Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden » Bewegingsprobleem Hond
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bewegingsprobleem hond en krijg online een antwoord van de specialist in Bewegingsprobleem hond

Zelf een vraag over Bewegingsprobleem hond? Klik hier.
Meer vragen over Bewegingsprobleem hond.

Beheerder worden?

De rubriek Bewegingsprobleem hond heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Bewegingsprobleem hond Klik hier.

RSS over Bewegingsprobleem hondVragen over Bewegingsprobleem hond via RSS. Klik hier.
RSS over Bewegingsprobleem hond op jouw website?Vragen over Bewegingsprobleem hond op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Bewegingsprobleem hondVragen over Bewegingsprobleem hond via E-mail. Klik hier.

hond zakt door achterpoten. Wat moeten we doen?

[Gesteld op: 06-07-2009]

Toelichting:
Onze rottweiler van 10 jaar zakt sinds een week of 2 door zijn achterpoten. We zijn hiervoor bij de dierenarts geweest en die constateert hernia. hij heeft 2x over pijnstillers gehad waarna hij een goede week heeft gehad. nu begint hij weer schuin te lopen en zakt hij er weer door. we zitten in dubio wat we moeten doen. op deze wijze doorgaan of hem uit zijn lijden verlossen?
Antwoord:

Beste vraagsteller,

Er zijn een aantal opties die u kunt doen.

Optie 1. hem uit zijn "lijden" verlossen.

De vraag is alleen of de hond wel echt lijdt. Wanneer de hond nog levenlustig is, kan deze met pijnstillers nog heel erg oud worden. Het is dus maar de vraag of we echt over lijden spreken. Wanneer we de paralel naar mensen trekken zeggen we ook niet dat als deze een hernia krijgen dat we er dan maar een einde aan maken, dus is het eigenlijk een beetje vreemd dat we die conclusie wel trekken als we over een hond spreken.

Optie 2. Opereren.

Hernia's kunnen geopereerd worden. Echter moet dit eigenlijk gebeuren binnen 24 uur nadat de hernia ontstaan is. Wanneer die 24 uur voorbij zijn, is de kans van slagen van de operatie kleiner dan 50%, maar....wat bedoeld een arts eigenlijk als hij zegt dat de kans van slagen 50% is? Wat u zich goed moet realiseren is dat als de hond na de operatie geen pijn meer heeft maar nog steeds niet kan lopen, dat de operartie als geslaagd gezien wordt. Dit is echter niet het resultaat dat de dierenbezitter voor ogen had op het moment dat deze besloot de operatie uit te laten voeren. De kans dat de hond weer pijnloos volledig gaat lopen is klein en dat is dus voor de meeste mensen achteraf vaak een telleurstelling.

Ook is er iets waar je goed op moet letten als je de operatie overweegt, namelijk je moet naar een echte!!! afgestudeerde!!!! dierenorthopeet gaan voor de operatie. Je kunt een overzicht van deze mensen vinden op www.veterinairspecialisten.nl . Wanneer een betreffende arts niet op deze lijst staat is deze geen afgestudeerde!!!! dierenorthopeet. De reden waarom ik dit schrijf is omdat -i.t.t. bij mensen- de titel specialist/chirurg door iedere dierenarts die ooit een dergelijke operatie heeft uitgevoerd mag worden gebruikt. Met alle gevolgen van dien zoals u zich wel kunt voorstellen. Zorg dus dat je naar een echte gaat als je laat opereren. U bent dan vaak zelfs nog goedkoper uit ook.

