Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Consumenteninformatie » Energie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Energie en krijg online een antwoord van de specialist in Energie

Zelf een vraag over Energie? Klik hier.
Meer vragen over Energie.
De huidige beheerder van de rubriek Energie:
Naam: E. Bosch ing.
Bedrijf: Bosch consultants
Reactiesnelheid: 497 uur
Waardering: 7.9 (van max. 10)
Meer informatie over E. Bosch ing. vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over EnergieVragen over Energie via RSS. Klik hier.
RSS over Energie op jouw website?Vragen over Energie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over EnergieVragen over Energie via E-mail. Klik hier.

Eindafrekening Eneco; ineens 300,- betalen?

[Gesteld op: 22-06-2009]

Toelichting:
Wij hebben in maart dit jaar de jaarafrekening van Eneco ontvangen ad 455,- wat we extra moesten betalen. Op dat moment hebben we tegelijkertijd besloten over te stappen naar Greenchoice. Daarop kregen we ook nog eens een eindafrekening van 280 euro (naast de eerdere 455,-). Het verweer van Eneco is dat we de laatste maand (feb-mrt) initieel hebben betaald op geschatte standen en dat ze nu het werkelijke verbruik in rekening gingen brengen. Deze regeling vind ik nergens in de Algemene Voorwaarden terug en lijkt me ook wat vreemd. Kan Eneco zomaar bij opzegging nog eens 300 euro in rekening brengen omdat ze menen dat er extra is gestookt vanwege het koude weer?
Antwoord:

Wat u bij de energieleverancier moet betalen is wat u verbruikt inclusief alle toeslagen als energiebelasting, kosten voor de meter en transport etc.

U kunt aan de hand van de verbruikscijfers van vorig jaar, dit jaar en de daadwerkelijke meterstanden nagaan of het verbruik klopt. Als de standen kloppen dan ontkomt u er niet aan te betalen. Waar u wel goed naar moet kijken is waarvoor u betaald. Ik bedoel dat er geen toeslagen nu berekend wordt wat niet terecht is.

Als er een periode is geweest dat u minder betaalde dan anders omdat om één of andere reden het maandbedrag gewijzigd is, dan ook ontkomt u er niet aan te betalen. Dit wordt gezien als achtergestelde betaling. De hoogte van het maandbedrag wordt ook gezien als uw eigen verplichting dit te controleren. Het heeft geen zin hier tegen in te gaan.

Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest.

 
Reactie vraagsteller:
Geachte E. Bosch,

Dank voor uw reactie. Het punt waar het mij specifiek om ging (ik zie nu dat ik dat niet duidelijk heb verwoord) was dat Eneco maandbedragen rekent waarbij ze ervan uitgaan dat je in de winter meer verbruikt (dan je maandbedrag), maar dit in de zomer vervolgens weer goedmaakt. Als je vervolgens in de winter opzegd, dan gaan ze ineens wel je werkelijke verbruik berekenen (omdat je dan natuurlijk de zomer niet meer doorbetaald). Mijn vraag is eigenlijk of dit zomaar mag terwijl het nergens in de voorwaarden beschreven staat dat er op deze manier afgerekend wordt. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat wanneer ik in de zomer zou opzeggen, ik dan geld terug krijg omdat ik meer betaald heb dan ik werkelijk verbruikt zou hebben, dan wordt het ineens het risico van de consument.
 
Antwoord Beheerder:
Het is wel gebruikelijk om het gehele jaarverbruik in 12 maanden te verdelen. Deze regeling is naar mijn weten "altijd" zo geweest. Niet iedereen is hiermee op de hoogte en kan in een aantal gevallen zeker voor (financiŰle) problemen zorgen. Verderop een voorbeeld.
De maandelijkse betaling wordt ook genoemd als een voorschot op de afrekening. De hoogte van de voorschot wordt in overleg bepaald.
Of het in de algemene voorwaarden staat weet ik niet direct maar ik verwacht het wel. Ik denk niet dat u enig kans maakt met een bezwaar. Hooguit kunt u een betalingsregeling proberen te treffen indien dit u beter uit komt.

Een prive voorbeeld, ik heb zelf de sleutels van mijn nieuwe woning gekregen in de herfst. Het maandbedrag was afgestemd op een geheel jaar. Echter omdat ik alleen de wintermaanden energie verbruikt heb en geen zomermaanden ter compensatie heb gehad (ik woonde er nog niet) moest ik in het voorjaar flink bijbetalen! Het jaar daarop wordt weer over een heel jaar berekend en dan klopt dat maandbedrag natuurlijk wel weer. Achteraf had ik dat natuurlijk moeten weten vanuit mijn vakgebied alleen ben je er niet altijd bewust mee bezig op het moment dat je een nieuwe woning krijgt.
In deze een schone taak aan de energiemaatschappijen dit (nog) beter te communiceren met de consument.
Beantwoord door:
E. Bosch ing.
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Energie:
Energiebesparing


Gerelateerde vragen aan Eindafrekening Eneco; ineens 300,- betalen?:

Wat is een verstandige keuze?
      [Gesteld in Advocaten-Noord Brabant]
2008-03-25 20:30:22
Ik betaal kinderalimentatie aan mn zoon
      [Gesteld in Alimentatie mediation]
2009-01-31 16:49:20
Overname door verkeerde leverancier door fout
      [Gesteld in Energie]
2009-08-25 17:02:31
Betalen voor gasboiler Eneco Tempus??
      [Gesteld in Energie]
2011-08-23 14:12:10
Wat kan ik nog doen?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-16 23:14:05

Gemiddelde score Energie: 8.2 (165x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+