Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

Mag ik de schutting verplaatsen naar erfgrens

[Gesteld op: 05-07-2009]

Toelichting:
Alweer 5 jaar geleden hebben we een nieuwbouwhuis gekocht. Dit huis staat aan één zijde grenzend aan bestaande bouw. De erfgrens tussen ons perceel en die van de buurman staat al lang (2,5 jaar) ter discussie. Tijdens de oplevering van ons huis stond er een schutting op, naar wat later bleek, onze grond. Is deze schutting dan automatisch van ons?
Als dit het geval is mag ik deze dan zonder meer verplaatsen naar de erfgrens?
Wat moet ik doen met de tegels die de buurman (gedeeltelijk op onze grond) tegen de schutting heeft gelegd. Mag ik zonder toestemming over zijn grond om dit uit te voeren?
Als de schutting niet automatisch van ons is, van wie is deze dan en hoe krijgen wij deze weg (incl. de tegels van de buurman) zodat we dezelfde of een nieuwe schutting op of tegen de erfgrens aan kunnen plaatsen?
Helaas staat het huis van de buurman te koop. De buurman is inmiddels verhuisd naar een voor ons onbekend adres. Dat maakt overleg niet mogelijk. In april hebben we nog wel een brief in de brievenbus gedaan, maar we kregen helaas geen reactie.
In het verleden is er wel overleg geweest. De buurman betwist de erfgrens, ook al staat het zeer goed gedocumenteerd bij het kadaster., tot op de centimeter vanaf vaste punten. Zijn redenatie is dat de vorige eigenaar van onze grond samen met z’n vader heeft afgesproken dat de schutting verplaatst zou worden naar de juiste plaats. Dit is mede uitgevoerd door de aannemer die ons huis heeft gebouwd. Er is echter gebleken dat de aannemer de schutting niet op de juiste plek heeft geplaatst. Hij beroept zich dus op afspraken met vorige eigenaar. Ik denk dat dit geen stand houdt omdat hier niets over in het koopcontract is opgenomen.
Dit wer geconstateerd 2 jaar na aankoop, toen ons perceel opnieuw werd ingemeten door het kadaster. Daarop is contact gezocht met de buurman. Hierbij is mondeling afgesproken dat we alles naar de kadastergrens zouden verplaatsen zodra een van beiden zou verhuizen. Daarnaast was de afspraak dat we een deel van de grond uitruilen omdat zijn huis gedeeltelijk op onze grond staat en onze oprit gedeeltelijk aan de buurman toebehoort.
Vraag: moet hij aan deze ruiling meewerken of kan hij zij huis verkopen terwijl het gedeeltelijk op onze grond staat?
Antwoord:
Het is jammer dat de mondelinge afspraken niet schriftelijk zijn vastgelegd. Op een aantal punten zult u zelf aan de slag kunnen. Als de erfgrens op zich niet betwist wordt, kunt u de schutting verplaatsen. Ga daarbij uit van de maten in de koopakte, en niet van de maten die het kadaster opgeeft. De schutting moet dan uit elkaar, zodat u vanaf uw eigen grond de tegels bij de buurman goed kunt leggen. Als u de buurman zelf niet kunt bereiken, zou u (gesteund door advies van een eigen jurist of notaris) contact kunnen zoeken met de notaris van de buurman. Als het huis te koop staat moet immers te achterhalen zijn wie hierbij bemiddelt. Ten eerste kunt u dan te weten komen wat de buurman precies te koop aanbiedt, en hoe dat omschreven staat. Ten tweede zal die notaris ook op de hoogte moeten zijn van de verkeerd geplaatste schutting, woning en oprit. Ten derde biedt dit de mogelijkheid om diverse zaken in één keer goed te regelen, in plaats van stuk voor stuk achter elkaar, waarbij telkens nieuwe aktes opgesteld zouden moeten worden. Dat lijkt me voor beide partijen een win-win situatie.
 
Reactie vraagsteller:
Helaas de buurman betwis de erfgrens wel. Hij vindt het wel best zo. De koopacte biedt geen uitkomst daar het om nieuwbouw gaat met in het koopcontract een kreet groter of kleiner na inmeting zal blijken of iets dergelijks.
De verkoop makelaar heeft toegezegt te vragen of hij mij het adres van de buurman mag geven. Nog geen reactie. Hoe achterhaal ik de notaris van de buurman? De koper kiest immers de notaris.
Van wie is de schutting?
mag ik deze van af mijn eigen terein op de kadaster grens zetten?
Moet ik de tegels van de buurman dan ook netjes op maat zagen?
Zoals je ziet nog vragen genoeg.
Kunt u ons verder helpen?

 
Antwoord Beheerder:
Als de woning te koop staat, staat er waarschijnlijk een bord in de tuin. Zo niet is wellicht via google met behulp van de adresgegevens wat te vinden. Verkopen gaat immers doorgaans beter als er bekend dat een object te koop is. Over de omschrijving van de perceelsgrenzen kunt u het kadaster raadplegen (www.kadaster.nl, waar u ook uw vraag per e-mail kunt stellen). Als u zeker bent van uw zaak kunt u de schutting verplaatsen, of anders eerst een notaris of jurist op basis van uw verkoopakte nog even om advies vragen. U zult e.e.a. wel netjes moeten herstellen, anders kunt u aansprakelijk gesteld worden voor eventueel veroorzaakte schade.
Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan Mag ik de schutting verplaatsen naar erfgrens:

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Trainingsschema?
      [Gesteld in Fitness]
2009-01-08 15:17:05
Gedeeltelijk slopen schutting
      [Gesteld in Tuin]
2009-06-04 11:10:50
hoe krijg ik dunne benen en een patte buik ?
      [Gesteld in Kickboksen]
2009-06-25 17:35:32
schutting plaatsen
      [Gesteld in Tuin]
2010-04-19 14:47:24

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+