Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeel & Organisatie » Personeel & Organisatie-Overijssel
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Personeel & Organisatie-Overijssel en krijg online een antwoord van de specialist in Personeel & Organisatie-Overijssel

Zelf een vraag over Personeel & Organisatie-Overijssel? Klik hier.
Meer vragen over Personeel & Organisatie-Overijssel.
De huidige beheerder van de rubriek Personeel & Organisatie-Overijssel:
Naam: Martin van den Berg
Bedrijf: Buro paraplu
Reactiesnelheid: 28 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Martin van den Berg vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Personeel & Organisatie-OverijsselVragen over Personeel & Organisatie-Overijssel via RSS. Klik hier.
RSS over Personeel & Organisatie-Overijssel op jouw website?Vragen over Personeel & Organisatie-Overijssel op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Personeel & Organisatie-OverijsselVragen over Personeel & Organisatie-Overijssel via E-mail. Klik hier.

Mag een baas zich met de fooienpot bemoeien?

[Gesteld op: 02-07-2009]

Toelichting:
Er is een kassatekort van 65 euro geweest, en nu heeft onze baas dit uit de fooienpot gepakt ter compensatie. Mag dit?
Antwoord:

Deze tekst heb ik gekopieerd van arbeidsrechter.nl 

Fooien zijn geen loon aangezien zij door derde en zodoende niet door de werkgever worden betaald. Een werkgever heeft geen recht op de fooien die een medewerker ontvangt en kan afdracht daarvan niet vorderen. Van afdracht aan de werkgever is geen spraken, als het geld in een fooienpot voor het personeel wordt gestopt. Dan dient de werkgever hierover geen enkele zeggenschap te hebben. Een werkgever kan een medewerker niet verplichten om aan een dergelijke fooienpot mee te doen, ook niet in een arbeidsovereenkomst of ander contract. Het is niet toegestaan om voorwaarden te verbinden aan de besteding van fooien, waarbij fooien worden gezien als overige inkomsten van de werknemer (art 7:631-2 BW).

Rekening houden met fooien bij het vaststellen van het loon

Het is goed mogelijk dat een werkgever aan een medewerker minder loon uitbetaalt, doordat de werkgever er rekening mee houdt dat de medewerker fooien van derden ontvangt. De regeling kan simpel zijn, doordat de werkgever gewoon een lager loon aanbiedt zonder dat de reden daarvan (arbeidsrechtelijk) ter zake doet. Een medewerker die in dienst wil treden bepaalt zelf of hij met dat loon genoegen neemt, waarbij natuurlijk van belang is welk bedrag aan fooien (overige inkomsten) hij denkt te ontvangen met zijn werk.

Complexer wordt de regeling als de werkgever meer loon gaat betalen wanneer de medewerker te weinig fooien ontvangt, waardoor hij als het ware een bepaald inkomen (loon + fooien) garandeert (garantieloon). Dergelijke regelingen lopen de kans op vernietiging door een eenzijdige verklaring van de medewerker, waarna de werkgever gehouden kan zijn om het hogere loon onverkort te betalen. De werkgever mag met medewerkers bijvoorbeeld geen loon overeenkomen dat de werkgever niet volledig uitbetaalt, aangezien hij op dat loon de fooien van medewerkers (gedeeltelijk) in mindering brengt (art 7:631 BW). Omgekeerd is het evenmin geoorloofd om medewerkers alleen aanspraak op hun volledige loon te geven, als die medewerkers kunnen aantonen dat hun fooien ontoereikend zijn. In het verlengde daarvan is het de vraag of de werkgever een lager loon mag overeenkomen, waarboven medewerkers een toeslag krijgen als zij aantonen dat zij te weinig fooien hebben ontvangen.

De werkgever kan ook minder direct met fooien van medewerkers rekening houden. Hij komt bijvoorbeeld overeen dat medewerkers meer loon krijgen voor werk in bepaalde periodes of op bepaalde arbeidstijden. De werkgever heeft dan op het oog dat medewerkers in of op slappe tijden minder kans op fooi hebben, waardoor zij meer afhankelijk zijn van hun loon. Deze regeling staat los van de vraag of zij op die tijden ook daadwerkelijk onvoldoende fooien ontvangen.

 

NB. Ik ben pas sinds begin dit jaar beheerder geworden van deze rubriek, dit kunt ook terugvinden in mijn profiel. Dit rubriek is enige tijd onbeheerd gebleven, omdat de vorige beheerder zich heeft afgemeld. Vandaar dat u nu pas een antwoord op u vraag krijg. Mijn excuses voor dit ongemak.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Mag een baas zich met de fooienpot bemoeien?:

risico's bilvergroting
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2008-02-28 19:39:51
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
hond plast & poept soms in de zetel
      [Gesteld in Hondengedrag]
2013-08-22 10:27:02
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16

Gemiddelde score Personeel & Organisatie-Overijssel: 8.7 (3x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+