weghalen als het u toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de sfeer uitademt die je voor de ruimte zoekt.

In elk geval veel succes met kiezen en verven.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e
info@havenaarinterieurs.nl

w www.havenaarinterieurs.nl

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Kleurcombinatie kozijnen/deuren/ wanden woonkamer?:

Kleur advies voor woonkamer
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2008-02-27 22:33:24
Graag kleuradvies voor muren van mijn woonkamer.
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-05-08 21:14:07
een warme kleur wit die llichter is dan 3819
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-01-18 15:44:49
Welke kleurencombi doorzonwoning met open keuken?
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2008-02-05 22:20:33
Kleur advies voor de woonkamer
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-05-14 14:56:30

Gemiddelde score Interieur-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258148
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+