Optie 3. Een hondenrolstoel (zie www.hondenrolstoel.nl)

Deze optie kan alleen maar gebeurd ook vaak in combinatie met de eerder genoemde optie 1 en 2. Er zijn honden die namelijk nog pijnstilling slikken terwijl ze in een hondenrolstoel lopen, maar er zijn er ook die geen pijnstilling meer nodig hebben opdat de hondenrolstoel namelijk de hernia-achterhand van de hond ontlast en zorgt dat de spieren rondom de herniaplak sterk worden en blijven zodat de hernia op de plek gehouden wordt en dus geen pijn meer doet. Ook zijn er heel veel honden die al geopereerd zijn aan een hernia en waarbij de operatie al dan niet gelukt of mislukt is die in een rolstoel lopen. Bij mislukking van de operatie, heeft u hier waarschijnlijk wel een beeld bij. Wanneer de operatie toch gelukt is, maar het resultaat uitsluitend ´geen pijn meer hebben´ is, moet er na de operatie toch nog een oplossing gevonden worden voor het mobiel maken en houden van de hond en dat is waar de hondenrolstoel om de hoek komt kijken.

Nu heb ik persoonlijk al een jaar of 12 dagelijks met dit soort vraagstukken te maken en ik zal u zeggen wat ik zou doen. Ik zou als eerste met de hond naar een echte dierenorthopeet gaan voor een goede diagnose. (Er worden namelijk nog wel eens wat verkeerde diagnoses gedaan door dierenartsen) Ik zou de dierenorthopeet vragen wat de kansen van operatie zijn en hierbij heel goed doorvragen. Aan de hand daarvan zou ik besluiten om wel of niet te opereren. Wanneer je niet besluit tot opereren zou ik vragen welke pijnstillers in welke dosis ik het beste zou kunnen geven en dan zou ik als daarna de hond een hondenrolstoel aan laten meten. Wanneer de hond de hondenrolstoel heeft zou ik de pijnstillers gaan afbouwen en kijken wat er gebeurd. Is de reactie positief dan stoppen we natuurlijk met de pijnstillers. De andere optie, namelijk dat ik zou besluiten om niet te opereren omdat de kans van slagen te klein is of de arts bijvoorbeeld mijn hond te oud vindt om nog tot operatie over te gaan, dan zou ik direct een hondenrolstoel gaan halen en wederom het zelfde verhaal als zojuist beschreven met de pijnstillers. Ik persoonlijk vind inslapen absoluut geen optie. Dat is iets wat we vroeger deden toen we nog geen hulpmiddelen in de vorm van hondenrolstoelen hadden en dus geen andere keus hadden, want -zo is mijn mening- een invalide hond door laten leven zonder hulpmiddel die niet uit de voeten kan, dat is voor de hond geen leven en voor de baas niet te doen.

Wat bij mijn beslissing van hierboven natuurlijk ook een grote rol speelt is dat ik weet, heb gezien en ervaren (en u nog niet) hoe gelukkig de honden met een hernia in een hondenrolstoel zijn en dat de hernia in de praktijk dus eigenlijk helemaal niet zo'n groot probleem is (voor zowel baas als hond) als dat het misschien voor u op dit moment lijkt. Er zijn andere aandoeningen die nog steeds met een spuitje het beste opgelost kunnen worden omdat de hond anders een lijdensweg moet afleggen en niet een hondwaardig leven lijdt, maar gelukkig.....een hernia is daar zeker niet een van!!!

Mijn advies aan u is dus.... denk nog even heel erg goed na voordat u besluit het leven van de hond te beeindigen omwillen van een hernia, want er zijn andere opties en zelfs goede!!

 Met vriendelijke groet,

 Vivienne Jans - Hondenrolstoel.nl

 

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan hond zakt door achterpoten. Wat moeten we doen?:

jankende hond
      [Gesteld in Huisdieren]
2007-10-29 10:44:01
hoe vermijd ik overenthousiasme in het spel
      [Gesteld in Hondengedrag]
2009-12-30 17:19:40
Hoe leer ik 't bijten van duitse herder af
      [Gesteld in Hondengedrag]
2010-06-16 22:09:11
hoe geef je de hond de juiste aandacht die hij wil
      [Gesteld in Hondenopvoeding]
2011-03-09 14:17:41
Bouvier gromt naar me dochter
      [Gesteld in Hondengedrag]
2014-04-10 16:34:57

Gemiddelde score Bewegingsprobleem hond: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+