Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

Wie betaalt verwijdering schadelijke klimop?

[Gesteld op: 06-07-2009]

Toelichting:
Onze buren hebben al meer dan 20 jaar een klimop op hun grond tegen onze muur op onze grond. Wij wonen er net 2 jaar. Die klimop moet weg om onze 50 cm hoge boeidelen te vervangen die verrot zijn door invloed van de klimop en zo komt vocht en schimmel in ons huis. Bovendien is de klimop meters in ons huis boven het plafond gegroeid en dat willen wij weg. Volgens de buren is dat echter dood hout want gesnoeid. Niemand kan dat echter met zekerheid zeggen. Voor hetzelfde geld woekert de klimop ons plafond kapot. Het probleem is dat, om de boeidelen te vervangen, de klimop lager gesnoeid moet worden, want die zit met grote stammen tegen de muur en zo'n 15 cm tegen de onderkant van de boeidelen. Dat moet los en daardoor kan de klimop beschadigd raken en gedeeltelijk bruin worden of zelfs afsterven. Dat vinden de buren niet acceptabel en dus willen ze dan de volledige klimop verwijderen en vervangen wat vele duizenden euro's gaat kosten. Volgens onze buren moeten wij dat betalen want de klimop mag gedoogd worden vanwege de verjaring. Het punt is: de klimop veroorzaakt schade en om die schade te verhelpen en erger te voorkomen zijn we dus genoodzaakt om schade aan de tuin van de buren te veroorzaken. Wie moet nu wat betalen? Wij zijn nu bereid om de kosten voor de te vervangen boeidelen en het verwijderen van de takken uit ons huis zelf te dragen, maar niet de kosten voor verwijdering en vervanging van de klimop. De buren beweren zelfs dat ze ons kunnen verbieden iets te doen. Overigens is het ook mogelijk vanaf het dak de werkzaamheden uit te voeren. Dit is iets minder bedreigend voor de klimop en er hoeft niet op het erf van de buren worden gewerkt.
Antwoord:
Volgens het nieuwe Burgerlijk Wetboek mag u de buren vragen overhangende takken etc. van hun beplanting zelf te verwijderen, en, als de buren in gebreke blijven, mag u dat zelf (laten) doen. Dit moet dan wel zodanig gebeuren dat de beplanting van de buren geen onherstelbare schade oploopt. In dit geval heeft u het geluk dat klimop (Hedera helix) een enorm herstellend vermogen heeft, en makkelijk hergroeit. Bovendien bereikt klimop na verloop van tijd een stadium van volwassenheid, waarin hij meer struikvormig groeit, en minder de neiging heeft klimmende ranken te maken. Dat betekent in uw geval dat de klimop in ieder geval in uw eigen tuin waarschijnlijk prima gesnoeid kan worden, en daarna beter in de hand te houden is. Wel zal bij het snoeien rekening gehouden moeten worden met de meer struikvormige hergroei. U kunt overwegen het snoeiwerk uit te laten voeren door een deskundige. De buren zullen zich minder zorgen maken dan wanneer dit door de bouwaannemer gedaan wordt, en u kunt zich enigszins indekken tegen schade. Dat houdt ook in dat de klimop niet geheel verwijderd hoeft te worden, en er ook geen sprake is van vervanging. Wat betreft de takken tussen het plafond: u kunt langs de gevel, kozijnen en goten checken of er nog takken naar binnen groeien. Als alles, zoals de buren zeggen, doorgeknipt is, zullen de binnen achtergebleven restanten geen kans op overleving hebben. Om opnieuw wortel te schieten is vocht en licht nodig, wat ze als het goed is tussen het plafond niet aan zullen treffen.
 
Reactie vraagsteller:
Ik denk dat de situatie niet duidelijk is. De takken hangen niet over. De bovenste halve meter van onze muur is van hout. Dat zijn de boeidelen. Die zitten aan de kant van de klimop en de klimop zit daar tegenaan. Het schijnt dat de klimop vervelende schade op kan lopen als 'ie gekortwiekt moet worden of opzij getrokken moet worden. Snoeien is dus geen oplossing. We hebben het over enorm dikke stammen die tegen de boeidelen komen.
 
Antwoord Beheerder:
De klimop zal zich op den duur door hergroei herstellen, de boeidelen niet. Aan u de keuze.
Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan Wie betaalt verwijdering schadelijke klimop?:

Klimop tegen huis van buren. Erfdienstbaarheid?
      [Gesteld in Advocaten-Noord Holland]
2007-11-16 17:08:19
Mag de buurman klimop op onze muur laten groeien
      [Gesteld in Tuin]
2009-06-12 16:07:59
Ook te veel klimop ...
      [Gesteld in Tuin]
2009-07-28 00:40:09
Kan ik een hypotheek nemen en uitlenen aan kind?
      [Gesteld in Hypotheken-Zuid Holland]
2013-07-07 16:42:17
Klimop laten klimmen tegen hek? of alternatief?
      [Gesteld in Ontwerp, Aanleg & Onderhoud]
2014-02-04 21:16:27

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+