Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Scheidingsadvocaat
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Scheidingsadvocaat en krijg online een antwoord van de specialist in Scheidingsadvocaat

Zelf een vraag over Scheidingsadvocaat? Klik hier.
Meer vragen over Scheidingsadvocaat.
De huidige beheerder van de rubriek Scheidingsadvocaat:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 83 uur
Waardering: 8.4 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ScheidingsadvocaatVragen over Scheidingsadvocaat via RSS. Klik hier.
RSS over Scheidingsadvocaat op jouw website?Vragen over Scheidingsadvocaat op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ScheidingsadvocaatVragen over Scheidingsadvocaat via E-mail. Klik hier.

scheiden en huis

[Gesteld op: 25-06-2009]

Toelichting:
goedemorgen ik hoop dat u mij wat meer kan vertelen over het uitkopen van het huis wat voor mogelijk heden zijn er we zijn getrouwd in gemeenschap van goederen en alvast bedankt
Antwoord:
Jullie zijn in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, dan moet de waarde van het huis verdeeld worden. Het is natuurlijk mogelijk dat een van jullie in het huis blijft wonen. Maar dan moet diegene wel genoeg geld hebben om in zijn of haar eentje de hypotheek op te brengen. Is dat geld er niet? Dan moet je het huis verkopen en de waarde, de winst, en de schulden ervan verdelen.

Als jij in het huis blijft wonen, moet je je partner uitkopen. Hou er rekening mee dat dat niet alleen betekent dat je in je eentje de hele hypotheek moet betalen, maar ook de helft van de overwaarde van het huis. Daar heeft je ex-partner namelijk recht op. Het is mogelijk dat je ergens een spaarrekening hebt met dat bedrag. Zo niet, dan moet je de hypotheek verhogen. Hoe dan ook heeft je partner geen enkele verplichting meer bij de bank of verzekeringsmaatschappij op het moment dat jij zijn helft van het huis van hem koopt. Je koopt hem zogezegd uit.

De belasting ziet het extra geld dat jij aan je partner moet betalen als geld dat je uitgeeft voor de aankoop van een eigen woning. Daarmee is het aftrekbaar.

Aals jullie gescheiden zijn, en je ex-partner betaalt mee aan de hypotheekrente van het huis, mag hij die rente nog twee jaar aftrekken. Jij moet de woning dan wel als hoofdverblijf blijven gebruiken. En je ex-partner moet het huis natuurlijk wel voor het eigen woning forfait aangeven.

Per 1 januari 2004 trad de bijleenregeling in werking. Zijn jullie door de scheiding genoodzaakt de gezamenlijke woning te verkopen, dan krijg je hier misschien mee te maken. Maak je winst (overwaarde) door de verkoop van de woning dan moeten jullie die verdelen. Jouw deel van de overwaarde valt dan volgens de Belastingdienst onder de ‘eigenwoningreserve’.

Koop je nu weer binnen vijf jaar een andere woning, dan ben je verplicht jouw deel van de overwaarde in de nieuwe woning te steken, wil je voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking komen. Bij de aankoop van een goedkopere woning hoeft dit niet.

Partner uitkopen en bijleenregeling
Stel dat je de gezamenlijke woning verlaat, dan zal je ex-partner je uitkopen. Voor de Belastingdienst telt deze uitkoopsom weer vijf jaar mee voor de bijleenregeling. Dit betekent dat je bij de aankoop van een nieuwe woning de overwaarde in de nieuwe woning moet steken, wil je de hypotheekrente kunnen blijven aftrekken. Koop je jouw ex-partner uit, omdat je in de woning blijft wonen, dan is de rente die je betaalt over de extra hypotheek wel gewoon aftrekbaar.

Als je het huis gaat verdelen, of de hypotheek wilt verhogen, moet je langs de notaris. Dat kost geld. Je moet je huis waarschijnlijk opnieuw laten taxeren en je hypotheek veranderen. Dat doet een hypotheekadviseur, maar ook dat kost geld. Het is al met al best een ingewikkelde toestand. Natuurlijk behoort een vertrouwelijke afspraak met een ervaren hypotheekadviseur, iemand die in deze vaak wat gecompliceerde situaties net even beter de weg weet, tot de mogelijkheden.

Met vriendelijke groet,

Yvonne Floor
www.mediationgroeptwente.nl
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Scheidingsadvocaat:
Turkse Scheidingsadvocaat


Gerelateerde vragen aan scheiden en huis:

Recht op vrije keuze (z.huis/hulpverlener‏)?
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2013-02-26 13:12:24
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Thuiswerkers hoe belasting betalen?
      [Gesteld in Belastingen]
2007-02-07 16:23:22
Hallo, franse bulldog teef poept s┤nachts in huis
      [Gesteld in Hondenopvoeding]
2010-02-06 09:18:29
gek of niet
      [Gesteld in Paranormaal]
2010-04-09 16:34:42

Gemiddelde score Scheidingsadvocaat: 8.9 (26x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258142
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+