Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Paramedisch » Fysiotherapie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Fysiotherapie en krijg online een antwoord van de specialist in Fysiotherapie

Zelf een vraag over Fysiotherapie? Klik hier.
Meer vragen over Fysiotherapie.
De huidige beheerder van de rubriek Fysiotherapie:
Naam: Vincent wijburg
Bedrijf: Fysiotherapie en orthopedische manuele therapie
Reactiesnelheid: 15 uur
Waardering: 7.9 (van max. 10)
Meer informatie over Vincent wijburg vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over FysiotherapieVragen over Fysiotherapie via RSS. Klik hier.
RSS over Fysiotherapie op jouw website?Vragen over Fysiotherapie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over FysiotherapieVragen over Fysiotherapie via E-mail. Klik hier.

Scheurtje in meniscus, orthopeed terughoudend.

[Gesteld op: 04-07-2009]

Toelichting:
Ik ben in oktober 2008 gevallen en heb sindsdien last van mijn linkerknie. De fysiotherapeut constateerde een eerstegraads bandletsel (LCL) maar kon de klachten niet verhelpen.

In maart Via de huisarts doorverwezen en in het ziekenhuis foto's en een MRI laten maken. De orthopeed constateerde een scheurtje in de binnenmeniscus. Er zit vocht in de knie en het was duidelijk dat de knie "een klap" gehad heeft. Omdat de scheur diep in de meniscus zit zou hij bij een eventuele operatie het grootste gedeelte van de meniscus weg moeten nemen en gezien mijn leeftijd doet hij dit liever niet (begrijpelijk)

Ik heb alle reden om deze orthopeed te vertrouwen en ik weet ook dat hij zal opereren als ik in dit najaar teugkom. Want dat is zijn voorstel; Het paardrijden en aquajoggen weer oppakken (stoppen met karate) en kijken of de klachten te hanteren zijn.

Eerst was ik blij dat ik wist wat het was maar ik besef ook dat ik iets heb wat niet makkelijk te verhelpen is (vrienden van mij werden middels arthroscopie geholpen en kunnen alles weer)

Fysio is volgens de orthopeed niet zinvol. Mijn vorige fysio wilde niets weten van tape of bandages vanwege de mogelijke gewrichtszwakte die deze middellen zouden kunnen veroorzaken. Voor mijn gevoel kan de knie echter best wat extra steun gebruiken. Is er IETS dat ik kan doen?
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,

Hartelijk dank voor uw vraag. Het lichaam is een waanzinnig mooi iets en kan heel veel blessures en problemen zelf oplossen.

Knieletsel is een heel veel voorkomend probleem. En niet elke scheur in een band of meniscus is het zelfde. Sommige klachten zijn makkelijker te verhelpen dan bij andere mensen. U moet zich ook realiseren dat arthroscopie nog steeds een echte operatie is met alle risico's van een operatie.

Mijn voorkeur gaat altijd in eerste instantie uit naar conservatief behandelen van knieletsel. Met conservatief behandelen, daarmee bedoel ik niet operatief met maar goed trainen en fystiotherapie de knie weer strerk maken.

Wanneer de klachten echt heel erg zijn, bijvoorbeeld wanneer er spraken is van een echte instabiliteit (geen stap meer kunnen zetten zonder er door heen te gaan) dan kan je altijd een operatie overwegen.

Kniebanden en de meniscus zijn belangrijke structuren in een knie. Maar gelukkig zijn er nog veel meer spieren, banden en andere wekendelen die ook een belangrijke rol spelen in de stabiliteit van een knie. En kan de knie uiteindelijke heel goed functioneren met een scheurtje in een meniscus en of knieband.

Normaal gesproken ben ik het met uw fysiotherapeut eens dat tapen of een brace niet zinvol is. Het is veel belangrijker om de knie stabiel te maken door middel van balansoefeningen en kracht training van de knie en beenspieren. Bij balansoefeningen kunt u denken aan dingen op 1 been doen, zoals douchen tandenpoetsen, afwassen, scheren, make up op doen etc. Uw fysiotherapeut kan u daarin adviseren. Ook zijn er speciale balansboarden te kopen. Of u kunt via de WII fit balance oefeningen doen.

Daarnaast is het erg belangrijk om weer te gaan vertrouwen op uw knie. Want de grootste en makkelijkste fout die je als patient kan maken is het idee ontwikkelen dat de knie instabiel is. Waardoor je de knie gaat ontzien en verkeert belasten kan die juist klachen ontwikkelen. Natuurlijk voor het gevoel kan de knie "anders en soms instabiel" aanvoelen. Dit wil niet zeggen dat bij het testen van de knie er ook een daadwerkelijke instabiliteit is. Daarom is het zo belangrijk om de spieren en stabiliteit te gaan trainen.

Ik zou u dan willen adviseren om met uw fysiotherapeut een goed revalidatieschema op te stellen met kracht en balans oefeningen.

Met vriendelijke groet,

Marieke Zegelaar, DC
chiropractor
www.kliniekatlas.nl
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Scheurtje in meniscus, orthopeed terughoudend.:

Scheurtje in meniscus, orthopeed terughoudend
      [Gesteld in Fysiotherapie]
2009-05-12 20:16:29
Nieuwe meniscus.
      [Gesteld in Aandoeningen Bewegingsapparaat]
2009-10-22 23:45:14
wel of niet opereren?
      [Gesteld in Aandoeningen Bewegingsapparaat]
2009-11-14 23:09:42
Meniscus aangetast niet kapot, wat is hersteltijd?
      [Gesteld in Fysiotherapie]
2009-12-01 16:06:10
Wel willen werken, maar niet mogen werken van Arbo
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2011-06-06 10:54:04

Gemiddelde score Fysiotherapie: 7.9 (200x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+