Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Administratie » Salarisadministratie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Salarisadministratie en krijg online een antwoord van de specialist in Salarisadministratie

Zelf een vraag over Salarisadministratie? Klik hier.
Meer vragen over Salarisadministratie.

Beheerder worden?

De rubriek Salarisadministratie heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Salarisadministratie Klik hier.

RSS over SalarisadministratieVragen over Salarisadministratie via RSS. Klik hier.
RSS over Salarisadministratie op jouw website?Vragen over Salarisadministratie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over SalarisadministratieVragen over Salarisadministratie via E-mail. Klik hier.

Mag mijn werkgever mijn brutosalaris korten?

[Gesteld op: 25-06-2009]

Toelichting:
Mag mijn werkgever mijn brutosalaris korten met 10% vanwege de recessie. Door de recessie blijken de cijfers voor het eerste half jaar tegen te vallen. Zo doende willen zij bij het personeel 10% brutosalaris inhouden of voor medewerkers de deeltijd ww aanvragen. Mag dat zomaar? en wat zijn mijn rechten?
Antwoord:

Het zomaar eenzijdig korten van uw salaris door de werkgever mag natuurlijk niet. Er dient altijd eerst goed overleg plaats te vinden tussen werknemers en uw werkgever. Dit overleg kan plaatsvinden tussen werkgever en de Ondernemingsraad of bij kleinere bedrijven zonder verplichte ondernemingsraad; tussen werkgever en de personeelsvertegenwoordiging.

Helaas realiseert niet iedereen zich echter voldoende hoe zwaar de economische crisis momenteel al is. Ook u geeft aan dat de cijfers van uw werkgever over het eerste halfjaar flink zijn tegen gevallen, een recent onderzoek van Deloitte wijst zelfs op het feit dat momenteel al 18.000 Nederlandse bedrijven in mogelijke financiele problemen verkeren wanneer ze niet direct om de tafel gaan met banken voor aanvullende financiering. Daarbij is het maar de vraag of banken deze uberhaupt kunnen of willen verstrekken aan zoveel noodleidende bedrijven.  Het wordt voor ons allemaal helaas dus nog veel spannender het komend jaar.

Gelet het bovenstaande is het dan ook zeker raadzaam dat werkgever en werknemers om de tafel gaan zitten, om zo te zoeken naar oplossingen om kosten te kunnen besparen zodat niet alleen het bedrijf voor zichzelf maar ook voor haar werknemers kan blijven voortbestaan.

Dan nu uw persoonlijke situatie, ga niet akkoord met een korting van 10% op uw vaste brutosalaris. Nooit geen korting op het vaste salaris afspreken maar wat wel bespreekbaar zou moeten zijn in deze zware economische tijden is het tijdelijk inleveren van bepaalde extra's die u naast u salaris normaliter ontvangt.

Bijvoorbeeld; Wat u en uw collega werknemers kunnen afspreken met uw werkgever is om tijdelijk een deel van uw vakantietoeslag in te leveren of bijvoorbeeld een aantal vakantiedagen in te leveren. Het voorlopig bevriezen van salarisverhogingen of afzien van uitbetaling gewerkte uren inzake overwerk of toeslagen, afzien van de jaarlijkse bonus of dertiende maand, minder declareren van kosten, afzien van reiskosten- en of overige vergoedingen is ook een mogelijkheid.  Spreek samen met de werkgever een duidelijk tijdspad af - laat dan ook duidelijk blijken (namens alle werknemers) dat dit ook voor u een tijdelijke situatie betreft. Spreek met de werkgever een peilmoment af over bijvoorbeeld 6 maanden en kijk hoe de cijfers van de werkgever er dan voor staan ten opzichte van de markt, besluit daarna gezamelijk wederom in goed overleg hoe het beloningsbeleid er telkens verder uit zal zien om zo gezamelijk het doel te bereiken om het bedrijf uit de rode cijfers te houden en hopelijk iedereen zijn baan kan blijven behouden. Spreek zo min mogelijk structurele verlagingen af, wanneer tijden economisch veranderen in positief kunnen daarmee de tijdelijke verlagingen weer eenvoudig komen te vervallen. Tijdelijke verlagingen geven u als werknemer een betere onderhandelingspositie, in betere tijden.

Met vriendelijke groet.   

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Mag mijn werkgever mijn brutosalaris korten?:

wanneer loon na ontslag?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-07-18 11:00:06
uitbetalen verlofdagen ná einde contract:
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-11-20 12:42:52
verdelen contracturen
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2010-07-04 22:54:11
verandering van het arbeidscontract
      [Gesteld in Juridisch]
2011-02-09 08:55:41
Minuren mee naar volgend kalenderjaar...mag dat?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-03-21 11:02:33

Gemiddelde score Salarisadministratie: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+